Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tarım Müdürlüğünden Süt Günü Etkinlikleri

Gündem Yayın: 21.05.2016 14:34
Yazar:
Tarım Müdürlüğünden Süt Günü Etkinlikleri

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca her yıl 21 Mayıs’ta kutlanan Süt Günü bu yıl da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kutlandı.

Merkez Kazım Karabekir İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirilen törende; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın Cemalettin Çataklı, konuşmasında; “Bir ülkenin gelişip kalkınması, fiziksel ve zihinsel yönden gelişmiş, yetenekli kişilerin varlığına bağlıdır. Bu özelliklere sahip kişilerin yetiştirilmesinde beslenmenin önemini kavrayan ülkeler, yeterli ve dengeli beslenen bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme amaçlandığında ilk akla gelen besin süt ve süt ürünleridir. Çünkü süt, pek çok değerli besin maddesini bünyesinde bulunduran ve bu yolla dengeli beslenmeye yardımcı olabilen nadir besinlerdendir. Bu nedenle ülkemizde de 21 Mayıs, Dünya Süt Günü olarak kutlanmakta ve bu önemli günde böylesine önemli bir besin olan sütün tüketiminin arttırılması gerektiği çeşitli vasıtalarla vurgulanmaktadır. Bu vesile ile biz de sütün beslenmemiz ve sağlığımız açısından çok önemli bir besin olduğunu tekrar vurguluyor ve hepinizin Dünya Süt Gününü kutluyoruz” dedi.

Mühendis Deniz Oral da sütün yararına değinerek  “Sütün en büyük yararı büyüme çağındaki çocukların gelişmesi üzerinedir. Boy uzaması yaklaşık 18 yaşına kadar sürer ve bu dönemde zengin kalsiyum içeriğine sahip sütü yeterli miktarda tüketmemiz gerekiyor. Yeterli süt derken ne kastediyoruz? Büyüme çağındaki çocuklar günde en az 2 su bardağı süt içmelidir. Sütün ne kadar tüketildiğinin yanında nasıl tüketildiği de önemlidir. Sağlıklı ambalajda, pastörize süt içilmelidir. Ülkemizde süt ihtiyacının önemli bir bölümü sokak sütçüleri tarafından karşılanmaktadır. Bu tür sütler sağlıksız ortamlarda sağılmış, kirli sütlerdir. Sokak sütü tifo, sarılık gibi birçok hastalık etkenini taşımaktadır. Düzenli süt içme alışkanlığı olan çocuklar; Okul başarısında üst sırada yer alırlar, Spor gibi sosyal faaliyetlere ilgileri yüksektir ve bu alanlarda başarı sağlarlar, daha sağlam kemik yapısına sahip olurlar ve birçok hastalıktan korunmuş olurlar” dedi.

Okul öğrencilerinin şiir okumasından sonra öğrenci, öğretmen ve davetlilere süt ikramı yapıldı.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ormanlar gelecek nesillere sağlıklı bırakılacak

İlçe Haberleri Yayın: 02.05.2024 04:36
İhlas Haber Ajansı
Ormanlar gelecek nesillere sağlıklı bırakılacak

Türkiye’nin en büyük blok ormanlarının bulunduğu Karabük’ün Yenice ilçesinde, ormanların sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla uygulamalı silvikültür (orman yetiştirme) eğitimleri başladı.

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü teknik personellerinin katıldığı eğitim tatbikatına katılan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, silvikültür bakımlarının ormanları sağlıklı ve sürdürebilirliğinin devamı için şahdamarının işlevselliği ise insan yaşamının sağlıklı olarak devam edebilmesi için hayati önem taşımakta olduğunu belirtti.

Orman Bölge Müdürlüğü olarak bıkmadan usanmadan geleceğin ormanlarını kuracak teknik ekibe tecrübelerini aktardıklarını ifade eden Bayraktaroğlu, “Güçlü ekibiniz varsa güçlü ormanlar kurarsınız. Gelişim çağında olan meşceremizin sıklık bakımı ve ilk aralama çalışmalarını zamanında yaparak sıkışık yapıdaki genç meşcereleri daha sağlıklı ve kaliteli olarak geleceğe taşımak gayretiyle bakım müdahaleleri yapıyoruz” dedi.

Bütün bu işlemler yapılırken ağaç türlerinin biyolojileri ve ekolojik isteklerinin göz önünde bulundurulduğunu aktaran Bayraktaoğlu, “Yabanıl meyveli ağaç türlerini de sahada tutarak bunlardan beslenen hayvanlara da yaşama şansı verilmesi gerektiğini, orman mühendisliğinin ekosistem yöneticiliği olduğunu yapılan çalışmalarda ekolojik dengeyi bozmadan müdahale edilmesini diğer ormancılık faaliyetlerinde olduğu gibi sıklık bakım çalışmalarında da iş sağlığı ve güvenliğinden kesinlikle taviz verilmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

Eğitim tatbikatında; toprak işleme, toprak profilleri, kozalak sayımı, tabii gençleştirme, ışık ve boşaltma kesimleri, meşcere bakımları, sıklık bakımı, koruya tahvil, rehabilitasyon, değişik yaşlı ormanların bakımı gibi temel silvikültür konularında verilen teorik bilgilerin ardından uygulamalar yapıldı.