Son yağışlar Kızılırmak Deltası’na ’can suyu’ oldu - Karabük Haber Postası
son yagislar kizilirmak deltasina can suyu oldu 98xU1Eae jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ağustos, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Son yağışlar Kızılırmak Deltası’na ’can suyu’ oldu

Samsun’da son günlerde etkili olan sağanak yağışlar, kuraklıkla boğuşan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne bir nebze de olsa ’can suyu’ oldu.

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan ve yeterli yağış almadığı için sulak bölgeleri kuruyan Kızılırmak Deltası, Samsun’da son günlerde etkili olan yağmur yağışı sonrası suya kavuştu. Kuraklık riskinin halen devam ettiği deltanın bazı çatlayan topraklarına su düşmesi sevindirdi.

Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, “Bu sene bildiğiniz gibi Türkiye genelinde ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıyayız. Birçok alanda yağış almadığımız aylar geçiriyoruz. Kızılırmak Deltası da bu konuda aslında etkilenen bölgelerden bir tanesini oluşturuyor. Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde aslında bu periyotu aslında 4-5 yıllık periyot halinde benzer durumları görüyoruz. Biz yine diğer bölgelere göre daha şanslıyız. Çünkü Karadeniz Bölgesi’ndeyiz. Arada sırada da olsa aldığımız yağışlar bir can suyu özelliğindedir. Kızılırmak Deltası’na hayat veriyor. Geçen haftalarda aralıklı yağan yağmurlar Kızılırmak Deltası’nda o ciddi kuraklığı bir nebzede olsa gidermiş oldu. Belli bölgelerde su birikmesi sağlanmış oldu. Bu da buradaki doğal yaşamın, canlılığın devam etmesi açısından büyük öneme sahiptir. Birkaç sefer daha böyle yağışlar aldığı taktirde Kızılırmak Deltası’ndaki o kuraklık riskini ortadan kaldıracağımız düşünüyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
turk dunyasi belgesel film festivali icin basvurular basladi HpqP1eGC
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mart, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali için başvurular başladı

Karabük Üniversitesi’nin (KBÜ) paydaş üniversiteleri arasında yer aldığı Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin 11’incisi için başvurular başladı.

Türk Dünyası’nın kültürel mirasını korumak ve uluslararası alanda tanıtmak amacıyla düzenlenen festivalde son başvuru tarihi 30 Haziran 2026 olarak açıklandı.

Bu yıl “Köklü Kültür, Güçlü Gelecek” temasıyla gerçekleştirilecek festival, Türk Dünyası’nın tarihi ve kültürel zenginliğini belgesel sinema aracılığıyla görünür kılmayı hedefliyor.

Festival kapsamında geçmişten bugüne uzanan ortak değerlerin kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

Karabük Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda üniversite, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşunun iş birliğiyle Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen etkinlik; Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya ve Türkmenistan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Tataristan, Çuvaşistan, Başkurdistan, Dağıstan, Hakasya, Tuva, Yakutistan, Gagavuzya ve Kırım gibi özerk Türk cumhuriyetleri ve akraba topluluklar da festivale destek verecek.

Festival; Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TÜRKSOY, TİKA, YTB ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından destekleniyor. TRT Avaz başta olmak üzere çeşitli televizyon kanalları da medya ortakları arasında yer alıyor.

Belgesel film yapımcıları için başvuru süreci 30 Haziran 2026 tarihinde sona erecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin