Karabük Postası tarafından
28 Temmuz, 2022 14:10 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Tarihin Başkentinde Bir Usta, Bin Usta” Projesi

Gençlerin yaratıcılık ve girişimcilik kabiliyetlerinin geliştirilmesi yoluyla uzun vadede ülkemiz kültür endüstrilerinin güçlendirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “Gelecek Gençlerin” Kültür Endüstrileri Destek Programı kapsamında İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan ve başarılı bulunarak desteklenmesi uygun bulunan projeler arasına giren “Tarihin Başkentinde Bir Usta, Bin Usta” projesi ile Safranbolu Hatırası yöresel el sanatları ürünleri üretiliyor. Vali Yardımcısı ve Safranbolu Kaymakam Vekili Muhammed Akın, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci, Safranbolu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Şeker, AB ve Dış İlişkiler Bürosu Proje personeli ile birlikte Safranbolu İlçe Halk Eğitim Merkezinde oluşturulan proje odasını ve projeye katılan kursiyerleri ziyaret eden Vali Fuat Gürel, çalışmalar ve el emeği ile yapılan ürünler hakkında usta öğreticilerden bilgiler aldı. El emeği göz nuru yöresel ürünlerin kursiyerler  tarafından kendi imkanları ile  üretilmesinin Karabük'ün  ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Vali Fuat Gürel, "Proje kapsamında üretilecek ürünler  İlimize ve Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu ilçemizi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler “Safranbolu Hatırası” olarak satın alarak hem ekonomik anlamda hem de Safranbolu İlçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Bu anlamda Projenin hayata geçirilmesinde emeği bulunan kurum ve kuruluşlar ile İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosu Proje ekibine, usta öğreticilere ve kursiyerlere teşekkür ediyorum" dedi. Proje kapsamında; Ebru ve Seramik Sanatı; Safranbolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde bulunan bir oda proje eğitim odası olarak oluşturulmuş olup burada seramik üzerine, kumaş üzerine ebru sanatı işlemesi eğitimleri tamamlanmış, eğitim sonrasında ise üretim aşamasına geçilmiştir. Tel kırma ve takat baskı Sanatı; Safranbolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde bulunan bir oda proje eğitim odası olarak oluşturulmuş olup burada tel kırma ve tokat baskı üzerine eğitim faaliyetleri tamamlanmış, eğitim sonrasında ise üretim aşamasına geçilmiştir. Deri Sanatı; Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü yerleşkesi içerisinde bir oda deri sanatı eğitimleri için dizayn edilmeye devam edilmekte olup, deri sanatı eğitimleri 15 Ağustos 2022 tarihinde başlaması planlanmaktadır. Hazırlanan ürünler her yıl düzenlenen Karabük’ ü tanıtım günleri başta olmak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının organizasyonlarında sergilenmesi ve tanıtılması planlanmaktadır. (Nurettin Acar)

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Temmuz, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Tapulu arsam” diye yolu beton duvar ile kapatınca mahalleli isyan etti

Samsun’da bir kişi yeni satın aldığı yerden geçen yolu tapulu toprağı olduğu için beton istinat duvarı ile kapatınca mahalle sakinleri isyan etti.
Edinilen bilgiye nazaran, Samsun İlkadım ilçesi Çatalarmut Mahallesi’de ikamet eden Salim Yaman, konutunun yanındaki arsayı da satın aldı. Mahalle yolunun tapulu yerinden geçtiğini belirten Salim Yaman, müteahhit ile anlaşarak toprağına bina yapmak istedi. Belediye ile görüşen Yaman, yolu beton istinat duvarı ile araç ve yaya trafiğine kapattı. Akşam işten konutlarına dönen mahalle sakinleri, yolun duvar ile kapatıldığını görünce karara reaksiyon gösterdi. Ellerinde, yıllar evvel eski mülk sahibinden yolu para karşılığında satın aldıklarına dair senet bulunduğunu belirten mahalle sakinleri, yolun açılması için gece geç saate kadar duvarın yanında toplanıp reaksiyon gösterdi. Polisler vatandaşların haklarını hukuksal taraftan aramalarını ve meskenlerine gitmelerini istedi.

"Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur"
Çatalarmut Mahallesi Muhtarı İdris Güdeloğlu yaptığı açıklamada, "Burası yaklaşık 35 yıldır mahalle sakinlerinin kullandığı yoldur. Buranın birinci sahibi olan Mehmet Dolgun abimiz tapusu şahsi kendine ilişkin iken mahalle sakinlerinde muhakkak bir fiyat bedel alarak ’3 metreye 15 metre yol bırakayım, geçiş hakkın olsun’ diye burayı yol bırakmış. Mahalle sakinleri razı olmuşlar. Parasını ödemişler. Buranın bedelini ödemişler. Mehmet bey öldükten sonra varisleri bir öbür şahsa satıyor. Satıldıktan sonra alan şahıs ölçümünü yaptırıyor. Burası benim tapulu arazim diyerek bu istinaf duvarı ile kapatıyor. Vatandaşların yolu şu anda kapalı. Vatandaşların da ellerinde imzalı senetleri var. Vatandaşlar bu yolun kapanmasını istemiyor. Bu yol şu anda kapalı. Vatandaşlar mağdur. Buradaki yolun tekrar açılmasını belediyemizden, ilgililerden bu yolun açılmasını ve vatandaşların kullanılmasını rica ediyorum" diye konuştu.
Kapattığı yolun tapulu toprağı olduğunu söyleyen Salim Yaman, "Komşu yerini satışa çıkardı. Tapu komşumuz ’370 metrekare yer var planlı projeli bunları satmak istiyoruz’ dedi. Yer hacizliydi. 3 tane haciz vardı. Ben 3 hacizi ödedim. 370 metrekare yeri aldım. Vatandaş da buradan geçiyordu. Bu yeri de alınca bizim tapular birleşti. Müteahhit ile görüşüp mutabakat yaptım. Müteahhit 2 dükkan ve 4 dairen olur dedi. Burayı da çevirmemiz gerekiyordu. Binamın etrafını çevirdim ve müteahhit ile muahede yaptım. Ben burada halkımı severim 25-30 yıldır kapı komşuyuz. Evvel belediyeye gittim. Belediye fen işleri imar kısmı ’burası haklı tarafından senindir istediğin vakit beton dökerek çevirebilirsin’ dedi. Bizde beton döküp çevirdik" biçiminde konuştu.
Vatandaşlar polisin ikazları üzerine dağılarak meskenlerine gitti.

Bizi sosyal medyadan takip edin