Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

TCDD Genel Müdürü Yazıcı’dan Kardemir’e ziyaret

Kardemir Yayın: 07.08.2020 10:46
Yazar:
TCDD Genel Müdürü Yazıcı’dan Kardemir’e ziyaret

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarını A.Ş. (KARDEMİR) ziyaret ederek, Genel Müdür Vekili Reyhan Özkara’dan bilgi aldı.
Şirketten yapılan açıklamada, normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte, fabrikaya uzun bir aradan sonra ilk ziyaret olduğu belirtildi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bağlı ortaklıklarından TCDD Taşımacılık A.Ş’nin, yönetim kadrosuyla fabrikada yer aldığı ifade edilen açıklamada, Türkiye’deki demiryollarının yeniden yapılandırılması, yolcu ve yük taşıma işletmeciliğinin yapılması amacı ile kurulan TCDD Taşımacılık A.Ş’nin, KARDEMİR için de çok büyük öneme sahip bir konumda olduğu kaydedildi.
Açıklamada, Türkiye’nin ilk ve tek demiryolu tekerleği üretim tesisini içinde barındıran KARDEMİR’in, TCDD’nin ihtiyaçları doğrultusunda demiryolu tekerleği üretim hedefine sahip olmanın yanı sıra, TCDD’ye ait yük taşıma kapasitesini en fazla kullanan şirketlerin başında geldiği bildirildi.
Genel Müdür Vekili Reyhan Özkara’nın şirketin yerli ve milli çelik üretim politikasını, ithalata karşı verdiği mücadeleyi aktardığı kaydedilen açıklamada, KARDEMİR’in demiryolu sektörünün ihtiyaçlarını karşılamak adına üretmekte olduğu ray ve demiryolu tekerleğine değindiği belirtildi.
Kurumlarının da tıpkı KARDEMİR, gibi yerli üretimi desteklediğini belirten Kamuran Yazıcı da fabrikanın milli ürün çalışmalarını desteklediklerini söyledi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Şirketimizin TCDD’nin ihtiyaçlarına karşılık ürettiği ürünlerin yanı sıra, şirketimizin olmazsa olması ham madde lojistiği konusunda da taraflar ortak hareketle sevkiyatların daha düzenli ve daha sık nasıl olabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundular. Genel müdürlük binamız toplantı salonunda gerçekleşen ziyaretin ardından, misafir heyet fabrika turuna çıkarak, demiryolu tekerleği fabrikamızda şirket yöneticilerimizden daha detaylı bilgiler aldılar. Her iki taraf için de olumlu geçen ziyarette, iş birliklerinin sürdürüleceğine ve ülkemizin kalkınmasına değer katan bu iki güzide kuruluşun ortak çalışmalarının devam edeceğine vurgu yapıldı.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.