Can
•Gündüz toplanır akşamda meskun mahalle kenarlarına brakılır.Köy olsun mahalle olsun böyle yerlere brakıldıgını çok gördüm.Hatta ve hatta ücra orman arazilerinde açlıga terkediliyorlar
Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz sokak hayvanları konusunda 81 İl Valiliğine yazı göndererek önemli bir uyarıda bulundu. Belediyelere sahipsiz sokak köpeklerinin toplanması ve hayvan bakımevlerine yerleştirilmesi gerektiği bildirildi. Bu kurala uymayan belediyelere köpek başına 71 bin 965 TL para cezası uygulanacağı belirtildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, sahipsiz hayvanların toplanması için 2028 yılına kadar süre tanındığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Yazıda, sokak köpeklerinin hemen toplanması gerektiği ve belediyelerin bu konuda gecikmeye gitmesinin mevzuata aykırı olduğu ifade edildi.
Bakanlığın gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi:
“5199 sayılı Kanun ile nüfusu 25 bini aşan belediyelere hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmek için 31.12.2028 tarihine kadar süre tanınmıştır. Ancak hayvanların toplanarak bakımevlerine götürülmesi ve bakımevlerinde tutulmasıyla ilgili hükümler Kanun’un yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla 2028 yılını beklemek mevzuata aykırıdır.”
TERK ETMEK YASAK
Rehabilitasyon işlemi tamamlanmış olsa bile bakımevlerinde barındırılan köpeklerin tekrar sokağa bırakılmasının yasak olduğunun altı çizilen yazıda, bu kurala uymayan belediyelere ceza uygulanacağı belirtildi. Söz konusu ihlalin tespit edilmesi durumunda köpek başına 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Bu cezanın, ilgili kanunun 14. maddesine aykırılığın yaptırımı olduğu ifade edildi.
Tokat merkezli 4 ilde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda adliyeye sevk edilen 44 şüpheliden 16’sı tutuklandı.
Tokat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından, kente yasa dışı yollarla silah getirildiği ve piyasaya sürüldüğü yönünde elde edilen istihbarat üzerine çalışma başlatıldı. Yürütülen çalışmaların ardından Tokat, İstanbul, Konya ve Sivas’ta belirlenen şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. 59 farklı adrese düzenlenen operasyonlarda 11 tabanca, 11 kurusıkı tabanca, 15 av tüfeği, 20 seri numarası silinmiş av tüfeği, bin 977 tabanca mermisi, 1 silah tamirhanesi ile birlikte 14 tüfek dipçiği, 37 av tüfeği namlu kopuzu, 20 av tüfeği tetik tertibatı ve silah yapımında kullanılan çok sayıda parça ele geçirildi. Gözaltına alınan 44 şüpheliden 27’si adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 16’sı çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı, 4’ü savcılık sorgusunun ardından, 2’si ev hapsi, 5’i de adli kontrol şartıyla olmak üzere 11’i de serbest bırakıldı.
Can
•Gündüz toplanır akşamda meskun mahalle kenarlarına brakılır.Köy olsun mahalle olsun böyle yerlere brakıldıgını çok gördüm.Hatta ve hatta ücra orman arazilerinde açlıga terkediliyorlar