Ramazan Öztürk tarafından
20 Haziran, 2024 14:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tasarruf Tedbirleri Kira Yardımlarını Vurdu

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, tasarruf bahanesiyle Karabüklü afetzedelerin kira yardımlarının kesildiğini ifade etti. Bunun kabul edilemez olduğunu belirten Akay, Çevre Bakanına mağduriyetlerin giderilmesi için uyarıda bulundu.

2022 yılının Haziran ayında meydana gelen sel felaketinde, Karabük’ün Yenice ilçesine bağlı Tır ve Güney köylerinde çok sayıda bina yıkıldı. Yeni binaların yapımına ise tam 2 yıl sonra başlansa da yapılan kira yardımlarının kesilmesi büyük bir mağduriyet  yarattı. Bölgeyi köy muhtarlarıyla birlikte ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Karabük Milletvekili Cevdet Akay, yaşanan mağduriyetleri dile getirerek yaşananlara tepki gösterdi. SELDE YIKILAN EVLERİN YAPIMINA 2 YIL SONRA BAŞLANDI Yaklaşık 120 kişinin yıkımdan dolayı ilçe merkezine taşındığını, yeterli olmayan kira yardımının kesilmesinin mağduriyetleri daha da derinleştirdiğinin altını çizen Milletvekili Akay, “Haziran 2022’deki sel felaketinde, aşağıdaki bölgede bazı konutlar  zarar gördü ve burada üç konut da yıkıldı. Şimdi köy muhtarımız, kooperatif başkanlarımız ve değerli hemşerilerimizle burada. Bu bölgede üç tane bina yıkıldıktan sonra burada inceleme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından geri kalan 13 blok, 38 hanenin de yıkımına karar verildi ve tamamı da yıkıldı. Yıkıldıktan sonra da hemen üst bölgede Tır Köyü Afet Projesi kapsamında konutların yapılacağı ifade edildi. Yıkılan konutların inşaatına 2024 yılının ocak ayı itibariyle yer tahsisi yapıldı. 90 milyon liralık bu projenin 400 günde bitirilmesi planlanıyor.” dedi. KİRA YARDIMLARININ KESİLMESİ ASLA KABUL EDİLEMEZ Yaşanan mağduriyetlere dikkat çeken Akay, “Konutlar afet kapsamında yıkıldığında kira yardımı yapılması lazım, burada da 18 aylık süre var. Zaten 2024 yılının Haziran ayında başlayan bir inşaat var. Zamanında bitecek olsa bile 2025 yılının Nisan ayında bitecek. Hane başı 1,500 lira kira yardımı alıyordu, kira yardımları da üç ay önce kesildi. Burada yaşayan  aşağı yukarı 120 kişi kalkıp Yenice'de ev kiralamak zorunda kaldılar. Bunların oturacak yerleri, burada mülkiyeti kendine ait yerleri varken, şu anda kirada oturmak zorundalar. Bu kira yardımını da kesiyorsunuz. Bu durum kabul edilemez. Kira yardımının devam etmesi gerekiyor" dedi. ÇEVRE BAKANINI UYARIYORUZ: MAĞDURİYETLERİ ACİL OLARAK GİDERİN "Buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, Sayın Bakan Özhaseki'yi uyarıyoruz" diyen Milletvekili Akay; " Burada  yıkılan konutları yerine yenisi yapılmadan, bu enflasyonist ortamda emeklimiz, çiftçimiz, esnafımız zor geçinirken, asgari ücretlimiz zor geçinirken, bir de siz kira yardımını kesiyorsunuz. Bir an önce bu hatalı uygulamadan vazgeçin ve bu kira yardımlarını yapmaya devam edin. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı nezdinde yapılan bu afet projesi konutlarını da bir an önce bitirin ve buradaki mağduriyete son verin.” şeklinde konuştu.
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.