blank
Ramazan Öztürk tarafından
02 Mayıs, 2024 10:27 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihi Kentte Uyuşturucu Tehlikesi!..

UNESCO Dünya Miras Kentinde restore edildikten sonra boş bırakılan Tarihi Konakları uyuşturucu madde ve alkol kullananların mesken tuttuğu ifade edilirken, Tarihi Kentin turizm sezonun açılmasına sayılı günler kala böyle bir konu ile gündeme gelmesinden endişe duyuluyor.

UNESCO Dünya Miras Kenti Listesinde yer alan Safranbolu İlçesindeki tarihi statüdeki boş konakların ve bahçelerinin uyuşturucu kullananların mekânı haline dönüştüğü ifade edildi. Son zamanlarda turistik ve tarihi kentin dar sokakları ve yol kenarındaki boş tarihi evler ile bahçelerinin kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce mesken tutulduğu görülürken, Naip Tarlası Sokağın girişinde görüntülenen alkol şişesi ve bali kutusu, mahalle sakinlerinin serzenişlerini doğrular nitelikteydi. Bu durumdan şikayetçi olan mahalle sakinleri, görüntülerin hem kentin doğasını, hem de ilçeye gelen ziyaretçileri olumsuz etkilediğini söylediler. Birçok bahçenin izinsiz kullanıldığı ve özellikle bazı kullanılmayan tarihi evlerin içerisi ile bahçelerinin alkol ve bali tüketimi için kullanıldığı öğrenildi. Bu durum, kentin mirasına ve kültürel değerlerine saygısızlık olarak nitelendirilirken, bazı mahalle sakinleri ise huzur bozucu olduğu vurguladı. Mahalle sakinleri, bu tür izinsiz kullanımların, kentin sosyal dokusunu ve huzurunu bozduğunu ve geleneksel yaşam tarzımıza aykırı olduğunu belirterek,  bu tür olumsuzlukların, denetlenmesi ve gereken cezaların verilmesi gerektiğini vurguladı. Tarihi çarşıdaki tarihi evlerin birbirine yakın olduğu ve birinde oluşacak bir olumsuzluğun hepsini etkileyebileceğine işaret edilirken, Aynı şekilde, turistlerin Safranbolu'yu gezerken bu tür görüntülerle karşılaşmasının tarihi kentin imajına zarar vereceği bildirildi. Kentin tarihi atmosferinin korunmasını talep eden vatandaşlar;  yetkililerinin bu konuda gerekli önlemleri alarak, Safranbolu'yu korumak ve turistlerin memnuniyetini sağlamak adına adımları atmasını istediler. Ayrıca, daha sıkı denetimler ve toplum bilinçlendirme çalışmaları ile bu tür sorunların önüne geçilebileceği ifade edildi. UNESCO Dünya Miras Kenti Safranbolu'nun tarihi ve kültürel değerlerine saygı gösterilerek, turistlerin ve mahalle sakinlerinin istekleri doğrultusunda hareket edilerek bu tür olumsuz görüntülerin önüne geçilmesinin elzem olduğunu belirten vatandaşlar, aksi takdirde, kentin turistik çekiciliği ve prestijinin zarar göreceğini söylediler.  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ÇAYKUR’dan 2. Sürgün için “Aceleye getirmeyin” uyarısı

ÇAYKUR 2. sürgünün 7. gününde çay üreticilerinin ivedi etmemeleri gerektiğini, ÇAYKUR’un tüm çayı alacak kapasiteye sahip olduğunu lisana getiren bir açıklama yaptı.
16 Mayıs 2025 tarihinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından dönemin açılmasıyla başlayan 1. sürgün 27 Haziran’da son bulmuştu. ÇAYKUR 1. sürgün boyunca üreticiden 217 bin 776 ton konvansiyonel, 13 bin 938 ton organik olmak üzere toplamda 231 bin 714 ton çay aldı. 10 Temmuz itibariyle başlayan 2. sürgün çay hasadında ÇAYKUR tarafından toplamda 22 bin ton çay üreticiden alındı.
7. gününde olan 2. sürgün için üreticilere ihtarda bulunan ÇAYKUR, hasat devri boyunca ivedi edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Üreticilere ‘Lütfen ivedi etmeyin’ diyerek seslenen ÇAYKUR yapılan açıklamada "Çay hasat sürecini lütfen aceleye getirmeyelim. Günlük alım limitlerimiz dahilinde fabrikalarımız tam kapasite çalışacaktır. Aceleye getirilerek fazladan toplanan eserler hem fiyat düşüklüğü için bekleyen fırsatçılara imkân sağlayacak, hem de bekledikleri için kilogram kaybına sebep olacaktır. Bu durumda siz bedelli üreticilerimizin ziyan etmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenlerle eserlerimizin ziyan etmeden en uygun bekleyecekleri yer bahçelerimiz olduğundan, hasat konusunda çabuk etmemenin değerini tekraren hatırlatmak isteriz" tabirlerine yer veridi.
ÇAYKUR’un çay sürece kapasitesinin tüm çay müstahsillerinin çayını alabilecek kadar yüksek olduğunun da altının çizildiği açıklamanın devamında "Fabrikalarımızın toplam kapasitesi ikinci sürgün eserlerinizi almaya kâfi düzeydedir. Fakat burada günlük sürece kapasitesine riayet etmemiz gerekmekte olup, sürgün müddetini kısaltmaya çalışmadan daima birlikte denetimli bir formda süreci yönetmeliyiz. Başta siz pahalı üreticilerimiz olmak üzere hepimiz için en yararlı olan prosedür çay toplama sürecini aceleye getirmemek olacaktır" tabirleri kullanıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin