Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2024 00:36 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarımsal eğitim ve öğretimin 178. yılı

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, Türkiye genelinde bulunan 43 ziraat fakültesinin her yıl 5 bin mezun verdiğini belirterek, "Ziraat fakültelerinin dünya standartlarında öğrenci yetiştirmesi sağlanmalı, tarımsal eğitim programları yeniden planlanmalı" dedi.
Tarımsal eğitim ve öğretimin 178. yılı dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende konuşma yapan ZMO Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, "Ülke genelinde sayıları 43’e ulaşan ziraat fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımız ülkemiz tarımına hizmet etmişler ve halen eğitim gören binerce öğrenci de bu eğitimi alarak tarım sektörüne hizmet vermeye hazırlanmaktadır. Bu fakültelerden her yıl yaklaşık 5 bin öğrenci mezun olmaktadır. Öğrencilere daha iyi eğitim verebilmek için fakültelerin sayısını artırmak yerine mevcut fakültelerin bilimsel donanıma sahip hale getirilerek ziraat fakültelerinin dünya standartlarında öğrenci yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Son yıllarda birçok fakültemizde tercih edilmeme nedeniyle bazı bölümlerin kapatıldığına şahit olmaktayız. Bu nedenle ülkemizdeki tarımsal eğitim programlarının yeniden planlanarak, ziraat fakültelerinin tercih edilen eğitim kurumları haline getirilmesi gereklidir. Tarım sektörünün can damarı olan ziraat mühendisleri ülke tarımının içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluklardan doğrudan etkilenmektedir. İş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin uğraşı içindeyken birçok meslektaşımız iş aramaktadır. Son dönemlerde tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlar tarım sektöründe iş yeri sahibi meslektaşlarımızın ileriye dönük planlama yapmalarını güçleştirmektedir. Ziraat mühendisliği mesleği insan yaşamının devamlılığını sağlayan tarımsal üretimin her aşamasında yani merkezinde yer almaktadır. Stratejik açıdan son derece önemli olan gıdaya erişim ve tarımın önemi bütün gerçekliği ile her geçen gün kendini daha iyi hissettirmektedir" diye konuştu.

"Ekili alanlar azalıyor"
Havva Yurdunuseven Bayzat şunları söyledi:
"Türkiye genelinde Ziraat Mühendisleri Odasının tüm mücadelesine rağmen tarım arazileri yapılaşmaya açılmış ve halen daha devam etmektedir. Yüzde 40’ı tarım alanlarından oluşan Samsun, 2005 yılında çıkarılan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’na göre ’büyük ova’ kapsamına alınan Bafra, Çarşamba, Vezirköprü ve Ladik ovalarıyla topraklarında 12 ay tarım yapılabilen nadir illerimiz arasında yer almaktadır. Bu kıymetli ovalarımız koruma altına alınmış olmasına rağmen tarım dışı kullanıma açılmaktadır. Maalesef tarım arazileri; başta sanayileşme, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda amaç dışı kullanıma açılmış ve üretim dışına çıkarılmaya devam etmektedir. Samsun 2000 yılında 402 bin 251 hektar tarım alanına sahip iken 2022 yılı verilerine göre toplam tarım alanı yüzde 5,9 oranında azalarak 378 bin 503 hektara gerilemiştir. Ülkemiz su fakiri kategorisine giren ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle su rezervlerinin her damlasını ekonomik olarak kullanmak zorundayız. Son yıllarda dünyada etkisini gösteren küresel ısınma ve iklim değişikliğinin neden olduğu sel ve taşkın periyotlarının artması Samsun’u da etkilemiş, Samsun 2023 yılında en çok zarar gören illerden birisidir. Sel ve taşkınlar ekili alanlarda büyük zarar oluşturmuştur. Kamunun, yani halkın birincil hakkı, temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak, kirletilmemiş topraklarda tarım yapmak, temiz ve içilebilir suya ulaşmaktır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı çitçi sayısı da son yıllarda büyük oranlarda düşmüştür. Bu durum ülkemizdeki ekili alanların azalmasına neden olmakta ve birçok üründe ülkemizi dışa bağımlı hale getirmektedir."
Anıtta düzenlenen törene Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan ve ziraat mühendisleri katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Tapulu arsam” diye yolu beton duvar ile kapatınca mahalleli isyan etti

