Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TED’in Tam Eğitim Bursu Başvuruları Devam Ediyor

Gündem Yayın: 04.01.2022 13:18
Yazar:
TED’in Tam Eğitim Bursu Başvuruları Devam Ediyor

Türk Eğitim Derneği (TED) Karabük Koleji Müdürü Kerim Barçın,  Tam eğitim bursu başvurularının 10 Aralık 2021 tarihinde başladığını ve 28 Ocak 2022 tarihine kadar devam edeceğini söyledi
Barçın, gazetecilere yaptığı açıklamada, tam eğitim bursunun maddi olanakları kısıtlı, başarılı, çalışkan öğrencilere verildiğini, bunun TED’in önemli projelerinden birisi olduğunu anlattı.
ÖĞRENCİLERİN TÜM MASRAFLARI KARŞILANIYOR
Tam eğitim bursunu kazanan öğrencilerin tüm masraflarının karşılandığını belirten Müdür Barçın, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türk Eğitim Derneği, başlatmış olduğu 10 bin genç meşale daha aydınlık Türkiye kampanyasında başlatılan ancak maddi imkanları kısıtlı öğrencilere tam eğitim bursu vermektedir. Tam eğitim bursu kapsamında okuyan öğrenciler TED misyonu, doğrultusunda vatansever, yüksek nitelikli, çözüm odaklı, lider bireyler olarak yetiştirilmektedir. Türkiye genelinde yapılan tam eğitim bursu sınavı ve sonrasında gerçekleştirilen mülakatlarla ev ziyaretleri ile öğrenciler burs almaya kazanmaktadır. Tam eğitim bursu ile sadece okul ücretleri değil, cep harçlığı, servis, yemek, kitap-kırtasiye, yatılı ise pansiyon giderleri olmak üzere tüm eğitim masrafları karşılanmaktadır. TED okullarında eğitim gören ve mezun olan tam eğitim burslu öğrencilerin, üniversite eğitimleri boyunca bursları devam etmektedir. Ayrıca üniversite öğrencilerinin staj ve kariyer takiplerinin yapıldığı sistemde, mezun öğrencilerin işe yerleşmese süreçleri de desteklenmekte ve izlenmektedir” dedi.
TED Karabük Koleji Müdürü Kerim Barçın, Tam eğitim bursunun diğer burslardan farklı olduğunu belirterek bu farklılığı da şu şekilde açıkladı:

“Burs alabilmek ve alınan bursun devam etmesi için, maddi olanakların yetersiz olmasının yanı sıra başarılı olması gerekmektedir. Burs alan öğrencinin cep harçlığı dahil öğrencinin tüm eğitim masrafları karşılanmaktadır. Öğrenci başarılı olduğu sürece üniversite eğitiminin sonuna kadar burs alabilmektedir. Psikolojik danışma ve rehberlik desteği ile öğrencinin gelişimini izlemektedir. Öğrencinin aile ortamından yeni okuluna sonsuz geçişi ve sosyal uyumu takip edilmektedir. Sadece akademik değil, kültürel ve sosyal gelişimi için de destek verilmektedir. Gerekil durumlarda ek ders desteği sağlanmaktadır. Türk Eğitim Derneği burs verdiği öğrencinin sadece eğitimine katkı sağlamamakta, eğitiminin tamamını üstlenmektedir”
Tam eğitim bursuna müracaatların 10 Aralık 2021 tarihinde başladığını hatırlatan ve  28 Ocak 2022 tarihine kadar devam edeceğini belirten Okul Müdürü  Barçın başvuru şartlarını da açıkladı. Başvuru yapılabilmesi için ailenin aylık gelirinin 5 bin TL’den fazla olmayacağını söyleyen Barçın başvuru yapmak için “T.C vatandaşı olmak, 2021-2022 öğretim yılında 4, 5 ve 8. Sınıfa devam ediyor olmak,.Öğrencinin bitirdiği sınıfa ait yıl sonu karnesinin not ortalaması en az 85 olmak. Ailenin aylık toplam geliri en fazla 5 bin TL olanlar başvuru yapabilecekler.Başvurular 10 Aralık 2021 tarihinde başlayıp 28 Ocak 2022 tarihine kadar devam edecek. Başvuru yapmak isteyenler www.ted.org. tr başvurusunu yapabilecekler. Başvuru yapanlar 19 Şubat 2022 tarihinde saat 10.00’da TED Karabük Kolejinde sınava girecekler” dedi

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-