blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2024 00:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarımsal eğitim ve öğretimin 178. yılı

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Türkiye genelinde bulunan 43 ziraat fakültesinin her yıl 5 bin mezun verdiğini belirterek, “Ziraat fakültelerinin dünya standartlarında öğrenci yetiştirmesi sağlanmalı, tarımsal eğitim programları yeniden planlanmalı” dedi.

Tarımsal eğitim ve öğretimin 178. yılı dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende konuşma yapan ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, “Ülke genelinde sayıları 43’e ulaşan ziraat fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız ülkemiz tarımına hizmet etmişler ve halen eğitim gören binerce öğrenci de bu eğitimi alarak tarım sektörüne hizmet vermeye hazırlanmaktadır. Bu fakültelerden her yıl yaklaşık 5 bin öğrenci mezun olmaktadır. Öğrencilere daha iyi eğitim verebilmek için fakültelerin sayısını artırmak yerine mevcut fakültelerin bilimsel donanıma sahip hale getirilerek ziraat fakültelerinin dünya standartlarında öğrenci yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Son yıllarda birçok fakültemizde tercih edilmeme nedeniyle bazı bölümlerin kapatıldığına şahit olmaktayız. Bu nedenle ülkemizdeki tarımsal eğitim programlarının yeniden planlanarak, ziraat fakültelerinin tercih edilen eğitim kurumları haline getirilmesi gereklidir. Tarım sektörünün can damarı olan ziraat mühendisleri ülke tarımının içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir. İş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin uğraşı içindeyken birçok meslektaşımız iş aramaktadır. Son dönemlerde tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar tarım sektöründe iş yeri sahibi meslektaşlarımızın ileriye dönük planlama yapmalarını güçleştirmektedir. Ziraat mühendisliği mesleği insan yaşamının devamlılığını sağlayan tarımsal üretimin her aşamasında yani merkezinde yer almaktadır. Stratejik açıdan son derece önemli olan gıdaya erişim ve tarımın önemi bütün gerçekliği ile her geçen gün kendini daha iyi hissettirmektedir” diye konuştu.

“Ekili alanlar azalıyor”

Havva Yurdunuseven Bayzat şunları söyledi:

“Türkiye genelinde Ziraat Mühendisleri Odasının tüm mücadelesine rağmen tarım arazileri yapılaşmaya açılmış ve halen daha devam etmektedir. Yüzde 40’ı tarım alanlarından oluşan Samsun, 2005 yılında çıkarılan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na göre ’büyük ova’ kapsamına alınan Bafra, Çarşamba, Vezirköprü ve Ladik ovalarıyla topraklarında 12 ay tarım yapılabilen nadir illerimiz arasında yer almaktadır. Bu kıymetli ovalarımız koruma altına alınmış olmasına rağmen tarım dışı kullanıma açılmaktadır. Maalesef tarım arazileri; başta sanayileşme, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda amaç dışı kullanıma açılmış ve üretim dışına çıkarılmaya devam etmektedir. Samsun 2000 yılında 402 bin 251 hektar tarım alanına sahip iken 2022 yılı verilerine göre toplam tarım alanı yüzde 5,9 oranında azalarak 378 bin 503 hektara gerilemiştir. Ülkemiz su fakiri kategorisine giren ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle su rezervlerinin her damlasını ekonomik olarak kullanmak zorundayız. Son yıllarda dünyada etkisini gösteren küresel ısınma ve iklim değişikliğinin neden olduğu sel ve taşkın periyotlarının artması Samsun’u da etkilemiş, Samsun 2023 yılında en çok zarar gören illerden birisidir. Sel ve taşkınlar ekili alanlarda büyük zarar oluşturmuştur. Kamunun, yani halkın birincil hakkı, temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak, kirletilmemiş topraklarda tarım yapmak, temiz ve içilebilir suya ulaşmaktır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı çitçi sayısı da son yıllarda büyük oranlarda düşmüştür. Bu durum ülkemizdeki ekili alanların azalmasına neden olmakta ve birçok üründe ülkemizi dışa bağımlı hale getirmektedir.”

Anıtta düzenlenen törene Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ve ziraat mühendisleri katıldı.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Ocak, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü”

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir dernek ortasında “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Samsun Valiliği himayesinde Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir derneğin Samsun şubesi ortasında 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamındaki alanlarda mesleksel eğitim ve istihdam süreçlerini hayata geçirmek, okulun alanının eğitsel, toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlarının giderilmesi yolu ile güçlendirilmesi; işletmelerin muhtaçlık duyulan nitelikli işgücünün okul-sanayi iş birliği modeli ile bölümün istenilen yeterliklerine sahip sorumlu, millî/manevi bedellere sahip, nitelikli eleman gücünü yeni teknik ve formüllere dayalı olarak yetiştirmek emeliyle “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Samsun Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar ve MÜSİAD Samsun Şube Başkanı Hasan Tahsin Şengül’ün iştirakiyle imzalanan protokol kapsamında; Şehit İlhan Hamlı Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesinin atölye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması/desteklenmesi, ilgili sektör kurulu tarafından belirlenen yordam ve temeller çerçevesinde okulun başarılı ve gereksinim sahibi öğrencilerine burs verilmesi, derneğin yürüttüğü AB ve/veya yurt içi projelerden faydalandırılması konusunda öğrencilere öncelik verilmesi, mezunların dernek üyesi firmalarda istihdam edilmesinin desteklenmesi, öğrencilere ve öğretmenlere dernek üyesi firmalarda, işletmelerde mesleksel eğitim ve staj imkânlarının sağlanması, Ahilik kültürünün deneğe bağlı işletmelerde usta ve usta öğreticilerin maharet eğitimi alan öğrencilere anlatılması ve model olunması mevzularında ortak çalışmalar yapılacak.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.