Samsun’da bir kişi yeni satın aldığı yerden geçen yolu tapulu toprağı olduğu için beton istinat duvarı ile kapatınca mahalle sakinleri isyan etti.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun İlkadım ilçesi Çatalarmut Mahallesi’de ikamet eden Salim Yaman, konutunun yanındaki arsayı da satın aldı. Mahalle yolunun tapulu yerinden geçtiğini belirten Salim Yaman, müteahhit ile anlaşarak toprağına bina yapmak istedi. Belediye ile görüşen Yaman, yolu beton istinat duvarı ile araç ve yaya trafiğine kapattı. Akşam işten konutlarına dönen mahalle sakinleri, yolun duvar ile kapatıldığını görünce karara reaksiyon gösterdi. Ellerinde, yıllar evvel eski mülk sahibinden yolu para karşılığında satın aldıklarına dair senet bulunduğunu belirten mahalle sakinleri, yolun açılması için gece geç saate kadar duvarın yanında toplanıp reaksiyon gösterdi. Polisler vatandaşların haklarını hukuksal taraftan aramalarını ve meskenlerine gitmelerini istedi.

"Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur"
Çatalarmut Mahallesi Muhtarı İdris Güdeloğlu yaptığı açıklamada, "Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur. Buranın birinci sahibi olan Mehmet Dolgun abimiz tapusu şahsi kendine ilişkin iken mahalle sakinlerinde muhakkak bir fiyat bedel alarak ’3 metreye 15 metre yol bırakayım, geçiş hakkın olsun’ diye burayı yol bırakmış. Mahalle sakinleri razı olmuşlar. Parasını ödemişler. Buranın bedelini ödemişler. Mehmet bey öldükten sonra varisleri bir öbür şahsa satıyor. Satıldıktan sonra alan şahıs ölçümünü yaptırıyor. Burası benim tapulu arazim diyerek bu istinaf duvarı ile kapatıyor. Vatandaşların yolu şu anda kapalı. Vatandaşların da ellerinde imzalı senetleri var. Vatandaşlar bu yolun kapanmasını istemiyor. Bu yol şu anda kapalı. Vatandaşlar mağdur. Buradaki yolun tekrar açılmasını belediyemizden, ilgililerden bu yolun açılmasını ve vatandaşların kullanılmasını rica ediyorum" diye konuştu.
Kapattığı yolun tapulu toprağı olduğunu söyleyen Salim Yaman, "Komşu yerini satışa çıkardı. Tapu komşumuz ’370 metrekare yer var planlı projeli bunları satmak istiyoruz’ dedi. Yer hacizliydi. 3 tane haciz vardı. Ben 3 hacizi ödedim. 370 metrekare yeri aldım. Vatandaş da buradan geçiyordu. Bu yeri de alınca bizim tapular birleşti. Müteahhit ile görüşüp mutabakat yaptım. Müteahhit 2 dükkan ve 4 dairen olur dedi. Burayı da çevirmemiz gerekiyordu. Binamın etrafını çevirdim ve müteahhit ile muahede yaptım. Ben burada halkımı severim 25-30 yıldır kapı komşuyuz. Evvel belediyeye gittim. Belediye fen işleri imar kısmı ’burası haklı tarafından senindir istediğin vakit beton dökerek çevirebilirsin’ dedi. Bizde beton döküp çevirdik" biçiminde konuştu.
Vatandaşlar polisin ikazları üzerine dağılarak meskenlerine gitti.

Bizi sosyal medyadan takip edin