Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Tatlıpınar köyünde bütün konutlara ve sokak girişlerine bahisler geri dönüşüm kutuları sayesinde atıklar çöple karıştırılmadan toplanıyor. Yerlere, topraklara kimsenin çöp atmadığı köyde vatandaşlar "Türkiye’nin en temiz köyü Tatlıpınar" kelamlarıyla sıfır atık uygulamasında rakip tanımıyor. Tatlıpınarlılar örnek kıssalarını ‘Bu köy, diğer köy’ notuyla paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u köylerine davet etti.
140 haneli ve 500 nüfuslu köyde 1,5 yıl öncesine kadar haftada bir kere alınan çöp bidonları 2 gün bile geçmeden dolmaya başlayınca durumdan rahatsız olan muhtar ile heyeti deva aramaya başladı. Amasya Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileriyle temasa geçilmesi sonrasında evvel sürdürülebilir etraf anlayışı konusunda köylülere eğitimler verildi. Meskenlere atık kutuları, sokak girişlerine de konteynerler dağıtıldı. Atık piller ise köydeki 2 bakkalın girişine takılan atık pil kutusunda toplanmaya başlandı. Mükemmel bir dönüşüme imza atan köy, süreci takip eden Amasya Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün verdiği sertifikayla sıfır atık uygulamalarına örnek gösterildi.
Bakan Kurum’u köylerine davet ettiler
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 ay evvel köyle ilgili manzaraları "Bu köy öteki köy. Muhtarımız talep etti, gruplarımız Amasya’nın Tatlıpınar köyüne gitti. Köy sakinlerini sıfır atık konusunda bilinçlendirdi ve ortaya herkese örnek olabilecek bir sonuç çıktı" değerlendirmesiyle toplumsal medya hesabında paylaşmıştı. Tertemiz hale gelen köydeki dönüşümü devletin ve halkın takviyesiyle sağladıklarını belirten köy muhtarı Cemal Onat, Bakan Kurum’u köyüne davet etti.
"Temizlik imandan gelir, öbür köylere de örnek olsun"
Köyün en yaşlılarından 80 yaşındaki Hüseyin Şentürk, "Temizlik imandan gelir. Biz sıfır atık uygulamasına çok sıcak baktık. Öbür köylerde de aynısının olmasını isterim. Köylülerimiz uygulamayı sahiplenince her tarafı tertemiz oldu" dedi.
Köy sakinlerinden Zülbiye Atamtürk de evsel atıklarla geri dönüşebilen gereçleri başka ayrı biriktirdiklerini anlatırken, Meryem Onat ise "En pak köy bizim köyümüz Tatlıpınar" diye konuştu.