blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ocak, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

SOGEP desteği ile Orta Karadeniz’e 55 milyon TL yatırım

SAMSUN (İHA) – Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü uyumunda yürütülen ve Amasya, Çorum, Samsun, Tokat’ta Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından uygulanan 2024 Yılı Toplumsal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Orta Karadeniz’deki vilayetlere 55 milyon TL fiyatında yatırım yapılacak.
Orta Karadeniz Bölgesi’nde uygulanacak toplam yatırım fiyatı yaklaşık 55 milyon TL olan 9 projeye, 42 milyon TL takviye sağlanacak. Hayata geçirilecek bu projeler ile bölgedeki dezavantajlı kesitler istihdama kazandırılacak ve engelli bireyler mesleksel bilgi ve maharetlerinin geliştirilmesi yoluyla toplumsal ve ekonomik hayata dâhil edilecek. Bölge coğrafyasına mahsus mahallî bedeller, eserler ve klâsik el sanatları ile unutulmaya yüz tutmuş meslekler yaşatılacak. Ayrıyeten bölgemizdeki insan kaynağının gelecekteki yatırımlara yönelik kabiliyetleri ve istihdam edilebilirlikleri artırılacak.
Amasya Valiliği’nin “Anadoludakiler: Amasya İli Yöresel Eserler, Klasik Üretim ve Kadın” projesiyle Taşhan, yöresel eserler, klasik sanatlar ve bayan kooperatiflerinin üretim ve satış merkezi haline dönüştürülecek. Bu kapsamda 8 bayan kooperatifi desteklenecek.
Çorum Belediyesi’nin Bedesten Çarşısı’nda hayata geçireceği “Dünyanın Merkezinde Hitit Barış Sofrası” projesi ile eğitim ve üretim atölyesi kurularak coğrafik işaret müracaatları yapılmış Çorum Mantısı, Çorum Şekerlemesi, Çorum Baklavası ve Çorum Su Böreği’nin klâsik üretim standartları korunarak üretimi sağlanacak.
İskilip Belediyesi’nin “Kaybolmadan Gelecek Jenerasyonlara Aktarıyoruz: İskilip Meslekler Müzesi” projesiyle unutulmaya yüz tutmuş meslekler canlandırılacak, istihdam artırılacak ve ilçenin kültürel mirası muhafaza altına alınacak.
Saga Üretim Tüketim Kooperatifi’nin “Anadoludakiler-Çorum Morunun İzinde” projesiyle Çorum Moru kırmızı soğanı, katma kıymetli eserlere dönüştürülerek ticarileştirilecek.

Samsun’da kenevir dokuması inovasyonu
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Samsun Kenevir Dokuması İnovasyon ve Kapasite Geliştirme” projesiyle Kenevir ve İpek Dokuma Atölyesi modernize edilecek, üretim kapasitesi artırılacak.
Erbaa Belediyesi’nin “Anadoludakiler: Erbaa Narince Üzüm Yaprağı Rahmet Atölyesi” projesiyle Narince Üzüm Yaprağı ve Narince üzümünden üretilen salamura yaprak, pekmez, tatlı tarhana ve sirke üzere lokal eserlerin imalatı desteklenerek bu klasik üretim teknikleri korunacak ve yaşatılacak.

Sosyal gelişmeyi desteklemeye yönelik 3 proje uygulanacak
Çorum Aile ve Toplumsal Hizmetler Vilayet Müdürlüğünün “Engelli Bireylere Yönelik Gündüz Hizmet Merkezi” projesi ile engelli bireylerin toplumsal hünerlerinin artırılmasını ve günlük bakımlarını destekleyecek merkez kurulacak. Bu merkezde toplumsal, sanatsal ve kültürel alanlarda maharet eğitimleri verilerek engelli bireylerin toplumsal hayata iştiraki desteklenecek.
Samsun Vilayet Ulusal Eğitim Müdürlüğünün “Elektrikli Araçlar Eğitim Merkezi” projesi ile işsiz bireyler için meslek edindirme eğitimleri düzenlenecek, öğretmenlerin bilgi ve maharetleri artırılacak.
Ayrıca Tokat Olgunlaşma Enstitüsü’nün “Geçmişe Dokun Geleceği Doku Klâsik Dive Dokuması Atölyesi” projesiyle Tokat’ın tarihi mirası “Dive Dokumacılığı” yaşatılacak ve bayan istihdamı desteklenecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Aralık Pazar
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 24
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
06:28
  Güneş
08:00
  Öğle
12:49
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
15:07
  Akşam
17:28
  Yatsı
18:55

Çok Okunanlar

blank
Karabük

GAR SAHASININ TAŞINMASINDA İLK ADIM ATILDI

blank
Karabük

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KARABÜK’Ü GÜNDEME TAŞIDI: KARABÜKLÜ HASTALAR ANKARA YOLLARINDA; BU SAĞLIK DÜZENİ DEĞİŞECEK

blank
Ovacık

CHP Ovacık İlçe Başkanı Kıcırdar’dan AK Parti İlçe Başkanı Akkaya’ya Yanıt

blank
Karabük

Karabük’te bir kişinin öldüğü bıçaklı kavganın görüntüleri ortaya çıktı

blank
Karabük

Karabük’te Babasına Silahla Ateş Eden Çocuk Gözaltına Alındı

blank
Ovacık

Vali Yavuz Ovacık’ta Devam Eden  Yatırımları İnceledi

blank
Karabük

ÇETİNKAYA: “GECEMİZ KARABÜK, GÜNDÜZÜMÜZ KARABÜK”

blank
Köşe Yazıları

ASELSAN’LA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR, BAKIN NE YAPTI ?

blank
Karabük

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Büyük Dönüşüm: Modern ve Konforlu Bir Merkez Yolda

blank
Asayiş

Karabük’te Kasım Ayı Suç ve Olay İstatistikleri Açıklandı

Video Haberler

blank

KBÜ’de Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. Yılına Özel Program

blank

Vali Yavuz’dan Esnaf ve Vatandaş Ziyareti

blank

Yenice Ormanları’nın Ekoturizm Potansiyeli Görüşüldü

blank

Acat’ın KOAH Balon Tedavisi Ulusal Medyada Geniş Yer Buldu

blank

Sosyalfest’e Uluslararası Elmas Ödülü

blank

CHP’li Akay’dan Bütçe Görüşmesinde Sert Çıkış

blank

Karabük’teki Şüpheli Ölümde 1 Kişi Tutuklandı

blank
Mustafa Akgün tarafından
14 Aralık, 2025 13:51 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

KBÜ’de Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. Yılına Özel Program

Karabük Üniversitesinde düzenlenen programda, Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. yılı ve Birleşmiş Milletler tarafından 2025’in “Uluslararası Barış ve Güven Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla iki ülke arasındaki kardeşlik bağları vurgulandı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. yıl dönümü ile Birleşmiş Milletler tarafından 2025’in “Uluslararası Barış ve Güven Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla düzenlenen programa ev sahipliği yaptı.

KBÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve Türkiye ile Türkmenistan’ın milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Etkinliğe; Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Handurdu Turayev, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berdi Sarıyev, KBÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Yakşi, KBÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Mustafa Polat, akademisyenler ve çok sayıda Türkmenistanlı öğrenci katıldı.

“DAİMİ TARAFSIZLIK, BARIŞÇIL DIŞ POLİTİKANIN TEMEL TAŞIDIR”

Türkmenistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Handurdu Turayev, Türkmenistan’ın 12 Aralık 1995’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla “Daimi Tarafsızlık” statüsü kazandığını hatırlatarak, bunun yalnızca diplomatik değil, aynı zamanda küresel barış açısından da tarihi bir kazanım olduğunu söyledi.

Turayev, Türkmenistan’ın 30 yıldır barışçıl dış politika anlayışıyla hareket ettiğini belirterek, “Daimi tarafsızlık; yalnızca çatışmalardan uzak durmak değil, aynı zamanda diyalog, güven, iş birliği ve barışçıl etkileşim üzerine inşa edilmiş bir dış politika yaklaşımıdır.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler’in 2025 yılını Türkmenistan’ın girişimiyle “Uluslararası Barış ve Güven Yılı” ilan ettiğini hatırlatan Turayev, 12 Aralık 2025’te Aşkabat’ta düzenlenecek “Uluslararası Barış Konferansı”nın dünya liderlerini barış ve güven temelinde bir araya getirmeyi amaçladığını ifade etti.

Konuşmasında üniversitelerin barış kültürünün gelişmesindeki rolüne de değinen Turayev, Karabük Üniversitesinin bu alanda önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, akademinin kültürlerarası diyaloğun gelişmesine katkı sunduğunu söyledi.

“ULUSLARARASI ÖĞRENCİ POTANSİYELİYLE LİDER ÜNİVERSİTELERDEN BİRİYİZ”

KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, üniversitenin uluslararası öğrenci çeşitliliği bakımından Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer aldığını ifade etti.

Türkmenistan’dan 600’ün üzerinde öğrencinin KBÜ’de eğitim gördüğünü belirten Karaş, “Bu tablo, aslında neden burada olduğumuzu çok iyi anlatıyor. Geniş bir uluslararası topluluğa sahibiz. Bu potansiyel Türkiye’de çok az üniversitede var.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKMENİSTAN’IN BARIŞÇI DIŞ POLİTİKASI KÜLTÜREL BİR MİRASA DAYANIYOR”

Karabük Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Yakşi, Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasının tarihsel ve kültürel birikime dayandığını belirterek, bu anlayışın Türkmen düşünce dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. 

Yakşi, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkilerin tarihî ve kültürel temellere dayandığını vurgulayarak, gençlerin bu ilişkilerin geleceğinde belirleyici rol oynayacağını ifade etti.

“TÜRKMEN VE TÜRK BAYRAKLARI 34 YILDIR YAN YANA DURUYOR”

İki ülke arasındaki kardeşlik vurgusunu güçlü ifadelerle dile getiren Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berdi Sarıyev, Türk ve Türkmen kimliklerinin yakınlığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu iki bayrağa bakın; 34 yıldır yan yana duruyor. İki milleti birbirine bağlayan kelimeler bile neredeyse aynı: Türk ve Türkmen… Aradaki ‘men’, hepimiz demektir. Bizim hepimizi temsil eder. Bu birliği hiçbir zaman unutmamalıyız.”

Program kapsamında şiir dinletisi ve müzik performansları sunulurken, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri tarafından Türkmenistan’ın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yer alan Küşdepdi dansı sahnelendi. Etkinlik, geleneksel kıyafet defilesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.(

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Aralık Pazar
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 24
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
06:28
  Güneş
08:00
  Öğle
12:49
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
15:07
  Akşam
17:28
  Yatsı
18:55

Çok Okunanlar

blank
Karabük

GAR SAHASININ TAŞINMASINDA İLK ADIM ATILDI

blank
Karabük

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KARABÜK’Ü GÜNDEME TAŞIDI: KARABÜKLÜ HASTALAR ANKARA YOLLARINDA; BU SAĞLIK DÜZENİ DEĞİŞECEK

blank
Ovacık

CHP Ovacık İlçe Başkanı Kıcırdar’dan AK Parti İlçe Başkanı Akkaya’ya Yanıt

blank
Karabük

Karabük’te bir kişinin öldüğü bıçaklı kavganın görüntüleri ortaya çıktı

blank
Karabük

Karabük’te Babasına Silahla Ateş Eden Çocuk Gözaltına Alındı

blank
Ovacık

Vali Yavuz Ovacık’ta Devam Eden  Yatırımları İnceledi

blank
Karabük

ÇETİNKAYA: “GECEMİZ KARABÜK, GÜNDÜZÜMÜZ KARABÜK”

blank
Köşe Yazıları

ASELSAN’LA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR, BAKIN NE YAPTI ?

blank
Karabük

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Büyük Dönüşüm: Modern ve Konforlu Bir Merkez Yolda

blank
Asayiş

Karabük’te Kasım Ayı Suç ve Olay İstatistikleri Açıklandı

Video Haberler

blank

KBÜ’de Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık Statüsü’nün 30. Yılına Özel Program

blank

Vali Yavuz’dan Esnaf ve Vatandaş Ziyareti

blank

Yenice Ormanları’nın Ekoturizm Potansiyeli Görüşüldü

blank

Acat’ın KOAH Balon Tedavisi Ulusal Medyada Geniş Yer Buldu

blank

Sosyalfest’e Uluslararası Elmas Ödülü

blank

CHP’li Akay’dan Bütçe Görüşmesinde Sert Çıkış

blank

Karabük’teki Şüpheli Ölümde 1 Kişi Tutuklandı