Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Temmuz, 2024 04:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Taşköprü sarımsağında hasat devam ediyor, 40 ila 130 lira arasında satılıyor

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Avrupa Birliği tarafından tescillenen Taşköprü sarımsağının hasadı devam ediyor. Tezgahlarda da yerini almaya başlayan sarımsak, boyutuna göre 40 ila 130 lira arasında satılıyor.
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının Kastamonu’nun Taşköprü ilçesindeki hasadına başlandı. Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl 24 bin dekar alanda yetiştirildi. Taşköprü sarımsağı için Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hasat etkinliği düzenlendi. Taşköprü’nün Yukarıçayırcık köyünde gerçekleştirilen tarla gününe Kastamonu Valisi Meftun Dallı ile AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci katıldı. Vali Dallı, beraberindeki protokol üyeleriyle, Taşköprü ilçesinde sarımsak tarlasında çalışan çiftçileri ziyaret etti, tarlada çalışan kadınlarla birlikte hasat yaptı.
Taşköprü sarımsağından yiyen Vali Dallı, özellikle yemeklerde kullanılan Taşköprü sarımsağının sağlık açısından çok faydalı bir ürün olduğunu belirtti. Taşköprü sarımsağının Kastamonu’nun en kıymetli ve tescilli ürünlerinden biri olduğunu söyleyen Vali Dallı, Kastamonu’nun çok kaliteli bir sarımsağa sahip olduğunu kaydetti. Vali Dallı, “Dünyanın en iyi sarımsağı olduğunu ben demiyorum gurmeler söylüyor. Lüks otellerde en çok aranan ve insanların en çok sevdiği sarımsak” dedi.

"Soğuk hava deposu yapılırsa daha uzun süre sarımsak satışa sunulabilir”
Türkiye’de şu anda 120 bin dekarlık alanda sarımsak ekildiğini söyleyen Vali Dallı, “Bunun 27 bin dekarı Kastamonu’da, onun da 23 bin dekarı Taşköprü’de ekiliyor. Dekarda 800 ile 1200 kilo civarında bir ürün alınıyor. Eksik olarak soğuk hava deposu var. İnşallah işadamlarımızdan Taşköprülü hemşehrilerimiz ve birliğimiz vasıtasıyla, Tarım ve Orman bakanlığımızın desteği ile bir soğuk hava deposu yapılırsa daha uzun süre sarımsak satışa sunulabilir” diye konuştu.
Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, “Taşköprü sarımsağının diş rengi pembemsidir. Sarımsağı açtığımızda çıkan sıvı dünyada tespit edilmiş en iyi antioksidandır. Tüm vatandaşlarımıza manavlardan sarımsak alırken bu özellikleri aramalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Kadınların sarımsak sökümünde ve dikiminde büyük emeklerinin olduğunu belirten Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci de, “Beyaz altınlar gün yüzüne çıkıyor. Burada unutulmaması gereken en önemli şey bu işin dikiminden hasadına kadar baştan sona kadın emeği. Bunun için ben kendilerine ayrıca teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

"Şu anda en iyisi 120-130 lira civarında"
Taşköprü sarımsağının 120 ila 130 lira arasında satıldığını söyleyen Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu da, “Taşköprü sarımsağı Mart ayında dikilir, Temmuz ayında hasat yapılır. Doğal şartlarda 10 ay muhafaza edilir. Raf ömrü en uzun olan sarımsaktır. Mayıs ve haziran ayında piyasada Taşköprü sarımsağı bulunmaz. Bu yıl yine bereketli bir hasat bekliyoruz. Bizim sarımsağımız kalitesi ile ön plana çıkıyor. Bu sene 25 bin ton civarında sarımsak beklentimiz var. Şu anda en iyisi 120-130 lira civarında, en küçüğü de 40 lira civarında gözüküyor. Şu anda bu fiyat normal ama değişebilir” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Temmuz, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun meclisinin kimyasal depolama limanı planı görüşü: “Riskler tümüyle ortadan kaldırılmalı”

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi, Tekkeköy ilçesinde deniz doldurularak kurulması planlanan liman alanındaki amonyak ve fosfat siloları, asit ve amonyak tanklarıyla ilgili kurul görüşünü oy birliğiyle kabul etti. Kabul edilen görüşte, bu cins depolama alanlarının çevresel riskleri nedeniyle risklerin tümüyle ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı.
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi 2025 Yılı Temmuz Ayı 2. Birleşimi, Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 49 gündem hususu karara bağlanırken, Tekkeköy ilçesi sonlarında liman gayeli ek nazım, uygulama imar planı ve değişikliğine temel görüş verilmesi teklifi 22. unsur olarak görüşüldü.
Meclis, ilgili komitenin hazırladığı şu görüşü oy birliğiyle kabul etti:
"Söz konusu depolama alanında inşa edilmesi planlanan amonyak ve fosfat siloları asit ve amonyak tanklarının çevresel tesirleri içerisinde barındırması nedeniyle buna ait risklerin tümüyle ortadan kaldırılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir. Aksi takdirde yapısal bir yanılgı yahut öngörülememiş bir afet durumunda yıkıcı etraf hasarına sebebiyet verecek ögeleri bünyesinde bulundurduğu kıymetlendirilmektedir. Ayrıyeten deniz içerisinde yapılacak olan dolgu alanından ötürü oluşacak akım yapısının mahallî erozyona neden olabileceği çevresel tesirlerinin ise öngörülemeyeceği bedellendirilmektedir. Plan teklifine dair görüşümüz bu haldedir."

"Biz bunun hiç olmamasını istek ediyoruz"
CHP Küme Başkanvekili Atilla Tekcan, bu tesisin ve buradaki üretimin deniz ömrü, hava kirliliği ve canlı ömrü açısından çok büyük risk taşıdığını belirtti. Tekcan, "Bu yaşadığımız risklerin varlığı 10 kata kadar artacağına inanıyoruz. Tekkeköy ilçesinde kanser hadiselerinin çokluğundan bahsetmiştik. Şu anda 25 bin sülfürik asit tesisinden bu çıkıyor ise 1 milyon sülfürik asitten ne çıkmaz. Biz bunun hiç olmamasını dilek ediyoruz. Bunun tedbirini alacakları kanaatinde değiliz. Komite kararına katılıyorum" dedi.

"Hedef terörsüz Türkiye"
Meclis toplantısında ayrıyeten terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve teslim sürecine ait de değerlendirmeler yapıldı. Başkanvekili Nihat Soğuk, "Ülkemizin uzun yıllardır karşı karşıya olduğu bir sorunun yeni bir periyoda girdiğine şahitlik ediyoruz. 1978 yılında kurulan PKK terör örgütü yıllardır ülkemizin güvenliğini tehdit eden bir yapı olarak varlığını sürdürmüştür. Silah bırakma süreci sırf çatışmanın sona ermesi değil, terör örgütlerinin feshi, yasa dışı yapılanmalarında tasfiye manasına gelmektedir. Bu yapının silah bırakması barış ve huzur ismine yapılmış çok kıymetli bir adımdır. Sayın Devlet Bahçeli’nin çağrısı ile başlayan sürece destek veren diğer parti önderlerimizin katkılarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle artık devletin projedir. Gayemiz terörsüz Türkiye’dir. Terörsüz Türkiye için şehitlerimizin fedakarlığı, gazilerimizin cüreti ve milletimizin duasıyla geldiğimiz bu noktada devletimizi daha da güçlendirerek milletimizin huzur ve refahını artırarak yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin