Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Ekim, 2024 12:22 tarihinde yayınlandı
0

Tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirleyen yazılım geliştiren lise öğrencisi Türkiye birincisi oldu

Samsun’da bir lise öğrencisi, çiftçilerin üretimde bilinçli kararlar alabilmeleri için tarım arazilerindeki verileri ve uydu sistemi üzerinden elde edilen harita bilgilerini analiz ederek, tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirleyecek bir yazılım geliştirdi. Öğrenci bu projesi ile katıldığı bir yarışmada Türkiye birincisi oldu.

Vezirköprü Hatice Kemal Kayalıoğlu Fen Lisesi öğrencisi 15 yaşındaki Fahrettin Altun, Erzurum’da gerçekleşen Türkiye’nin farklı şehirlerinden 100 takımın katıldığı Gelecek Tarımda Yarışması’nda ’NETQ AI’ projesi ile lise kategorisinde Türkiye birincisi oldu. 30 bin TL ödül kazanan Altun, yapmış olduğu proje ile çiftçilere bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlü bir rehber sunuyor.

Projesi hakkında bilgi veren Altun, “NETQ AI, BEFO Yazılım tarafından geliştirilen ileri teknolojiye sahip bir tarım çözümüdür. Proje, tarım arazilerindeki verileri ve uydu sistemi üzerinden elde edilen harita bilgilerini analiz ederek, tarımsal üretim için en uygun bitkiyi belirler. Yapay zeka algoritmalarıyla işlenen bu veriler sonucunda, çiftçilere maksimum verim sağlayacak ürünler önerilir. NETQ AI’nın amacı, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve çiftçilere bilinçli kararlar alabilmeleri için güçlü bir rehber sunmaktır. Bu sayede, tarım alanlarının potansiyelini en üst düzeye çıkararak sürdürülebilir ve karlı bir tarım yapılmasını sağlar. NETQ AI, tarımda verimliliği artırarak çiftçilerin karşılaştığı belirsizlikleri minimize etmek için önemli bir çözüm sunar” dedi.

“Tarımın teknolojik yeniliklerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum”

Altun şunları söyledi:

“Gelecek Tarımda Yarışması’na katılma amacım, tarımda verimliliği artıracak yenilikçi çözümler geliştirerek sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak oldu. Tarımın geleceğin en önemli alanlarından biri olduğuna ve teknolojik yeniliklerle desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Yarışmaya katılarak hem bu vizyonumu ortaya koymak hem de tarıma yönelik sorunlara çözüm sunmak istedim. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ekiplerle bilgi paylaşımında bulunarak, tarımsal üretimi daha verimli ve sürdürülebilir hale getirme hedefimi gerçekleştirmeyi amaçladım. BEFO Yazılım, çeşitli sektörlerdeki yenilikçi projelerini geliştirmek ve seri üretime geçebilmek için sponsor arayışındadır. Hedefimiz, sürdürülebilir çözümler sunarak Türkiye’nin öncü firması olmaktır. Sponsor desteğiyle projelerimizi hayata geçirerek, daha geniş kitlelere ulaşmayı ve etkili çözümler sunmayı amaçlıyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
BDB82583 8C6B 4767 AC41 DB2A1BAA5A08
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
29 Mayıs, 2026 18:30 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

AYVALIK VE AKGÜL’DEN SAFRANOVA’YA ZİYARET

Karabük’ün tarım ve kırsal kalkınma alanındaki önemli projelerinden biri olan Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi “Safranova”, önemli isimleri ağırladı.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevini yürüttükten sonra Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü olarak görevine devam eden Çetin Ayvalık ile geçmiş dönem Safranbolu İlçe Tarım Müdürü ve mevcut İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akgül, Safranova’yı ziyaret ederek proje kapsamında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Gerçekleştirilen ziyarette heyete Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe eşlik etti. Heyet, proje hakkında bilgi alırken Safranova’nın geldiği noktayı değerlendirme fırsatı buldu.

Ziyarette konuşan Başkan Erol Altuntepe, Safranova’nın yalnızca bir tarım projesi olmadığını belirterek, kırsal kalkınma, turizm ve bölgesel marka değerine katkı sağlayan önemli bir yatırım olduğunu ifade etti.

Altuntepe açıklamasında, “Bölgemizin tarım, kırsal kalkınma ve turizm potansiyeline önemli katkılar sunan, özellikle Safranbolu safranının gelecek nesillere aktarılmasına büyük destek sağlayan Safranova’nın kuruluşundan bugüne kadar olan süreçte büyük emekleri bulunan Çetin Müdürümüz ve Mehmet Müdürümüze teşekkür ediyorum. İlimizdeki görevleri sona ermesine rağmen projeye teknik anlamda destek vermeyi sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Safranova’nın her geçen gün büyümesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Ayvalık ve Akgül’ün, projeyi takdirle karşıladığı belirtildi.

Başkan Altuntepe ayrıca, Safranova’ya destek veren Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal, meclis üyeleri ve oda üyelerine teşekkür ederek projenin bölge adına önemli kazanımlar sunduğunu vurguladı.

Öte yandan ziyaret kapsamında, bir süredir ortak çalışmalar yürütülen yeni proje hakkında da değerlendirmelerde bulunuldu. Safranbolu’dan Bilecik ve İzmir’e uzanacak yeni projenin kısa süre içerisinde hayata geçirilmesinin planlandığı belirtilirken, detayların ise önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

Ziyaret, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin