blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Haziran, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Su uzmanı profesör uyardı: “Temmuz, ağustos ve eylül ayları çok kritik”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, “Kuraklık sadece yağışın olmaması değil, yağışın düzensiz düşmesi de bir kuraklık sonucudur. Özellikle temmuz, ağustos ve eylül ayları çok çok kritik. Bu aylarda ani yağışlar sel şeklinde etkilerini gösterebilir” dedi.

Kuraklık Karadeniz Bölgesi’ni etkiliyor
Geçen yaz aylarından başlayan El-Nino’nun bütün dünyayı etkilediğini hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Demir, kuraklığa ve ani yağışlara dikkat çekti. Demir, “Özellikle geçtiğimiz 1 yıl içerisinde El-Nino’nun etkisini daha net gördük. Son aylarda El-Nino etkisinin giderek azaldığını söylüyorlar ama son 5 aylık kuraklık ve yağış haritalarına bakıldığında ülkemizin pek çok yerinde kuraklığı yaşadığımızı, yeterli yağışları alamadığımızı, kışın da yeterli kar yağışının olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki süreci bu değerlendirmeler ışığı altında baktığımızda benzer şekilde geçeceği yani kuraklığın Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ciddi anlamda etkili olma özelliği gösteriyor” diye konuştu.

“Süreç biraz daha devam edecek”
Kış ve ilkbaharda yağış olmamasının yer altı sularını olumsuz etkilediğini belirten Demir, “Önümüzdeki süreçte hem sıcaklık etkisi hem de kuraklık etkisi gerek insan yaşamını gerekse de tarım üretimi doğrudan etkilemesi oldukça yüksektir. Biz bu süreci değerlendirirken önümüzdeki aylardan haziran, temmuzda yeterli yağışları alırız diye ümit ediyoruz. Veriler gösteriyor ki bu süreç biraz daha devam edecek. Buna yönelik olarak hem tarımsal faaliyetlerde hem de sulama faaliyetlerinde kaynak noktasında ciddi tedbirler almamızı gerektiriyor. Önümüzdeki sürecin bu şekilde devam etmesi insan sağlığı açısından da önemlidir” şeklinde konuştu.

“Çok kritik aylar”
Kurban Bayramı süresince de yağış alma ihtimalinin düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yusuf Demir, “Biz kuraklığı tanımlarken hep şunu söylüyoruz: Sadece yağışın olmaması değil, yağışın düzensiz düşmesi de kuraklık sonucu, kuraklığın bir etkisidir. Bunun etkilerini de zaten son günlerde Ankara’daki sel felaketiyle gördük. Önümüzdeki günlerde belli bölgelerde bu noktada dikkatli olmakta fayda var. Özellikle temmuz, ağustos ve eylül ayları bu anlamda çok kritik aylardır. Bu aylarda ani yağışlar sel şeklinde etkilerini gösterebilirler” ifadelerini kullandı.

“Su kaynakları doğru planlanmalı ve doğru kullanılmalı”
Su kaynaklarının doğru planlanması, doğru kullanılması ve tasarruf çağrısı yapan Prof. Dr. Demir, şunları söyledi:
“Bizim hep temennimiz, umudumuz yaz aylarının tarımı hem de yaşam konforumuzu iyileştirecek şekilde devam etmesidir. Bizim bu noktada yapabileceğimiz en önemli uyarı, gerek yerel yönetimler, gerekse halkımızın akabileceği tedbirlerdir. Su kaynakları noktasında sıkıntı yaşama ihtimalimiz artarak devam ediyor. Önümüzdeki aylarda çıkabilecek su kıtlığı problemlerini minimuma indirmek için bugünden tedbirlerimizi almalıyız. Elimizdeki suyumuzu doğru planlamalı ve doğru kullanmalıyız. Tasarruflu kullanmalıyız ki ağustos, eylül aylarına en azından bu krizi minimum zararla atlatalım. Herkesi suyu planlı ve dikkatli kullanmaya davet ediyorum.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Haziran, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da Mustafa Yıldızdoğan rüzgarı

Samsun’un Asarcık ilçesinde düzenlenen "Yaz Festivali"nde sahneye çıkan ünlü sanatçı Mustafa Yıldızdoğan, söylediği ulusal ezgilerle kalabalığa coşku dolu anlar yaşattı. Binlerce kişinin katıldığı aktiflikte vatandaşlar, sanatkarlara daima bir ağızdan eşlik etti.
Asarcık İlçe Meydanı’nda gerçekleştirilen şenlikte sahne sırasıyla Osman Öztekin, Sinem Kahveci ve Mustafa Yıldızdoğan’a verildi. Şenliğin açılışını yapan Osman Öztekin, seslendirdiği duygusal müziklerle dinleyicileri hem hüzünlendirdi hem de nostaljik bir gece yaşattı. Akabinde sahneye Sinem Kahveci çıktı.
Gecenin finalinde sahneye çıkan Türk milletinin sevilen sesi Mustafa Yıldızdoğan, "Ölürüm Türkiye’m" üzere ulusal hisleri pekiştiren yapıtlarıyla meydanı dolduran binlerce kişiyi coşturdu. Vatandaşlar, Yıldızdoğan’ın müziklerine bayraklarla ve alkışlarla eşlik etti.
Programda konuşan Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz, "Sanatla, müzikle ve birlik hissiyle hoş bir akşam yaşıyoruz. İştirak sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.
MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur da konuşmasında şenliğe ağır ilgi gösteren vatandaşlara teşekkür ederek Asarcık’ta yapılan hizmetlere değindi.
Konser sonunda Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz, MHP Samsun Vilayet Lideri Burhan Mucur ve İdeal Ocakları Samsun İl Başkanı Gökhan Yaşar, Mustafa Yıldızdoğan’a plaket takdim etti.
Festival alanında kurulan yöresel stantlarda çeşitli ikramlar sunulurken, aktiflik hem sanatsal hem de kültürel istikametiyle tam not aldı.
Etkinliğe ayrıyeten; Asarcık Kaymakamı Ahmet Tayyip Korkmaz, Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir, belediye meclis üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin