Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Soydan: “Kahverengi kokarca ile doğru zamanda doğru mücadele yapılması gerekiyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık ve diğer tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarcalar ile doğru zamanda doğru mücadele yapılması gerektiğini belirterek, “Şu anda kahverengi kokarcanın istediği bir kış mevsiminde yaşıyoruz. Bu günlerde havalar ısındıkça az da olsa meydana çıkmaya başladı. Bizim sezondaki ürünlerimizi kurtarmamız için muhakkak zamanlamayı, ilaç dozlarını ve ne zaman ne kadar atılacağı konusunda ciddi bir mücadele yapmamız lazım” dedi.

Fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmayan kahverengi kokarca, kış mevsiminin sıcak geçmesinden dolayı yeniden görülmeye başladı. Ordu’da özellikle Fatsa ve Perşembe ilçelerinin yanı sıra Altınordu, Ünye ve Gülyalı ilçesinde görülen kokarcalar ile mücadele devam ederken, görüldüğü yerde imha edilmesi gerektiği belirtiliyor. Bir yıl ömrü olan ve çok hızlı bir şekilde çoğalan kokarca ile etkili bir mücadele yapılması gerektiği belirtiliyor.

“Kokarcanın istediği bir kış mevsimini yaşıyoruz”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, özellikle sahil kesimlerinde sonbahar mevsiminde kahverengi kokarcada büyük bir görülme olduğunu söyledi. O süreçten sonra kışlıklarını geçirmek için evlerin çatıları, ahırlar, samanlıklar ve bahçelerin belirli bölgelerinde kahverengi kokarca görüldüğünü ifade eden Soydan, “Bu süreçte kış mevsimi de olmadı, şuanda kahverengi kokarcanın istediği bir kış mevsiminde yaşıyoruz. Bu günlerde havalar ısındıkça az da olsa meydana çıkmaya başladı. Şuanda özellikle nisan aylarında hava sıcaklıkları 20 dereceleri bulduğu zaman kokarcalar bahçelere dönecektir. Bahçelere döndüğü zaman ise fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere zarar verecektir” diye konuştu.

“Doğru zamanda doğru mücadele yapılması gerekiyor”
Soydan, kahverengi kokarca ile ilgili doğru zamanda ve doğru mücadelenin önemli olduğunu ifade ederek, “Bununla ilgili vatandaşlar tarafından evlerde kısmi bir ilaçla yapıldı ancak bunlar yeterli olmadı. Bizim sezondaki ürünlerimizi kurtarmamız için muhakkak zamanlamayı, ilaç dozlarını ve ne zaman ne kadar atılacağı konusunda ciddi bir mücadele yapmamız lazım. Bununla ilgili ziraat odalarımız ve tarım müdürlüklerimiz ilaç atma süreleri ile ilgili çiftçilere bilgiler verecek. Tabi genel olarak bakanlığın bir çalışmasının olup-olmayacağı şu anda net değil. Bununla ilgili muhakkak herkesin bahçesinde toplu mücadele yapması gerekiyor. Bunları yaparken de çiftçilerimiz bilgiler alarak mücadele yürütürse daha isabetli olacak. Süreçte ziraat odalarımız, tarım müdürlüklerimiz ve çiftçilerimiz bu işe dört elle sarılmak zorundayız, fındığımızı kahverengi kokarcaya yedirmememiz gerekir” ifadelerine yer verdi.

“Çok hızlı bir çoğalma süreci var”
Kahverengi kokarcaların hava sıcaklıklarının artması ile daha çok görüleceğini belirten Soydan, kokarcaların 300 kata kadar çoğaldıklarını belirterek, “Çok hızlı bir çoğalma süreci var. Onun için çok mücadele gerekiyor. Bir de bu aylarda uzun süre beslenme ile ilgili problemleri de yok, onun için evlerin çatılarında hiç beslenmeden kışlıklarını geçiriyorlar. Bir yumurtadan 250-300 tane kokarca çıkabiliyor, görüldüğü yerde kesinlikle yok edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’un turizm hedefi: 2,2 milyon turist, 400 milyon dolar gelir

Samsun’da Turizm Haftası münasebetiyle yapılan merasimde konuşan Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş, "Ülkemizin 2028 yılı için belirlemiş olduğu turizm maksatları içerisinde, Samsun Turizm Master Planı doğrultusunda, 2 milyon 200 bin turist ve 400 milyon dolar turizm geliri maksadını yakalamak suretiyle yer almak istiyoruz" dedi.
Samsun’da, "15-22 Nisan Turizm Haftası" aktiflikleri Onur Anıtı’na çelenk koyma merasimi ile başladı. Sırasıyla Samsun Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ile Karadeniz Turistlik İşletmecileri Derneği tarafından anıta çelenk sunumu ile başlayan merasimde hürmet duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Akabinde Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş yaptığı konuşmada, "Samsun her istikameti ile kusursuz bir yaratılış, Karadeniz’in merkezi, komşu-kenar vilayetlerin de kıyısı durumundadır. Süratle büyüyen ve gelişen bir kenttir. UNESCO Dünya Süreksiz Miras Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası başta olmak üzere, Ladik Gölü, Akdağ Yaylası, Sahinkaya Kanyonu, Kunduz Yaylası, Gizli Cennet Ayvacık, Terme Akgöl ve Simenit üzere doğal gölleri ile Kolay üzere baraj gölleri ve 120 kilometrelik eşsiz kıyısının yanında; Hititler ve birebir periyottaki Gaşkaların izlerini taşıyan İkiztepe, Oymaağaç, Dündartepe Höyükleri, Kızılırmak Vadisi boyunca Hellenistik periyodun izlerini taşıyan Asarkale ve Kral Mezarları, Antik Liman Kenti periyodunu yansıtan en değerli yerleşimlerinden biri olan Amisos, Amazon kıssaları, Tekkeköy Mağaraları, yüzden fazla tarihi ahşap cami ve tabir etmediğimiz bir çok kültürel zenginlik Samsun’u eşsiz kılmaktadır" sözlerini kullandı.

2 milyon 200 bin turist ve 400 milyon dolar turizm geliri hedefi
Samsun’un turizm master planı doğrultusunda 400 milyon dolar turizm geliri maksadını yakalamak istediklerini belirten Demirtaş, "Samsun, son yıllarda gerçekleştirdiğimiz başarılı sıhhat altyapısı atılımları ile sıhhat turizminde de bütün dünyada tanınan, bilinen, tercih edilen merkezler ortasında yerini almıştır. Güçlü spor altyapısı ile spor turizminde de isminden kelam ettiren vilayetler sıralamasında hatırı sayılır bir pozisyona ulaşmıştır. Bakanlığımıza bağlı müzelerimizin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve başka kurumlar tarafından hizmete sunulan; Kuvayı Ulusala Müzesi, Samsun Müzesi, Oyuncak Müzesi, Cerrahi Aletler Müzesi, Mübadele Müzesi ve Tütün Müzesi üzere dünya üzerindeki örneklerine az rastlanan çok çeşitli husus, içerik ve güçlü çeşitleriyle toplam 18 müzemiz vardır. Kamu ve özel dalın, sivil toplum kuruluşlarının ahenk içinde ve birlikte hareket etmesi ile daha süratli gelişme sağlayacağımız inancındayız. Turizm şuurunu geliştirmek suretiyle kentimizin tanıtımına vatandaş olarak yapacağımız katkı bütün etkenler kadar kıymetlidir. Her otobüs, dolmuş, toplu taşıma ve taksi sürücümüzün, her esnafımızın, turizm bölümünde çalışan her bireyin, Samsunlu her hemşerimizin; ’Samsun turizm elçisi’, ’Samsun turist rehberi’ sorumluluğunda olması kuraldır. Zira bir kente aidiyet o kenti sevmek, tanımak ve tanıtmakla alakalıdır. Bu süreçte bugüne kadar yapılmış bütün çalışmalar ve daha yeni hazırlanmış olan ’Samsun Turizm Master Planı’ değerli bir kılavuz ve rehber olacaktır. Ülkemizin 2028 yılı için belirlemiş olduğu turizm maksatları içerisinde, Samsun Turizm Master Planı doğrultusunda, 2 milyon 200 bin turist ve 400 milyon dolar turizm geliri amacını yakalamak suretiyle yer almak istiyoruz. Bu gayeleri ve daha fazlasını gerçekleştirmek için Sayın Valimizin başkanlığında, Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde bütün paydaşlarımızla var gücümüzle çalışacağımızı huzurlarınızda tabir ediyorum" diye konuştu.
Tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.