Gümüşhane’nin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Süleymaniye Mahallesi kentin gastronomi zenginliğine mesken sahipliği yapıyor.
Gümüşhane’de Turizm Haftası kutlamaları kapsamında kentin tarihi ve doğal hoşluklarının yanında yöresel eserleri ve varlıklı mutfağının da turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde restore edilerek kullanıma sunulan Zeki Kadirbeyoğlu Konağı tarihi altyapısının yanı sıra Gümüşhane’nin güçlü mutfağının tanıtımına da konut sahipliği yapıyor. Gümüşhane’ye ilişkin 29 lezzetin sergilendiği ve iştirakçilerin beğenisine sunulan yöresel eserler ise kentin gastronomi zenginliğini gözler önüne seriyor. Tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde tarihle yöresel lezzetleri harmanlanmasıyla kentin gastronomi tarihi de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Yapılan sunumlarla ilgili konuşan Kültür ve Turizm Vilayet Müdürü Nihal Sürmeli, “Bu aktifliği gerçekleştirmekteki temel maksadımız vilayetimizin kültürel ve gastronomi zenginliğini tanıtmak, yöresel lezzetlerimizi daha geniş kitlelere ulaştırmak ve vilayetimizin turizm potansiyeline katkı sağlamaktır. Gümüşhane’nin essiz mutfağını, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini adeta vakitte bir seyahate çıkaran ve yalnızca Gümüşhane’nin değil, tıpkı vakitte Doğu Karadeniz Bölgesi’nin de gizli hazinelerinden biri olan Süleymaniye Mahallesinin bu olağan üstü atmosferi ile sunmak istedik. Bu sunumlarımızı bilhassa vilayetimizin mutfak kültürü içinde kıymetli bir yere sahip olan Gümüşhane’nin Dölek köyünde yüzlerce yeldir bayanların topraktan yaptığı ve yörede “Gudu” olarak isimlendirilen ve tıpkı vakitte coğrafik işaretli eserimiz olan Dölek Güveçlerimizin içinde yaptık. Bu güveçlerimiz yapıldığı yerle birebir ismi taşıyan köyümüzde bunu meslek edinmiş bayanlarımız tarafından 5-6 farklı noktadan toplanan topraklardan doğal olarak el emeği ile yapılıp, odun ateşiyle fırınlanır daha sonrada içinde süt pişirilerek yöresel tabiriyle zillenme süreci yapılarak kullanıma sunulmaktadır. Sağlıklı olması ve içerisinde pişirilen yemeğe farklı bir lezzet katması ile ön plana çıkan Dölek Güveçleri’miz bilhassa et, zerzevat ve baharatların harmanlanmasıyla klâsik bir lezzete öncülük etmektedir. Bundan ötürü hem yöre halkı hem de ziyaretçiler için vazgeçilmez bir lezzet olmaktadır. Bunun yanında Gendime çorbası, Siron, Karalahana, pestil, köme üzere yöresel yemek ve tatlar da damaklarda iz bırakıyor. Tarihi atmosferde yöresel lezzetlerle tanışmak isteyenler için Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhane’nin gözbebeği olmaya aday. Herkesi bu eşsiz tatları keşfetmeye, Gümüşhane’ye ve Süleymaniye’nin tarih ve lezzet dolu sokaklarında unutulmaz bir seyahate çıkmaya davet ediyoruz” dedi.


Tarihi Süleymaniye Mahallesi Gümüşhane’nin gastronomi zenginliğine ev sahipliği yapıyor
Huzurevinde çıkan yangın kontrol altına alındı
Düzce’de Kızılay Huzurevinde asansörden kaynaklı çıkan yangın kontrol altına alındı. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, “Çok şükür bir problem yaşanmadı. Yaşlılarımızın tahliyesini yaptık. Bir kısmı ilçe devlet hastanemize bir kısmı ise Karayolları misafirhanesine gönderildi” ifadelerini kullandı.
Yangın, gece saatlerinde Kaynaşlı‘da bulunan Kızılay Akçakoca Huzurevi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere göre asansör akülerinin bulunduğu bölgede belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Dumanların sardığı binayı fark eden personeller durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Düzce Belediyesi’nden 6, Kaynaşlı Belediyesi’nden ise 2 itfaiye aracı kısa süre içerisinde bölgeye sevk edildi. Olay yerine ulaşan ekipler 25’i yatalak 54 huzurevi Sakinini bulunduğu yerden çıkararak bina dışına tahliye etti. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal, Kızılay Batı Karadeniz Afet Depo Müdürü İsmail Hakkı Duru ve ilgili kurum amirleri bölgeye gelerek yangın hakkında bilgiler alırken, tahliye edilen vatandaşlarla da bir araya geldi.
“Çok şükür bir problem yaşanmadı”
Yangın ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, “Bu gece 01.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezimize düşen ihbar ile Düzce Belediyesi’nden 6 itfaiye aracı, Kaynaşlı Belediyesi’nden 2 itfaiye aracı yangına müdahale etmiş olup, çok şükür ki yaşlılarımızla ilgili bir problem yaşanmamıştır. Kaynaşlı Kızılay Huzurevinde hali hazırda 59 misafirimiz var. 5’i izinde olup 54 yaşlımız ilçe devlet hastanemiz, karayollarına ait kamu misafirhanesinde bu gece misafir kalacaklardır. Geçmiş olsun diyoruz. İtfaiye ekiplerinin aktardığı kadarıyla yangının çıkış nedeni asansörden kaynaklı olduğunu ifade etmekteler. Yaşlılarımız tahliyesi noktasında emniyetimiz, jandarmamız, Kaynaşlı Belediye personelimiz, sağlık teşkilatımız ve Kızılay personelimiz birlikte yardımcı oldular” dedi.
Tahliye edilen 54 kişiden 25’i Kaynaşlı Devlet Hastanesi’ne gönderilirken kalan yaşlılar ise Karayolları Misafirhanesi gönderildi. Huzur evinde yangın kontrol altına alınırken, dumanın tahliye çalışmalarına başlandı.
Konu ile ilgili ise inceleme başlatıldı.

