Reklam
Reklam
son yagislar kizilirmak deltasina can suyu oldu 98xU1Eae jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ağustos, 2024 20:07 tarihinde yayınlandı
0

Son yağışlar Kızılırmak Deltası’na ’can suyu’ oldu

Samsun’da son günlerde etkili olan sağanak yağışlar, kuraklıkla boğuşan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne bir nebze de olsa ’can suyu’ oldu.

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan ve yeterli yağış almadığı için sulak bölgeleri kuruyan Kızılırmak Deltası, Samsun’da son günlerde etkili olan yağmur yağışı sonrası suya kavuştu. Kuraklık riskinin halen devam ettiği deltanın bazı çatlayan topraklarına su düşmesi sevindirdi.

Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, “Bu sene bildiğiniz gibi Türkiye genelinde ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıyayız. Birçok alanda yağış almadığımız aylar geçiriyoruz. Kızılırmak Deltası da bu konuda aslında etkilenen bölgelerden bir tanesini oluşturuyor. Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti’nde aslında bu periyotu aslında 4-5 yıllık periyot halinde benzer durumları görüyoruz. Biz yine diğer bölgelere göre daha şanslıyız. Çünkü Karadeniz Bölgesi’ndeyiz. Arada sırada da olsa aldığımız yağışlar bir can suyu özelliğindedir. Kızılırmak Deltası’na hayat veriyor. Geçen haftalarda aralıklı yağan yağmurlar Kızılırmak Deltası’nda o ciddi kuraklığı bir nebzede olsa gidermiş oldu. Belli bölgelerde su birikmesi sağlanmış oldu. Bu da buradaki doğal yaşamın, canlılığın devam etmesi açısından büyük öneme sahiptir. Birkaç sefer daha böyle yağışlar aldığı taktirde Kızılırmak Deltası’ndaki o kuraklık riskini ortadan kaldıracağımız düşünüyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ssssss
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı
0

Emeklilere TOKİ Tuzağı

Karabük’te emeklileri hedef alan telefon dolandırıcıları, TOKİ’nin indirim kampanyasını kullanarak vatandaşlardan para toplamaya çalıştığı ve  Polis ekiplerinin dikkati sayesinde bazı vatandaşların son anda dolandırılmaktan kurtulduğu ifade edildi

“Yüzyılın Konut Projesi” kapsamında 81 ilde yürütülen 500 bin sosyal konut projesinden yararlanan emekli vatandaşlar, dolandırıcıların yeni hedefi oldu. Kendilerini Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) görevlisi olarak tanıtan şahısların, özellikle yaşlı vatandaşları telefonla arayarak para talebinde bulunduğu öğrenildi.

Dolandırıcıların, TOKİ’nin zaman zaman düzenlediği yüzde 20-25 indirim kampanyalarını bahane ederek vatandaşlara ulaştıkları belirtildi. Telefonda “İndirim fırsatını kaçırmamak için ödeme yapılması gerekiyor” denildiği, ardından da vatandaşlara IBAN numarası gönderilerek hesaba para yatırmalarının istendiği ifade edildi.

Bu yöntemle çok sayıda vatandaşın mağdur edildiği öğrenilirken, Karabük’te de benzer olayların yaşandığı bildirildi. Bazı emeklilerin, birikimlerini bozdurarak ödeme yapmaya hazırlandığı ancak polis ekiplerinin dikkati ve zamanında müdahalesi sayesinde dolandırılmaktan son anda kurtarıldığı kaydedildi.

Yetkililer, TOKİ’nin vatandaşlardan telefon yoluyla IBAN göndererek para talep etmediğini vurgulayarak, resmi ödemelerin yalnızca kurumun duyurduğu bankalar ve resmi kanallar üzerinden yapıldığını hatırlattı. Vatandaşların bilinmeyen numaralardan gelen aramalara karşı dikkatli olması, telefonda kişisel bilgi paylaşmaması ve doğruluğundan emin olunmayan hesaplara kesinlikle para göndermemesi gerektiği belirtildi.

Emniyet birimleri ayrıca özellikle yaşlı vatandaşların bu tür yöntemlerle daha kolay hedef seçildiğine dikkat çekerek ailelere önemli görev düştüğünü ifade etti.  Emeklilerin telefonla gelen “acele ödeme”, “indirim fırsatı”, “hesap güncelleme” gibi talepler karşısında yakınlarına veya resmi kurumlara danışmadan işlem yapmaması gerektiğini ifade edilirken, benzer yöntemlerle dolandırıcılık girişimine maruz kalan vatandaşların en yakın emniyet birimine başvurmaları istendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin