blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Şubat, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Sinop’ta iki önemli proje hayata geçiyor

Sinop’ta Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) dayanağıyla iki kıymetli proje hayata geçiyor. "Lakerda ve Su Eserleri Üretim Tesisi Projesi" ile "Boyabat Tekno Zanaart Projesi" için iş birliği protokolleri imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında toplamda 8,5 milyon TL’lik yatırımla gerçekleştirilecek olan "Lakerda ve Su Eserleri Üretim Tesisi Projesi" ile "Boyabat Tekno Zanaart Projesi" için iş birliği protokolü imza merasimi düzenlendi. Sinop Valiliği toplantı salonunda Sinop Valisi Mustafa Özarslan başkanlığında gerçekleştirilen merasime Boyabat Kaymakamı Enver Yılmaz, KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Vilayet Koordinatörü Halil İbrahim Kırlı, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş ve paydaş kurumların temsilcileri katıldı.
Lakerda ve Su Eserleri Üretim Tesisi Projesi hakkında konuşan Vali Özarslan, "Bu projenin yüzde 75’lik kısmı olan 3 milyon 43 bin lirası Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız tarafından karşılanacaktır. Geri kalan yüzde 25’lik kısım olan 1 milyon 14 bin Türk Lirası, projenin sahibi olan Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından karşılanacaktır. Bu proje ile Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bu işletme ortak bir gaye için bir ortaya gelmiş olacak ve kazan kazan amacıyla de ortak bir eser ortaya çıkaracaklar. Burada en kıymetlisi de kadim bir üretimimiz olan lakerda olacaktır. Burada bayan istihdamını arttırmayı temel maksat koyarken, yaklaşık birinci başlarda 10 dezavantajlı kadınımızı ve proje sonunda da 40 bayan çalışanımızı istihdam etmeyi hedefliyoruz. Temel amaç, Sinop’umuzu lakerda ve su eserleri konusunda üretim merkezi yapmaktır" dedi.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, "Bu eserin merdiven altı üretiminden fazla herkes tarafından bilinen kurallar çerçevesinde üretilmesi, eğitilmiş nitelikli insanların da bu işte yer alabilmesi için tekrar SOGEP kapsamında bir proje hazırladık. 4 milyonluk bir bütçe ile bayanların daha çok istihdam edildiği ve 3 bin yıllık tarihi varlığına sadık kalmak suretiyle lakerdanın bir endüstriyel eser olarak üretilmesine imkan sağlayacak bu projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Umarım, proje amacına en kısa vakitte ulaşır ve Sinop’a yakışır bir biçimde sonlandırılır" diye konuştu.

"Ülkemiz ismine ilk"
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç ise, "Her bölümde olduğu üzere katma pahalı eserleri üretmek ve piyasaya arz etmek, o ilin, o yörenin iktisadına olan katkısını artırıyor. Lakerda da bunlardan bir tanesi. Bu projeyle birlikte hem vilayetimizde standart bir üretimi yakalamak hem de bunun markalaşmasına vesile olmak istiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odamızın sunmuş olduğu proje de bunları kapsıyor. Bu manada üretilecek eserlerimizin hem yurt içinde daha geniş bir ağa sahip biçimde satışa sunulması hem de milletlerarası boyutta ihracata mevzu bir esere dönüşmesi amaçlar ortasında yer alıyor. O manada, bu projeyi birinci başlangıç adımı olarak kıymetlendirebiliriz. Daha evvel vilayetimizde coğrafik işaret alması noktasında Ticaret ve Sanayi Odamızla bir çalışma yürütmüştük. Şu an Avrupa Birliği’nde de evrakımız ilerliyor. Deniz eserleri konusunda ülkemizde çok fazla coğrafik işaret alan bir eserimiz yok, çok az sayıda eserimiz var. Sinop’ta tescil edildiğinde, Sinop lakerdası Türkiye genelinde üçüncü eser olmuştu. Bu manada Avrupa Birliği’nde de bir muvaffakiyet elde edersek, ülkemiz ismine birinci olma özelliğini taşıyacaktır" tabirlerini kullandı.

Boyabat Tekno Zanaart Projesi
Daha sonra Boyabat Tekno Zanaart Projeleri hakkında açıklama yapan Vali Özarslan, "Projemiz Boyabat Kaymakamlığımız öncülüğünde Boyabat Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifi iştirakinde Kuzey Kalkınma Ajansımız tarafından desteklenmektedir. Vilayetimizde 12 adet coğrafik tescil almış eserimiz bulunmaktadır. Bunun 6’sı besin dalında, 6 adeti ise el sanatlarıdır. İşte buradaki şu anda Boyabat Tekno Zanaart Projemizin öznesi, ana konusu el sanatlarıyla ilgilidir. Burada Anadolu’dakiler SOGEP kapsamında temel hedef yerele mal olmuş geçmişten gelen bir eserimizi, eser tekniğini yaşatmak, geliştirmek ve bu eseri teknolojiyle buluşturup bir katma paha oluşturmak. Bu projenin içerisinde dezavantajlı olan bilhassa bayanlarımızı, engellilerimizi istihdam etmek ve toplumla kaynaştırmak temel amaç" halinde konuştu.
Boyabat Kaymakamı Enver Yımaz, "Projemizde gayemiz, dezavantajlı dediğimiz kesitlerin daha çok istihdam edilebilirliğini sağlamak. Projemizin temel hedeflerinden bir tanesi, bizim tescilli eserimiz olan Boyabat çemberinin daha süratli dokunabilir olmasını sağlamak. Bu süreç içerisinde de çok değerli hanımefendilere başta girişimcilik eğitimleri olmak üzere birçok eğitim vereceğiz. Yeniden projemizin temel bileşenlerinden bir tanesi, hanımefendilerin değerli emekleriyle ürettikleri eserleri pazarlayabilecekleri, Boyabat Öğretmenevi önünde küçük de olsa bir pazarlama alanı açmayı planlıyoruz. Ayrıyeten, engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği bir manisiz kafe yapmayı da planlıyoruz" tabirlerini kullandı.
Son olarak konuşan KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç de, "Toprağın rahmeti, mutfağın birikimi ve ellerin becerisi’ halinde üç tema çerçevesinde, Anadolu’daki eserlerimizi markalaştırma çabası içerisindeyiz. 2024 yılında ’Anadolu’dakiler’ programının tanıtımı gerçekleşti. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürüyen bir projemiz var. Tekrar Sayın Bakanımız Mehmet Fatih Kaçır tarafından bu programda SOGEP Anadolu’dakiler daveti ilan edilmişti. Bu kapsamda Boyabat Kaymakamlığımızın sunmuş olduğu ’Boyabat Tekno Zanaat Projesi’, SOGEP Anadolu’dakiler kapsamında desteklenmeye hak kazandı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından iş birliği protokolleri imzalandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
12
Aralık Cuma
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 22
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
06:26
  Güneş
07:59
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:48
  İkindi
15:07
  Akşam
17:28
  Yatsı
18:55

Çok Okunanlar

blank
Karabük

GAR SAHASININ TAŞINMASINDA İLK ADIM ATILDI

blank
Karabük

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KARABÜK’Ü GÜNDEME TAŞIDI: KARABÜKLÜ HASTALAR ANKARA YOLLARINDA; BU SAĞLIK DÜZENİ DEĞİŞECEK

blank
Karabük

Gazetemizin Eski Yazı İşleri Müdürü Bora Beniç Hayatını Kaybetti

blank
Karabük

ÇETİNKAYA: “GECEMİZ KARABÜK, GÜNDÜZÜMÜZ KARABÜK”

blank
Ovacık

Vali Yavuz Ovacık’ta Devam Eden  Yatırımları İnceledi

blank
Köşe Yazıları

ASELSAN’LA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR, BAKIN NE YAPTI ?

blank
Ovacık

CHP Ovacık İlçe Başkanı Kıcırdar’dan AK Parti İlçe Başkanı Akkaya’ya Yanıt

blank
Karabük

Karabük’te Babasına Silahla Ateş Eden Çocuk Gözaltına Alındı

blank
Karabük

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Büyük Dönüşüm: Modern ve Konforlu Bir Merkez Yolda

blank
Karabük

Akay: “Hamas Kıranı Tümülüsü Sahipsiz Bırakılamaz, Derhal Koruma Altına Alınmalı”

Video Haberler

Karabük’te Huzur ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

blank

Minik Gönüllerden Gazze’ye Anlamlı Destek

blank

Safranbolu’nun UNESCO’daki 31. Yılı

blank

Karabük’te DÇ Sektörünün Sorunları Görüşüldü

blank

“Ruh Öküzüm” 17 Aralık’ta Karabük’te Tiyatroseverlerle Buluşuyor

blank

Yenice’de Su Altyapısı Yenileniyor

blank

 KBÜ’de “Tez Yazım Atölyesi” Programı Tamamlandı

blank
Asuman Doğan tarafından
12 Aralık, 2025 10:39 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük’te Huzur ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Karabük'te  huzur ve güven ortamının korunması amacıyla emniyet ve jandarma sorumluluk bölgelerinde meydana gelen asayiş ve güvenlik olaylarının ele alındığı Genişletilmiş Güvenlik Değerlendirme Toplantısı, Vali Mustafa Yavuz başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Vali Yardımcısı Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Ahmet Canver, İl Jandarma Komutan Vekili Kadir Kalaycı ile kolluk birimlerinin amir ve müdürleri katıldı.

