Türkiye’de sonbaharın en büyüleyici görüntülerine mesken sahipliği yapan ve coğrafyasının yüzde 60’ı dağlardan oluşan Gümüşhane, hazan mevsimiyle birlikte adeta canlı bir sanat yapıtına dönüştü.
Doğanın bu harika dönüşümünü yerinde deneyimlemek isteyen Gümüşhane Dağcılık, Tabiat Sporları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (GÜDAK) üyeleri, Çalık köyünden Akçahisar köyüne uzanan eşsiz bir parkurda 16 kilometrelik unutulmaz bir tabiat yürüyüşü gerçekleştirdi.
Kulübün 24 atleti hazan mevsimini iliklerine kadar hissettiği bu serüvende Gümüşhane tabiatının gizli hoşluklarını gün yüzüne çıkardı. Güneşli ve berrak bir havada Çalık köyü içinden yürüyüşe başlayan sportmenler sarı, turuncu, kırmızı ve kahverenginin binbir tonuna bürünmüş ağaçların ortasında, her adımda kartpostallık görüntülerle karşılaştı.
Orman içinden ve doruklardan geçerek Akçahisar köyüne kadar uzanan parkurda atletler sıradan yürüyüş parkurlarının ötesinde yıllardır yürünmediği anlaşılan eski patikaları kat etti. Köy içinden başlayıp Guri mevkiinden Karatarla Doruğa ulaşan atletler Yaylakıran mevkiinden Karamusa Zirvesine ulaştıktan sonra Akçahisar Köyünde yürüyüşü sonlandırdı.
Yürüyüş boyunca doğal olarak bölgede yetişen ve mevsim itibariyle olgunlaşan C vitamini deposu kuşburnu, alıç ve ahlat toplayan atletler hazan mevsiminin getirdiği dinginlik ve görüntü eşliğinde unutulmaz anılar biriktirdi.
Rengarenk ağaçların ortasından, yıllardır yürünmeyen patikalardan ve orman içinden eşsiz bir parkuru tamamlayan atletlerden Diş Doktoru Ahmet Talha Polat, "Biraz yorucuydu fakat günlük hayatın meşgalesinden, geriliminden uzaklaştığımız bir gün oldu. Gümüşhane’nin coğrafyası biraz güç bu hususta fakat görüntüler, tabiatı bize her vakit keyif veriyor" derken, öğretim vazifelisi Merve Gençosmanoğlu ise "Gümüşhane’miz dört mevsim çok hoş olduğu üzere tüm renklerini sergilediği sonbahar mevsiminde de olağanüstü bir yürüyüş gerçekleşiyor. Yol boyunca sarı, turuncu, kırmızı, yeşilin her tonunu gördük. Çok hoş bir yürüyüş oldu. Ekim ayı esasen mevsimsel olarak da çok hoş yürüyüş için elverişli bir ay. Herkesi tabiat yürüyüşlerine, Gümüşhane’de sonbaharda bekliyoruz" diye konuştu.
Psikolojik danışman Zeliha Fatma Aykın "Beni en çok etkileyen ağaçların rengarenk geçişleri oldu. Gümüşhane için sonbaharın başşehri diyebiliriz. Gümüşhane tam olarak sonbaharın yeri" tabirlerini kullandı.
Etkinlik sorumlusu Burak Soydaş ise "Sonbahar parkuru olduğu için çok hoş ve efsane manzaralarla karşı karşıya kaldık. Orman içinde eksiksiz patikalarımız vardı. Tarih patikalar bunlar. Yıllar evvel geçilmiş lakin artık kapanmaya yüz tutmuş patikalar. Aça aça geçtik bir halde. 16 kilometrelik bir parkurdu. 24 bireydik. Grubumuz pek hoş ve sağlıklı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Sonbahar yürüyüşlerine her kısımdan ilgi geliyor" biçiminde konuştu.