Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tahlil için artık İl dışına çıkılmayacak

Gündem Yayın: 01.09.2014 15:28
Yazar:
Tahlil  için artık İl dışına çıkılmayacak

Karabük Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Sağlık Bakanlığı Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde laboratuarlarda yeniden yapılanmaya gidildi.  Tüm sistemler ve cihazlar en son teknolojiye uygun olarak dizayn edilirken, mikrobiyoloji laboratuarında eksiksiz tüm testler otomatize cihazlarla çalışmaya başladı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kamu Hastaneler Birliği  Genel Sekreteri  Op. Dr. İsmail Kara; Sağlık Bakanlığı Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinin, Karabük ve bölge halkına hizmeti en üst düzeye çıkartmayı hedeflediklerini belirterek,  “Kısa bir süre önce Karabük’te KOAH hastalarını sevindirecek  VALF ameliyatı gerçekleştirildi, şimdi de laboratuarlarımızda yenilemeye gidilerek, son teknoloji cihazların alınması ile başta mikrobiyoloji olmak üzere diğer laboratuarlarda, İlimizde yapılamayan birçok testin yapılmasına başlanıldı, yakın bir zamanda ise eksiksiz tüm testlerin yapılabilecek” dedi.

Genel Sekreter Kara; Ayrıca, Celal Bayar Üniversitesinde yaptığı çalışmalarla dünya literatüründe yer alan ve bulduğu virüsle obezite ilişkisini açıklayan  Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Başhekim Yardımcısı olarak görev  yapan  Uzm. Dr. Elçin Kal Çakmaklıoğulları’nın bu konuda çalışmalar yaptığını da ifade etti.

Kara; “Eğitim ve Araştırma Hastanemizde mikrobiyoloji alanında tüm testler çalışılacak laboratuarımızı geliştirdik yeni cihazların alınması ile birlikte bu testleri gerçekleştirmeye başladık ayrıca hastanemizde şu an için çalışılamayan bazı testler için dış laboratuar olarak Ankara ‘da Türkiyenin sayılı Özel Laboratuarlarından biri ile anlaşma sağlanarak hastalarımızın tahlil yaptırmak için başka şehirlere gitmesi önlenmiş oldu.  Tahlil yaptırmak için başka şehirlere gitmek zorunda kalan hastalarımız için bu hem yorucu hem de maliyetli oluyordu. Şimdi ise hasta yerine hastadan alınan numune uygun şartlarda anlaşmalı olduğumuz Türkiye’nin en iyi laboratuarlarından birine gönderilecek, sonuçlar otomasyon sistemimize yansıtılacaktır. Böylece hasta mağduriyetimizi ortadan kalkacaktır” dedi.

Yeni kurulacak olan Moleküler Laboratuarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Elçin KAL Çakmaklıoğulları ise; “Artık hepatit testlerinin (sarılık) son aşaması ve tedavi takibinde gerekli olan HBV DNA ve HCV RNA ve genotiplendirmesi aktif olarak bakılacak ve sarılık hastalarının tam anlamıyla tanı ve takibi Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılabilecektir.  Yeni yapılandırdığımız Genetik Laboratuarımızda yakın zamanda Moleküler Genetik testler çalışılmaya başlanacak, yine yapılandırdığımız fertilite laboratuarımızda manuel değerlendirmelerimizin yanı sıra otomatize cihazımızla çok daha hızlı ve güvenilir sonuçlarla hastalarımıza hizmet vereceğiz” dedi

KARABÜK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÇAĞIN İLERİSİNDE

2011 yılında yaptığı çalışmalar ile  çocuklarda ”adenovirüs”leri inceleyerek  elde edilen veriler ışığında “adeno virüs” çocuk obezitesi ile ilişkili olduğunu bulan ve bu bulguları Türkiye’de ilk defa yayınlanan adeno virüslerin çocuk obezitesi ile ilişkili olduğunu dünyada ilk olarak açıklayan Karabük Eğitim ve Aratırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Elçin Kal Çakmaklıoğulları, “Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi  Laboratuarlarında  çok yakın bir gelecekte Türkiye de sayılı merkezlerde bulunan

Hücre Kültürü  Laboratuvarı, Viroloji Laboratuvarı ve Obezite Tanı ve Takip Laboratuvarlarında yapacağımız araştırmalarla ve tanı testlerimizle kaliteli ve üst düzey hizmet getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Dünya Yayın: 30.04.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Samsun’a 102 milyon TL’lik orman yatırımı

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’a bu yıl 102,5 milyon TL’lik yatırım yapılacak.

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu yatırım döneminde Samsun’da bulunan 63 projesinin toplam tutarı 102,5 milyon TL. Bu projelerin 42’sini inşaat, 20’sini orman ve 1’ini de hayvancılık projeleri oluşturuyor. Yatırımların 20,5 milyon TL’lik kısmını ağaçlandırma, 46,9 milyon TL’lik kısmını yol yapım/onarın çalışmaları, 12 milyon TL’lik kısmını ORKÖY projeleri, 19,5 milyon TL’lik kısmını fidan üretimi ve 3,5 milyon TL’lik kısmını da odun dışı çalışmalar kapsıyor. 2002 yılında Samsun’da 369 bin 517 hektar alan olan orman varlığı, yapılan çalışmaların ardından 389 bin 478 hektar alana çıkartıldı.

2 milyona yakın 134 türdeki fidan üretilip, Türkiye’ye dağıtılıyor

134 değişik türde fidan üretilen Samsun’da Amasya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu fidanlar ormanlara dikiliyor, reyonlarda teşhir ediyor ve Türkiye’nin her yerine gönderiliyor. 2024 yılında Samsun’da bulunan Bafra, Vezirköprü ve Samsun fidanlıklarında üretilmesi hedeflenen 1 milyon 850 bin adet fidandan 1 milyon 250 bin adetinin üretimi tamamlandı. Kalan 600 bin fidanının üretimi ise bu yatırım dönemi sonuna kadar tamamlanacak. Ayrıca 2 milyon adet fidanın tamamına ise bakım yapıldı.

Kırsaldan kente göçü önlemek için 12 milyon TL’lik kredi desteği

Orman Köylülerinin Kalkındırılması ve Destekleme Projesi (ORKÖY) faaliyetleri çerçevesinde Samsun’da 2024 yılında süt sığırcılığı (14), üretim geliştirme (traktör-4), tambur (16) ve arıcılık (9) olmak üzere 43 aileye toplamda 12 milyon TL’lik kredi desteği verilecek. ORKÖY kredi destekleriyle proje kapsamında orman köylüsüne ekonomik destek sağlanarak, kırsaldan kente göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Doğal türler orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bölge müdürlüğüne bağlı ormanlarda defne, kestane, kocayemiş, taflan, sandal, tavşan memesi, menengiç, mavi yemiş, sumak, ahlat, kuşburnu, kızılcık, yemişen, üvez, yabani erik, böğürtlen, ada çayı, dağ nanesi, kekik, kantaron, sıklamen, salep, alıç ve yabani elma türleri doğal yayılış gösteriyor. Bu kapsamda Samsun’da 25 bin dekar defne ormanından yıllık yaklaşık 1,5 ton üretim yapılırken, köylüye de 16,5 milyon TL gelir sağlıyor. Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanıyor. Yurt dışından oldukça talep gören mantar türü, orman köylülerine önemli bir gelir kapısı sağlıyor. Ayrıca il genelinde 40 bin dekar kestane ormanında yıllık yaklaşık 400 ton üretim yapılıyor ve köylüye 2,4 milyon TL gelir sağlıyor.

Yatırım faaliyetleri kapsamında müdürlük tarafından 2 milyon TL destek ile bu yıl içerisinde 1 adet ekoturizm rotası oluşturulacak.

Bu yıl içerisinde 1,5 milyon TL ödemek ile 1 adet de bal ormanı oluşturulacak.

Müdürlük tarafından ayrıca bu yıl içerisinde 600 bin TL ödenek ile 2 ton tohum üretilecek.