Vali Mustafa Yavuz toplantıda yaptığı değerlendirmede, “Karabük’ün huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması adına tüm birimlerimizle dün olduğu gibi bugün de yarın da işbirliği içerisinde var gücümüzle çalışacağız.” dedi.

Vali Yavuz, 6 ilçe ve 1 beldede  yaşayan yaklaşık 250 bin vatandaşın huzur ve güvenliği için 24 saat esasına göre çalışıldığını vurgulayarak, “Vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliği bizlere emanettir. İnşallah yarınımız bugünümüzden daha iyi olur. İnandığımız zaman belirlediğimiz hedeflere ulaşmamız kolaylaşır, bizler sizlere güveniyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yılbaşı tedbirleri kapsamında asayiş uygulamalarının, özellikle sahte alkol denetimlerinin artırılacağını belirten Vali Yavuz, kış mevsiminin etkilerini gösterdiği bugünlerde Kemikli Rampası ve Ahmetusta Geçidi başta olmak üzere ağır tonajlı araç denetimlerinin, okul servis kontrollerinin ve kış lastiği denetimlerinin aksatılmadan sürdürüleceğini kaydetti.

Aranan şahıslar ve faili meçhul olaylara ilişkin çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini ifade eden Vali Yavuz, il genelinde yürütülen trafik tabelalarının sadeleştirilmesi çalışmalarında sona yaklaşıldığını ve 31 Aralık öncesinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Uyuşturucu ile mücadeleye özel bir parantez açan Vali Yavuz, “Bu kentin hiçbir gencinin zehirlenmesine izin vermeyeceğiz.” diyerek yılbaşı yaklaşırken sahadaki faaliyetlere hız verileceğini belirtti. Kurumlar ve hayırsever iş insanlarının  katkılarıyla İçişleri Bakanlığı tarafından alınan 48 yeni aracın Karabük'e tahsis edildiğini, bu araçların kolluk birimlerinin gücüne güç kattığını ifade eden Vali Yavuz; kaçakçılık, organize ve mali suçlarla mücadelede çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü, “Hiç kimsenin vatandaşlarımızın huzurunu bozmaya izin verilmeyeceğini vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
12
Aralık Cuma
1447 HİCRİ Cemaziyelahir 22
Güneş Vakti
Şuanki vakit
Güneş
  İmsak
06:26
  Güneş
07:59
Öğle vaktine kalan süre
 
  Öğle
12:48
  İkindi
15:07
  Akşam
17:28
  Yatsı
18:55

Çok Okunanlar

blank
Karabük

GAR SAHASININ TAŞINMASINDA İLK ADIM ATILDI

blank
Karabük

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KARABÜK’Ü GÜNDEME TAŞIDI: KARABÜKLÜ HASTALAR ANKARA YOLLARINDA; BU SAĞLIK DÜZENİ DEĞİŞECEK

blank
Karabük

Gazetemizin Eski Yazı İşleri Müdürü Bora Beniç Hayatını Kaybetti

blank
Karabük

ÇETİNKAYA: “GECEMİZ KARABÜK, GÜNDÜZÜMÜZ KARABÜK”

blank
Ovacık

Vali Yavuz Ovacık’ta Devam Eden  Yatırımları İnceledi

blank
Köşe Yazıları

ASELSAN’LA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR, BAKIN NE YAPTI ?

blank
Ovacık

CHP Ovacık İlçe Başkanı Kıcırdar’dan AK Parti İlçe Başkanı Akkaya’ya Yanıt

blank
Karabük

Karabük’te Babasına Silahla Ateş Eden Çocuk Gözaltına Alındı

blank
Karabük

Karabük Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde Büyük Dönüşüm: Modern ve Konforlu Bir Merkez Yolda

blank
Karabük

Akay: “Hamas Kıranı Tümülüsü Sahipsiz Bırakılamaz, Derhal Koruma Altına Alınmalı”

Video Haberler

Karabük’te Huzur ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

blank

Minik Gönüllerden Gazze’ye Anlamlı Destek

blank

Safranbolu’nun UNESCO’daki 31. Yılı

blank

Karabük’te DÇ Sektörünün Sorunları Görüşüldü

blank

“Ruh Öküzüm” 17 Aralık’ta Karabük’te Tiyatroseverlerle Buluşuyor

blank

Yenice’de Su Altyapısı Yenileniyor

blank

 KBÜ’de “Tez Yazım Atölyesi” Programı Tamamlandı