Bir Sosyalfest projesi olarak ortaya çıkan Karabük Üniversitesi(KBÜ) Dijital Şiddet ile Mücadele Kulübü, ÜNİDES projesiyle faaliyetlerine başladı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ), dijital çağın değerli problemlerinden biri olan dijital şiddet ve dezenformasyonla çabada örnek bir adım attı.
Gençlerin öncülüğünde kurulan Dijital Şiddet ile Mücadele Kulübü, toplumsal şuur oluşturmak hedefiyle resmî olarak faaliyetlerine başladı.
Kulüp, Türkiye’nin birinci ve tek ulusal ve memleketler arası toplumsal bilimler şenliği olan Sosyalfest24’te “Şiddetin Azaltılması” kategorisinde birinci 20’ye giren bir toplumsal model dizaynının somut çıktısı olarak kuruldu. Kulüp birebir vakitte, Gençlik ve Spor Bakanlığının ÜNİDES 2. Devir takviyesiyle yürütülen ‘Türkiye Yüzyılında Dijital Şiddet ve Dezenformasyon: Farkına Var! Gayret Et!’ başlıklı projeyi hayata geçirdi.
Projenin lansmanı, KBÜ Şehit Yılmaz Çakıroğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen aktiflikle gerçekleştirildi. Aktifliğe akademisyenler, öğrenciler ve çeşitli kulüp temsilcileri ağır ilgi gösterdi.
Etkinlikte kulübün akademik danışmanı Öğr. Gör. Dr. Hülya Özçağlar Eroğlu, “Dijital Şiddet Nedir?” başlıklı sunumunda dijital şiddetin tarifi, çeşitleri, bireyler üzerindeki ruhsal ve toplumsal tesirleri ile bu alanda izlenebilecek çaba yolları hakkında kapsamlı bilgiler paylaştı. Eroğlu konuşmasını, “Unutma: Ekranın Gerisinde Bir İnsan Var!” kelamlarıyla sonlandırarak, projenin desteklenmesinde emeği geçen Gençlik ve Spor Bakanlığına ve Karabük Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür etti.
Dijital Şiddet ile Mücadele Kulübü, üniversite gençliğini dijital ortamlarda karşılaşabilecekleri tehditlere karşı bilinçlendirmeyi amaçlarken, birebir vakitte şuurlu dijital vatandaşlık kültürünün gelişimine de öncülük etmeyi hedefliyor.


Sosyalfest’te doğan kulüp toplumsal harekete dönüştü
Aşil ve Thetis’in yer aldığı Amisos Mozaiği Samsun Müzesinde sergileniyor
Milattan sonra (MS) 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen 56 metrekare ölçülerindeki Amisos Mozaiği, Aşil ve Thetis motifleriyle birlikte Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergileniyor. Mozaik, müzeyi ziyaret edenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Amisos Mozaiği, 1958 yılında antik Amisos kentinde (Samsun-İlkadım) bugünkü 19 Mayıs İşitme Engelliler Ortaokulu’nun hafriyat çalışmaları esnasında bulundu. Mozaik, 1959 yılında orijinal yerinden kaldırılarak eski Samsun Arkeoloji Müzesi’ne yerleştirildi. Orijinalinde 10 panodan oluşan mozaik tabanı, 56 metrekare ölçüleriyle dikkat çekerken, mozaiğin kaldırılması işlemi, bir bütün olarak değil de 31 parçaya bölünerek, 1,5 metrelik panolar halinde gerçekleştirildi.
Aşil (Akhilleus) ve Thetis mozaiği göz kamaştırıyor
Samsun Müzesi’nde kendisine ayrılan özel alanda sergilenen mozaiğin ortasındaki merkez panoda Truva Savaşı efsanelerinden Akhilleus (Aşil) ve Thetis (Yunan mitolojisine göre tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil’in annesi, Phtya kralı Peleus’un karısı) konu edilmiş durumda. Bu panonun etrafında tam olarak köşelere gelecek şekilde dört mevsimin kişiselleştirildiği büstler, bunların arasında ise birbirlerinden farklı olarak işlenmiş Hypocampos (denizatı), deniz canavarları ve Triton’un (belden yukarısı insan, aşağısı balık) taşıdığı Nereid’lerin (denizkızı) konu edildiği 4 tane pano bulunuyor. Bunların yanı sıra mozaiği ev sahibini kurban töreni esnasında betimleyen pano oluşturuyor. Bu panoların etrafı da iki farklı geometrik desenle çevrelenmiş durumda ziyaretçilerin göz zevkine sunuluyor.
Parçalar halinde taşınarak tekrar birleştirilen mozaik Samsun Müzesi’nde vatandaşların yoğun ilgisine maruz kalıyor.

