Şimşir Güvesine karşı biyolojik mücadele: 5 bin faydalı böcek salındı - Karabük Haber Postası
simsir guvesine karsi biyolojik mucadele 5 bin faydali bocek salindi mYBpluuD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ağustos, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Şimşir Güvesine karşı biyolojik mücadele: 5 bin faydalı böcek salındı

Karabük’ün Yenice ilçesinde, ormanlara ziyan veren şimşir güvesi (Cydalima perspectalis) ile çaba kapsamında değerli bir biyolojik uğraş çalışması gerçekleştirildi.

Gökçebey Orman Zararlılarıyla Uğraş Laboratuvarı’nda, Orman Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr. Hilal Tunca Cosic yürütücülüğünde sürdürülen ortak proje çerçevesinde üretilen Bracon hebetor isimli yararlı böcekler tabiata salındı.

Yenice Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Kavaklı Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında yer alan şimşir ağaçlarını tehdit eden şimşir güvesi larvalarına karşı, bu zararlının doğal düşmanı olan Bracon hebetor kullanıldı.

Yapılan salım kapsamında alana 300 adet falcon tüpü yerleştirilirken, her tüpten en az 10 adet Bracon hebetor uçuşu bekleniyor. Böylelikle sadece bu çalışmayla 3 bin adet yararlı böcek tabiata kazandırılmış oldu. Daha evvel birebir bölgede gerçekleştirilen 2 bin adetlik salım ile birlikte toplamda 5 bin adet yararlı böcek orman alanında vazife almış durumda.

Yetkililer, biyolojik uğraşın aralıksız süreceğini belirterek, Gökçebey Orman Zararlılarıyla Çaba Laboratuvarı’ndaki üretim ve salım çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
saman
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mart, 2026 09:38 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük’te samanlık ve odunluk yangında küle döndü

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde samanlık ve odunlukta çıkan yangın hasara yol açtı.

Yangın, Kapucu Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Adem K.’ye ait samanlık ve odunlukta henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler, samanlık ve odunluğu tamamen sardı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında samanlık ve odunluk kullanılamaz hale geldi.

Yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin