‘Son 30 yılda hipertansiyon kaynaklı ölümler 2 kat arttı’ - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Ocak, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

‘Son 30 yılda hipertansiyon kaynaklı ölümler 2 kat arttı’

Hipertansiyonun, sistolik (büyük) ya da diastolik (küçük) tansiyon değerlerinin herhangi birinin beklenen değerlerden yüksek olması durumu olduğunu belirten Uzm. Dr. Alirıza Erbay, “Ülkemizde erişkinlerde hipertansiyon her 3 kişiden 1’ini etkilemiştir. Bu oran 65 yaş üzerinde her 5 kişiden 2’si şeklindedir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Alirıza Erbay, hipertansiyon hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 1990 yılından 2019 yılına kadar dünyada hipertansiyona sahip olan hasta sayısı yaklaşık 2 kat arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Alirıza Erbay, 1990’da 648 milyon, 2019’da 1 milyar 278 milyon kişinin hipertansiyon hastası olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.

“Tüm ölümlerin yüzde 14’ünün sorumlusu”

Hipertansiyonun ciddi bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Erbay, “Tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 14’ünün sebebi hipertansiyondur” diye konuştu.

Hastane ve ofis/ işyeri ölçümleri yüksek ise hemen hipertansiyon tanısı koyulmamasını söyleyen Uzm. Dr. Erbay, “Ambulatuvar kan basıncı ölçüm cihazı takılarak kan basıncını 24 saat izleyip, tekrar değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Yaşlılarda ve gebelikte yüksek tansiyon”

80 yaşının üstünde ve gebelikte tedaviye başlanan tansiyon değerleri daha yüksek olduğunu belirten Uzm. Dr. Erbay, “Kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliğinde tedaviye başlama değerleri daha düşüktür” ifadelerini kullandı.

“Hedef değer 140/90 ve altı olmalıdır”

Tansiyonun düşürülmesi tedavinin ana hedefi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Erbay, “Hedef değer sadece yüksek tansiyonu olan hastalarda 140/90 ve altı olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Genel yaşam tarzı değişiklikleri kesinlikle önerilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Erbay, “Ağırlığınızı düşürün, fiziksel aktiviteyi arttırın, tuzu sınırlayın, kan yağlarını-kolesterolü düşürün, alkolü azaltın, sigarayı bırakın, meyve ve sebzeyi arttırın” açıklamasında bulundu.

Uzm. Dr. Erbay, “Son olarak tansiyon yüksekliği, tansiyon hastalığı, hipertansiyon, süpertansiyon terimleri aynı hastalığı vurgulamaktadır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
cevre sehircilik mudurlugu onunde bomba panigi l8nlzrAe
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Nisan, 2026 16:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Çevre Şehircilik Müdürlüğü önünde bomba paniği

Bartın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binası önünde elinde çanta ile gelen ve “bomba var” diye bağıran kişi gözaltına alınırken, çanta ise fünye ile patlatıldı.

Edinilen bilgiye göre Bartın Valiliği’ne 150 metre, Bartın Belediyesine 100 metre uzaklıkta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gelen Halil K. isimli şahıs, bina girişinde elindeki çantayı göstererek, “Bomba var, patlatacağım burayı” diyerek bağırmaya başladı. Görenlerin ihbarı üzerine olay yerine giden ekipler, şahsı gözaltına alırken çantayı ise fünye ile patlattı. Çanta ilk iki patlamada açılmazken, üçüncü denemede açıldı.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü önünde geniş güvenlik tedbiri alınırken, bina boşaltıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Özdemir, polis ekipleri tarafından binadan tahliye edildi. Çevredeki vatandaşlar ise alana yaklaştırılmadı.

3 patlamada açılan çantada küçük çaplı yangın çıkarken, yangın söndürme tüpü ile alevler söndürüldü. Çantadan ise altın, tablet ve kağıtlar çıktığı öğrenildi.

Gözaltına alınan H.K.’nin Gaziahtep’te polis olduğu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde çalışan kardeşine disiplin cezası verilmesi nedeniyle böyle bir eylemde bulunduğu belirlendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin