Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Kasım, 2024 04:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sinop’ta fethin 810. yılı coşkuyla kutlandı

Sinop’un fethinin 810. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşkuyla kutlandı.
Etkinlikler, Sakarya Caddesi Lonca Kapı’dan başlayarak Atatürk Caddesi üzerinden Uğur Mumcu Meydanı’na kadar süren "Fetih Yürüyüşü" ile başladı. Mehteran takımı eşliğindeki "Fetih Yürüyüşü"ne Sinop Valisi Mustafa Özarslan ve eşi Reva Beray Özarslan, Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Karaduman, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat, İl Jandarma Komutanı Hakan Başaklıgil, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Atlı askerlerin de eşlik ettiği yürüyüşe vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla destek verdi. Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenen kutlama programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Programda konuşan Vali Özarslan, "Anadolu Selçuklu Sultanı 1. İzzeddin Keykavus’un kararlılığı ve onun ordusunun kahramanlığıyla gerçekleşen Sinop’un fethinin 810’uncu yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu anlamlı günde sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Tarih milletler için hafızadır. Tarihimizi de öğrenmek için bizlerin bazı soruların cevaplarını bilmemiz, bulmamız gerekir. Biz Türkler bu coğrafya yani Sinop’a ne zaman sahip olduk? Nelerin karşılığında, nasıl fedakarlıklar ile sahip olduk? Eğer kendi tarihimizi bilmezsek, kendi tarihimizi öğrenmezsek başkalarının tarihine, onların kahramanlarına, onların coğrafyasına aşık olursunuz. Başkalarının hayali kahramanlarını değil, kendi gerçek kahramanlarımızı, kendi tarihi şahsiyetlerimizi öğrenmeliyiz. Kendi tarihimize, kendi kahramanlarımıza ve vatanımıza, coğrafyamıza, memleketimize daha yakın olmalıyız. Tarihi bilmezsek Sinop, Konya, Sivas, Amasya, Alanya, Antalya arasındaki tarihi kültürel bağlantıyı kuramayız. Karadeniz’in bağrında inci gibi duran Sinop da 810 yıl önce Kızılelma idealiyle Sultan I. İzzeddin Keykavus’un rüyasını süslemiştir. Türk milletinin Karadeniz kıyısında denizle buluşup, Karadeniz kıyısında ev yaptığı ilk yer Sinop’tur. 810 yıldır biz Türklerin evidir ve vatanıdır. Bundan dolayı bu kutlamayı hak eden bir tarihtir. Bizler de bunun hakkını vermeye çalışıyoruz" dedi.
Program, Sinop’un fethi konulu şiir yarışmasında dereceye girenlere ödüllerin verilmesi, temsili olarak sporcuların halatla kale burçlarına tırmanması ve geleneksel okçuluk gösterisi ile devam etti. Etkinlikler kapsamında Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nin meydanda sergilediği etkileyici konser, izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Gösteriye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Program katılımcılara dağıtılan ikramla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da 52 bronzdan oluşan sergi yoğun ilgi gördü

Kastamonu’da Müzeler Haftası aktiflikleri çerçevesinde oluşturulan 52 bronz yapıttan stant, sanatseverlerin ziyaretine açıldı.
Türkiye Cumhuriyetinin 102’nci yılına özel, "102. Yılda 102 Stant, Cumhuriyet’in Işığında Anadolu’nun Kültürel Mirasına Yolculuk" temasıyla hazırlanan ve Kastamonu’dan çıkarılan 52 eser sanatseverlerle buluşturuldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü öncülüğünde Kastamonu Müze Müdürlüğü tarafından "Bronz Eserler Ziyaretçilerle Buluşuyor" standının açılışı gerçekleştirildi. Açılışın akabinde Müzeler Haftası aktiflikleri çerçevesinde, öğrencilere taş baskı atölye çalışması ve kum havuzunda arkeolojik hafriyat çalışması yaptırıldı. Ayrıyeten öğrenciler, müzeyi ziyaret ederek, buradaki eserler hakkında vazifelilerden bilgiler aldı.
Kastamonu Müze Müdürü Erol Kale, Müzeler Haftası aktiflikleri kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi. Stant hakkında bilgi veren Kale, "Cumhuriyetimizin 102. yılında özel hazırlanan bir stant. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un şubat ayında lansmanını gerçekleştirdiği 102. yılda 102 stant projesi kapsamında biz de Kastamonu Müzesi olarak Bronz eserler ziyaretçilerle buluşuyor isimli sergiyi gerçekleştiriyoruz" dedi.
Herkesi Müze Müdürlüğünde oluşturdukları standa davet eden Kale, "Sergimizde daha evvel teşhire çıkmamış 52 bronz eser bulunuyor. 2 ay boyunca vatandaşlarımız bu standımızı ziyaret edebilecekler. Herkesi standımıza davet ediyorum" diye konuştu.
Sergiyi gezmeye gelen Atatürk İlkokulu öğrencisi Nurbanu Küllüoğlu ise birinci defa müzeye geldiğini belirterek, "Daha evvel hiç müzeye gitmemiştim. Müze çok hoşmuş. Her şeyi çok beğendim" formunda konuştu.
Sergiyi gezmeye gelen Atatürk İlkokulu öğrencisi Miraç Kesmez de, "Müze benim çok ilgimi çekti. Heykeller bir epey ilgimi çekti. Evvelden yani bundan bin yıl öncesinde Romalılar çok değişik insanlarmış. Yemeklerini tabaklardan yemiyorlarmış. Tarihi eserler çıkartıyorlarmış. Bir epey hoş yerler gördük, müzeyi gezdik. Ben daha öncesinde müzeye gitmemiştim, birinci sefer müze geziyorum" sözlerini kullandı.
Açılışa Kastamonu Vali Yardımcısı Aydın Ergün, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kerem Seven ile öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin