Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
06 Ekim, 2021 12:27 tarihinde yayınlandı
0

Soğuksu Yurt binasında ışıklandırma çalışmaları bitti

Kısa bir süre önce Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından devir alınan Soğuksu Mahallesindeki 1004 kişilik Yurt binası yeni görünümü ile dikkat çekti.

Işıklandırma çalışmaları sona eren Yurt binasında çevre düzenlemeleri aralıksız devam ediyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, “Bakanlığımıza devri yapılan Soğuksu Mahallesindeki 1004 kişilik yurdumuzda ışıklandırma çalışmaları sona ererken, çevre düzenleme çalışmaları ise devam ediyor. Teknik personelimiz test çalışmalarını tamamlamak üzere. Teşrifat çalışmaları da bittiğinde yakın bir zamanda tam anlamıyla faaliyete hazır hale gelecek” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
surmene bicaginda kurban bayrami oncesi beklenen hareketlilik olusmadi GJNZfVuJ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mayıs, 2026 12:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Sürmene bıçağında Kurban Bayramı öncesi beklenen hareketlilik oluşmadı

Kurban Bayramı öncesinde Sürmene bıçağı üretimiyle tanınan Sürmene ilçesinde, önceki yılların aksine bu yıl beklenen hareketlilik yaşanmadı.

Trabzon’un coğrafi işaretli ve dünyaca ünlü ürünleri arasında yer alan Sürmene bıçağında, Kurban Bayramı öncesi dönemlerde görülen yoğun talep bu yıl gerçekleşmedi. Yüzyıllardır ustaların elinde şekillenen ve keskinliği ile dayanıklılığıyla kurban kesimlerinin vazgeçilmezleri arasında gösterilen bıçaklara olan ilginin düşük kaldığı belirtildi.

Kurban kesimlerinde sıkça tercih edilen Sürmene bıçaklarında satışların önceki yıllara göre gerilediğini ifade eden ustalar, siparişlerdeki düşüşün atölyelerdeki üretim temposuna da yansıdığını dile getirdi. İlçedeki atölyelerde üretim sürerken, beklenen bayram yoğunluğunun oluşmaması dikkat çekti.

Coğrafi işaretli Sürmene bıçağının satışını yapan Mümin Yılmaz, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala önceki yıllara kıyasla bu yıl ilginin daha düşük olduğunu söyledi. Yılmaz “Bu sene yaklaşan Kurban Bayramı öncesi önceki yıllar gibi bıçağa ilgi yok. Son bir hafta içerisinde ilginin arttığını görebiliyoruz. Bıçak biletmeye gelen sayısı daha fazla oluyor. Yeni bıçak almaktansa bıçak biletmeye gelenler daha fazla. Bıçak fiyatlarında geçen yıl ile bu yıl arasında çok fark yok. Kesim bıçağı 600 TL’den başlıyor, 2 bin 500’e kadar çıkabiliyor. Sürmene bıçağını ustası, çeliği, yapılışı diğer bıçaklardan ayırıyor” dedi.

Vatandaşların bıçak kullanımında sık hata yaptığını belirten Yılmaz, “Bir çok kişi bıçağı yanlış kullanıyor. Sebze bıçağını et ürünlerinde kullanıyorlar. Bıçağı donmuş ete veya yağa vurduğunuz zaman sıkıntı oluyor. Bulaşık makinesine atılmaması lazım. Bıçağı su ile silerek temizlemek lazım. Sürmene bıçağı en çok aranan ve istenen bıçak oldu. Sürmene bıçaklarının saplarında artık biraz daha ahşap ürünlerinden çıktık. werzalit yapmaya başladık. Werzalit yanmıyor, kırılmıyor ve mikrop tutmuyor. Ahşabın suya temas ettiği anda deforme olması daha çabuk oluyor” şeklinde konuştu.

Sürmene bıçağındaki el işçiliğinin önemine dikkat çeken Yılmaz, “Keskinliği ile bilinen Sürmene bıçağına özellikle Kurban Bayramı’nda dikkat etmeleri gerekiyor. El işçiliği ile üretilen bir bıçak. Tamamen ocaklarda dövülüyor. Burada usta farkı da oluyor. Fabrika üretimi bıçak satmıyoruz. El işçiliğinin kalitesi çok farklı oluyor. Yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor. Buraya gelenler illa ki eşine, dostuna hediyelik bir bıçak alıp gidiyor. Her ilin bir ürünü meşhursa Trabzon’un da Sürmene bıçağı meşhur” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin