Soma Faciası Nedeniyle Kep Fırlatmadılar - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:27
Güneş 06:52
Öğle 13:03
İkindi 16:24
Akşam 19:05
Yatsı 20:24
İftara son --:--
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Haziran, 2014 07:12 tarihinde yayınlandı
0
0

Soma Faciası Nedeniyle Kep Fırlatmadılar

ÇANKIRI Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) 13. dönem mezunlarını verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanı Musa Tiyek, Çankırı POMEM Spor Salonu’ndaki törende yaptığı konuşmada, polis teşkilatına yeni katılan meslektaşlarına başarı diledi. POMEM’den mezun polis adaylarının teşkilatta hizmet kalitesini artıracağını anlatan Tiyek, polis hizmetlerini gelişmek adına başlatılan sürecin meyvelerini vermeye başladığını anlattı. Çankırı POMEM’in Türkiye’de 2005 yılında ilk kurulan 5 eğitim merkezinden biri olduğunu ifade eden Tiyek, şu anda hizmet veren 8 POMEM’den toplam 3 bin 322 polis adayının mezun olduğunu aktardı. POMEM Müdürü Ömer Sülün de 250 öğrenciyi daha mezun vermenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Kurulduğumuz günden beri Çankırı POMEM 2 bin 825 mezun verdi. Kaliteli güvenlik hizmeti için kaliteli polis, bunun için de kaliteli polis temel eğitimi gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğümüz öncülüğünde, genç polis adaylarımıza, 7 aylık eğitim-öğretim süresince, teorik bilgilerin uygulamaya döküldüğü, yaparak ve yaşayarak beceri kazandırmaya yönelik, modüler sistemde, uygulamalı eğitim verilmiştir” diye konuştu. Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi ve dönem birincisi Ahmet Seçkin, yaş kütüğüne plaket çaktı. Program, polis yeminiyle sona erdi. Öte yandan törende Soma’daki maden faciası nedeniyle mezun polis adayları tören yürüyüşü yapmadı ve kep fırlatmadı. Törene, Vali Yardımcıları Şerefnur Oktay, İbrahim Şahin ve Ahmet Atılkan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Garnizon Komutanı Tankçı Kurmay Albay Özkan Ulutaş, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Togay, Emniyet Müdürü Cengiz Öztürk ve aileler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
hayvancilara kritik uyari kuzu ve buzagi bakiminda ilk saatler hayati onemde L19fgtCq
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mart, 2026 16:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Hayvancılara kritik uyarı: Kuzu ve buzağı bakımında ilk saatler hayati önemde

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık işletmelerinde verimliliğin artırılması, sürü sağlığının korunması ve yavru kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla yetiştiricilere yönelik önemli uyarılarda bulundu. Yetkililer, kuzular ve buzağıların doğumdan itibaren uygun bakım, besleme ve sağlık uygulamalarıyla yetiştirilmesinin hem hayvan sağlığı hem de işletme verimliliği açısından belirleyici olduğunu vurguladı.

Doğum sonrası ilk saatlerin kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekilerek, hayvanların ağız ve burunlarının temizlenmesi, göbek kordonunun uygun şekilde kesilip dezenfekte edilmesi ve sıcak, kuru ve cereyansız bir ortamda tutulmasının yaşamsal önem taşıdığı belirtildi. Yavrunun kısa sürede ayağa kalkarak annesini emmesi ve gerekli durumlarda desteklenmesi gerektiği aktarıldı. Doğum ağırlığı, doğum tipi, annenin yaşı ve beslenmesi, cinsiyet ve mevsim gibi faktörlerin hayatta kalma şansını etkilediği bildirildi.

Ağız sütü (kolostrum) uygulamasının bağışıklık sistemini güçlendirmede vazgeçilmez olduğuna işaret edildi. Buzağı ve kuzuların doğum sonrası ilk 2 saat içinde ağız sütü almasının zorunlu olduğu, ilk 24 saatte canlı ağırlığının yaklaşık yüzde 10’u kadar verilmesi gerektiği kaydedildi. Fazla doğum yapmış sağlıklı annelerden kolostrum sağılarak uygun şekilde saklanabileceği ve gerektiğinde yavrulara vücut ısısında verilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Beslenme sürecinde ise buzağıların ve kuzuların ilk haftalarda anne sütü ile beslenmesi, sonraki haftalarda süt ikame yemleri veya başlangıç yemleri ile desteklenmesi önerildi. Temiz ve taze içme suyunun sürekli sağlanması, yem kaplarının ve barınak ortamının düzenli temizlenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, yavrular doğum ağırlığının en az 3–4 katına ulaşmadan sütten kesilmemeli.

Barınak koşullarının temiz, kuru ve iyi havalandırılmış olması, altlıkların düzenli değiştirilmesi ve aşırı kalabalıktan kaçınılmasının hastalık riskini azalttığı ifade edildi. Sağlık kontrollerinde iştah, hareketlilik ve dışkı durumunun takip edilmesi, ishal, halsizlik, öksürük veya solunum güçlüğü gibi belirtilerde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerektiği bildirildi.

Aşılama programlarının bölgesel riskler ve veteriner hekim önerilerine göre uygulanması gerektiği kaydedildi. Enterotoksemi, şap, koyun-keçi vebası (PPR), koyun çiçeği ve buzağılarda septisemi gibi hastalıklara karşı aşıların uygun yaşlarda yapılması gerektiği belirtildi. İç ve dış parazitlere karşı düzenli koruyucu uygulamaların önemine dikkat çekildi.

Yetkililer, tüm bakım ve sağlık uygulamalarının düzenli kayıt altına alınmasının sürü yönetimi ve hastalıkların erken teşhisi açısından kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, buzağı ve kuzu gibi tüm yavruların doğumdan itibaren en geç sırasıyla 6 ve 12 aylık yaşa kadar kimliklendirilmesi gerektiği hatırlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin