Tarihi camiler yıllara meydan okuyor - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
01 Ekim, 2023 13:23 tarihinde yayınlandı
0
0

Tarihi camiler yıllara meydan okuyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki tarihi camiler, yüzyıllardır zamana meydan okuyor. Tarihi camiler yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor.
Arnavut kaldırımlı sokakları, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, çeşme, köprü ve konaklarıyla “açık hava müzesini” andıran Safranbolu’da 32 tescilli cami yer alıyor. Dikkat çeken camilerin başında gelen Ulu Cami, Köprülü Mehmet Paşa Camsi, İzzet Mehmet Paşa Camii ve Kazdağlı Camii geçmişin izlerini bugünlere taşırken hem ibadet edenleri hem de yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Osmanlı dönemlerinde inşa edilen, asırlardır yaşanan birçok olaya rağmen ayakta kalmayı başaran tarihi camiler, özellikleri, mimarileri, yapılış hikayeleri ve ihtişamlarıyla görenleri mest ediyor.
Öte yandan Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri çerçevesinde İlçe Müftülüğü tarafından tarihi camilerde temizlik ve hazırlık çalışmaları yapılırken, camiler gül suyu ile yıkandı. İlçe Müftüsü Aydın Bostancı, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının talimatları ile bir dizi program
hazırladıklarını belirtti. Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda stant açarak vatandaşlara lokma tatlısı ikram ettiklerini belirten Bostancı, lise ve ortaöğretim öğrencileri arasında Hz. Peygamber’i anlatan şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlediklerini ifade etti. Safranbolu’nun camiler yönünden çok bereketli bir yer olduğunu aktaran Bostancı, “Özellikle ecdat yadigarı Tarihi Çarşı bölgesinde kalan camilerimiz var. Bu camilerimiz hem yerli halkın dikkatini çekiyor, ziyaretleriyle dolup taşıyor hem de dünya tarihine ışık tuttuğu için de bütün dünyadan insanların gelip görmek istediği, ziyaret etmek istediği camiler olarak öne çıkıyor” ifadelerini kullandı.

AW042777 05 scaled

Camiler ve Din Görevlileri Haftası vesilesiyle tarihi camileri tekrar yeni baştan gözden geçirdiklerini ifade eden Bostancı, “Camilerimizin eksiği noksanı tamamlanıyor. Hafta vesilesiyle temizliği yapılıyor. Hatta bazı camilerimiz özellikle tarih camilerimiz gül sularıyla yıkanıyor, güzel kokar hale geliyor. Özellikle Safranbolu dediğimiz bölgede tarihi bölgede birkaç camimiz var ki bunları öne çıkıyor. Köprülü Mehmet Paşa Camii, İzzet Mehmet Paşa Camii, Kazdağlı Camii, Eski Camii, Lütfiye Camii. Bunlar öne çıkan hem yerli hem yabancı turistlerin ziyaret ettiği ve ziyaret etmek istediği camiler. Köprülü Mehmet Paşa Cami’mizin bir özelliği bahçesinde muvakkıthanesi var. Yani günün belli saatinde, güneş ışığının yardımıyla namaz vakitlerinin tespit edildiği özel bir camimiz. Hala dimdik ayakta ve inşallah kıyamete kadar dimdik ayakta kalacak” dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
tasarim3 2
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Nisan, 2026 13:34 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Beşiktaşlılar Derneği’nin açılışı gerçekleşti

Karabük‘te düzenlenen törenle Karabük Beşiktaşlılar Derneği açıldı.
Açılış töreni yoğun katılımla gerçekleşirken Karabük Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Göksun Öztoprak Beşiktaş kültürünü yaşatmak için yola çıktıklarını belirtti.
Dernek binasının yer aldığı Kartaltepe Mahallesi’ndeki açılış töreni konuşmaların ardından kurdele kesimi ile devam etti.
Açılışa; Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Cıva, oyuncu Ruhi Sarı ve Kerim Yağcı, Beşiktaş Dernekler Koordinatörü Hüseyin Belenkoğulları, Beşiktaş’ın eski futbolcuları ve vatandaşlar katıldı.
Açılış organizasyonu akşam saatlerindeki gala yemeği ile devam etti. Yenişehir Büyük Kulüp’teki galada derneğin açılış süreci ile ilgili konuşmalar gerçekleşti. Konuşmaların ardından marşlar söylenerek pasta kesildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin