İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemalettin Çataklı, Karabük’te Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Bakanlık tarafından açıklanan desteklemelerle ilgili açıklama yaptı.
Çataklı şu bilgileri verdi;
“Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (2015/16 No.lu Tebliğ) 30.04.2015 tarih ve 29342 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.”
Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi konusunda Bakanlığımızın Türkiye çapında ve ilimizde birçok yatırımcıyı ilgilendirecek konularda desteklemeleri açıklamıştır. Bir önceki 9. Etapta 28 Toplamda 28 yatırımcımız biraz sonra açıklayacağımız konularla ilgili müracaat yapmış, bunlardan 18 tanesinin başvuru dosyası uygun bulunmuş ve hazırlıklardan sonra hibe sözleşmesi aşamasına geçilmiştir. Bakanlığımız bu tebliğ ile 10. Etabı başlatmış ve 30 günlük müracaat süresi vermiştir. Bundan önce eksik evrak yüzünden projesi kabul edilmeyen ve diğer etapta başvurmak için geç kalmış bütün yeni yatırımcılarımızın aşağıda açıklayacağımız bu yatırımlardan azami ölçüde faydalanması için geniş çaplı bir tanıtım ve iletişim kampanyasına başlayacağız. ”
Ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranı
1. Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması
-Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları için 3.000.000 Türk Lirası,
-Bunun dışında kalan yatırımlar için 1.000.000 Türk Lirası,
b) Hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 3.000.000 Türk Lirası,
c) Su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 3.000.000 Türk Lirası,
ç) Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,
d) Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,
e) Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,
f) Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,
g) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası,
ğ) Mantar Yetiştiriciliği ve kültür balıkçılığına yönelik sabit yatırımlara 1.000.000 Türk Lirası, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlara 1.500.000 Türk Lirası, küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlarda 1.000.000 Türk Lirasını geçemez.
Hayvancılık Yatırımları için yapılacak projelerde kapasiteler en az şu şekilde olmalıdır;
Süt sığırcılığı: en az 10 baş süt ineği kapasiteli tesis,
Besi sığırcılığı: en az 30 sığır kapasiteli tesis,
Manda yetiştiriciliği: en az 10 baş süt mandası kapasiteli tesis,
Et /Süt koyunculuğu: en az 100 baş et/süt koyunu kapasiteli tesis,
Et /Süt keçiciliği: en az 100 baş et /süt keçisi kapasiteli tesis,
Et tavukculuğu: en az 5000 kapasiteli tesis,
Hindi/ kaz/ördek/bıldırcın yetiştiriciliği: en az 1000 adet hindi/ kaz/ördek/bıldırcın kapasiteli tesis,
Kültür balıkçılığı: en az 10 ton kurulu üretim kapasiteli tesis.
K.K.Y.D.P. Çerçevesinde Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğe İstinaden Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50 si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür.
KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?
a) Proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır.
Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.
b) Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar,
c) Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birlikleri,
(b) ve (c) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzüklerinde/ ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet alanları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir.
Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir. Köylere hizmet götürme birliklerinin ortak oldukları şirketler ise bu kapsam dışındadır. Ancak bu şirketlerdeki köylere hizmet götürme birliklerinin hisse oranı en fazla % 49 olacaktır.
BAŞVURU SÜRESİ:
Müracaatlar: Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyasının girişi www.tarim.gov.tr adresine 30/04/2015 tarihinden itibaren bir ay süre ile yapılacak olup 0 370 424 35 28 (dahili 120-138-134) no.lu telefondan da ayrıntılı bilgi alınabilir.
Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılacaktır.
Yapılan başvurular son haliyle işleme alınır.


Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği Yayınlandı
Samsun’da silahlı saldırı düzenlenen iş yerinde kimyasal sızıntı
SAMSUN (İHA) – Samsun’da bir geri dönüşüm firmasına silahlı saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası iş yerinde kimyasal sızıntı meydana gelirken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Sanayi Sitesi’nde bulunan bir geri dönüşüm tesisinde meydana gelen olayda, U.G.’nin, komşu iş yerinde faaliyet gösteren O.K.’ya ait geri dönüşüm tesisine silahla ateş ettiği iddia edildi. Açılan ateş sonucu iş yerinde bulunan solvent ve tiner dolu 1 tonluk 4 depo zarar görürken depoların delinmesi nedeniyle kimyasal maddelerin iş yeri içerisine sızması sonucu olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. 19 Mayıs Sanayi Sitesi’ne bağlanan tüm yollarda polis ekipleri önlem alarak, sanayiye giriş çıkışları kapattı.
İhbar üzerine bölgeye gelen polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı. Olayda kullanıldığı değerlendirilen tüfek ele geçirilirken, olayın ardından araçla bölgeden ayrılan U.G. ise Canik ilçesinde polis ekiplerince yakalandı. Öte yandan olayın mülk sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu meydana geldiği öne sürüldü.
Kimyasal sızıntının kontrol altına alınması amacıyla olay yerine sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, AFAD, ve sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, kimyasal sızıntıdan hafif şekilde etkilenen 6 polis, kaldırıldıkları hastanede yapılan müdahalenin ardından taburcu edildi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


