Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Ekim, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
0

Tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirleyen yazılım geliştiren lise öğrencisi Türkiye birincisi oldu

Samsun’da bir lise öğrencisi, çiftçilerin üretimde bilinçli kararlar alabilmeleri için tarım arazilerindeki verileri ve uydu sistemi üzerinden elde edilen harita bilgilerini analiz ederek, tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirleyecek bir yazılım geliştirdi. Öğrenci bu projesi ile katıldığı bir yarışmada Türkiye birincisi oldu.

Vezirköprü Hatice Kemal Kayalıoğlu Fen Lisesi öğrencisi 15 yaşındaki Fahrettin Altun, Erzurum’da gerçekleşen Türkiye’nin farklı şehirlerinden 100 takımın katıldığı Gelecek Tarımda Yarışması’nda ’NETQ AI’ projesi ile lise kategorisinde Türkiye birincisi oldu. 30 bin TL ödül kazanan Altun, yapmış olduğu proje ile çiftçilere bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlü bir rehber sunuyor.

Projesi hakkında bilgi veren Altun, “NETQ AI, BEFO Yazılım tarafından geliştirilen ileri teknolojiye sahip bir tarım çözümüdür. Proje, tarım arazilerindeki verileri ve uydu sistemi üzerinden elde edilen harita bilgilerini analiz ederek, tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirler. Yapay zeka algoritmalarıyla işlenen bu veriler sonucunda, çiftçilere maksimum verim sağlayacak ürünler önerilir. NETQ AI’nın amacı, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve çiftçilere bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlü bir rehber sunmaktır. Bu sayede, tarım alanlarının potansiyelini en üst düzeye çıkararak sürdürülebilir ve karlı bir tarım yapılmasını sağlar. NETQ AI, tarımda verimliliği artırarak çiftçilerin karşılaştığı belirsizlikleri minimize etmek için önemli bir çözüm sunar” dedi.

“Tarımın teknolojik yeniliklerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum”

Altun şunları söyledi:

“Gelecek Tarımda Yarışması’na katılma amacım, tarımda verimliliği artıracak yenilikçi çözümler geliştirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak oldu. Tarımın geleceğin en önemli alanlarından biri olduğuna ve teknolojik yeniliklerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Yarışmaya katılarak hem bu vizyonumu ortaya koymak hem de tarıma yönelik sorunlara çözüm sunmak istedim. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ekiplerle bilgi paylaşımında bulunarak, tarımsal üretimi daha verimli ve sürdürülebilir hale getirme hedefimi gerçekleştirmeyi amaçladım. BEFO Yazılım, çeşitli sektörlerdeki yenilikçi projelerini geliştirmek ve seri üretime geçebilmek için sponsor arayışındadır. Hedefimiz, sürdürülebilir çözümler sunarak Türkiye’nin öncü firması olmaktır. Sponsor desteğiyle projelerimizi hayata geçirerek, daha geniş kitlelere ulaşmayı ve etkili çözümler sunmayı amaçlıyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
ineboluda ciftcilere 124 bin adet sebze fidesi dagitildi OMEgwlCE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mayıs, 2026 00:22 tarihinde yayınlandı
0
0

İnebolu’da çiftçilere 124 bin adet sebze fidesi dağıtıldı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde çiftçilere 124 bin 880 adet sebze fidesi dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” çerçevesinde İnebolu ilçesinde çiftçilere 70 bin 350 adet domates, 45 bin 570 adet biber, 8 bin 960 adet salatalık olmak üzere toplam 124 bin 880 adet fide dağıtıldı.

İnebolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde düzenlenen fide dağıtım törenine İnebolu Kaymakamı Necdet Uçar, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç ile çiftçiler katıldı.

Törende konuşan Kaymakam Uçar, 2026 yılı itibarıyla ilçede bin 473 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olduğunu ve fındık üretimi, örtü altı sebzecilik, arıcılık ve hayvancılık alanlarında ilçenin güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Devletin tüm kurumlarının üreticilere verdiği desteklerin artarak sürdüğünü belirten Uçar, 2025 yılında çiftçilere 16,5 milyon TL destekleme ödemesi yapıldığını ve farklı projeler kapsamında binlerce fide ve sera desteği sağlandığını kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin