Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ocak, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Son 30 yılda hipertansiyon kaynaklı ölümler 2 kat arttı’

Hipertansiyonun, sistolik (büyük) ya da diastolik (küçük) tansiyon değerlerinin herhangi birinin beklenen değerlerden yüksek olması durumu olduğunu belirten Uzm. Dr. Alirıza Erbay, “Ülkemizde erişkinlerde hipertansiyon her 3 kişiden 1’ini etkilemiştir. Bu oran 65 yaş üzerinde her 5 kişiden 2’si şeklindedir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Alirıza Erbay, hipertansiyon hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 1990 yılından 2019 yılına kadar dünyada hipertansiyona sahip olan hasta sayısı yaklaşık 2 kat arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Alirıza Erbay, 1990’da 648 milyon, 2019’da 1 milyar 278 milyon kişinin hipertansiyon hastası olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.

“Tüm ölümlerin yüzde 14’ünün sorumlusu”
Hipertansiyonun ciddi bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Erbay, “Tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 14’ünün sebebi hipertansiyondur” diye konuştu.
Hastane ve ofis/ işyeri ölçümleri yüksek ise hemen hipertansiyon tanısı koyulmamasını söyleyen Uzm. Dr. Erbay, “Ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı takılarak kan basıncını 24 saat izleyip, tekrar değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Yaşlılarda ve gebelikte yüksek tansiyon”
80 yaşının üstünde ve gebelikte tedaviye başlanan tansiyon değerleri daha yüksek olduğunu belirten Uzm. Dr. Erbay, “Kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliğinde tedaviye başlama değerleri daha düşüktür” ifadelerini kullandı.

“Hedef değer 140/90 ve altı olmalıdır”
Tansiyonun düşürülmesi tedavinin ana hedefi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Erbay, “Hedef değer sadece yüksek tansiyonu olan hastalarda 140/90 ve altı olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Genel yaşam tarzı değişiklikleri kesinlikle önerilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Erbay, “Ağırlığınızı düşürün, fiziksel aktiviteyi arttırın, tuzu sınırlayın, kan yağlarını-kolesterolü düşürün, alkolü azaltın, sigarayı bırakın, meyve ve sebzeyi arttırın” açıklamasında bulundu.
Uzm. Dr. Erbay, “Son olarak tansiyon yüksekliği, tansiyon hastalığı, hipertansiyon, süpertansiyon terimleri aynı hastalığı vurgulamaktadır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
11 Haziran, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük D30 Karayolundaki Gizli Tehlike

Karabük’ün tarihi ilçesi Safranbolu ile Karabük şehir merkezi arasında yer alan Şehit Ateşe Reşat Moralı Bulvarı’nda, trafik güvenliğini tehdit eden bazı kaldırımlar gizli tehlike oluşturuyor.

Özellikle bağlantı yollarının kesiştiği ve hastane önündeki kaldırımların ciddi tehlike oluşturduğu görülüyor.

ÇÖKEN KALDIRIMLAR VE TRAFİK TEHLİKESİ
Bazı kaldırımların çökmesi ve yol seviyesine inmesi, sürücülerin ve yayaların güvenliğini riske atıyor. Ayrıca, kaldırımların ve kenar çizgilerinin belirgin olmaması, trafikte karışıklığa ve kazalara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle, duyarlı sürücüler tarafından bulvardaki kaldırımların yenileme ve bakım çalışmalarının bir an önce başlatılması çağrısında bulunuldu.

YOL ÇİZGİLERİ YENİLENDİ SIRA KALDIRIMLARDA!
Son haftalarda, yol üzerindeki çok yönlü şeritlerin sınırlarını belirleyen beyaz çizgilerin yenileme çalışmaları hız kazandı. Vatandaşlar, özellikle hastane önündeki kaldırımların güvenli hale getirilmesiyle ilgili acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

YAYALAR VE SÜRÜCÜLER ENDİŞELİ
İlçede yaşayan vatandaşlar ve sürücüler trafikte yaşanabilecek tehlikelerin önlenmesi adına çalışmaların ivedilikle tamamlanmasını talep ediyor. Güvenli ulaşım için yol ve kaldırımların bakım ve onarım çalışmalarının hızlandırılması büyük önem taşıyor.

YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM VE İVEDİ MÜDAHALE ÇAĞRISI
Karabük ve Safranbolu arasında yer alan D30 Karayolundaki kaldırımların yenilenmesi vatandaşların can ve mal güvenliği için gerekli tüm önlemlerin ivedilikle alınması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin