Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde bulunan tarihi Sümela Manastırı’nda Ortodoks Hristiyanlarca ’Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü’ olarak kutsal kabul edilen 15 Ağustos gününde ayin gerçekleştirildi. 2010 yılından bu yana 10. sefer gerçekleştirilen ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.
Ayin nedeniyle saat 08.00’dan sonra Maçka’dan manastır yoluna araç geçişlerine müsaade verilmezken, Sümela’ya da ayine geleceklerin dışında ziyaretçi kabul edilmedi. Fener Rum Patriği Bartholomeos, manastıra gelişinde birinci olarak ayine katılanları selamladı. Ayine Yunanistan, Rusya ve Gürcistan’dan gelen 350’ye yakın kişi katılırken, Trabzonspor’un Yunan futbolcuları Bakasetas ve Kourbelis de ayine katılanlar ortasında yer aldı. Patrik, daha sonra hazırlık için kendisine ayrılan kısma geçerek ayin için üzerini değiştirdi ve ilahiler eşliğinde ayinin yapılacağı avluya gelerek ayini yönetti. Ayin yaklaşık 1,5 saat sürdü.
88 yıl ortadan sonra birinci defa 15 Ağustos 2010’dan itibaren yılda bir kere bir günlüğüne Hristiyan Ortodokslar’ın Sümela Manastırı’nda ayin yapmasına müsaade verilmesinin akabinde kaya düşme riskine karşı 22 Eylül 2015 ziyarete kapatılan ve onarıma alınan Sümela Manastırı’nda 2015 yılından sonra 4 yıl ayine orta verilmişti.


Sümela Manastırı’nda 10. ayin
Tokat Belediyesi’nden Muharrem ayına özel iftar sofraları kuruldu
Tokat Belediyesi, Muharrem ayı ve hicri yılbaşı dolayısıyla Tokat merkezdeki tüm Cemevlerinde temizlik ve bakım çalışmalarını tamamlayarak Muharrem iftarı sofralarını kurdu.
Tokat Belediyesi, Muharrem ayı ve hicri yılbaşı dolayısıyla kent genelindeki Cemevlerinde kapsamlı temizlik ve bakım çalışmalarını tamamladı. Başta Pir Sultan Abdal Cemevi olmak üzere tüm cemevlerinde gerçekleştirilen çalışmalarla ibadet ve ziyaretlerin daha sağlıklı, temiz ve huzurlu bir ortamda yapılabilmesi amaçlandı. Muharrem ayının manevi iklimine uygun olarak dayanışma ve paylaşma kültürünü yaşatmayı hedefleyen Tokat Belediyesi, ayrıca 16-28 Haziran 2026 tarihleri arasında Muharrem ayı iftar sofralarını vatandaşların hizmetine sundu. Tokatlılar Yeşilırmak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesi ve Gülbahar Hatun İlkokulu bahçesinde bir araya gelecek.
Başkan Yazıcıoğlu: “Birliğimizi Muharrem sofralarında güçlendireceğiz”
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Muharrem ayının toplumsal birlik ve beraberliğin güçlendiği müstesna zamanlardan biri olduğunu belirterek; “Muharrem ayı; paylaşmanın, dayanışmanın, kardeşliğin ve gönül birliğinin en güzel şekilde yaşandığı mübarek bir zaman dilimidir. Bu vesileyle başta Pir Sultan Abdal Cemevi olmak üzere tüm cemevlerimizde gerekli temizlik ve bakım çalışmalarımızı tamamladık. Kurduğumuz Muharrem ayı iftar sofralarında hemşehrilerimizle aynı sofranın bereketini paylaşacağız. Tüm vatandaşlarımızı birlik ve muhabbet içerisinde gerçekleştireceğimiz iftar programlarımıza davet ediyorum. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. İbadetlerimizi kabul etsin” dedi.

