karabuk
İmsak 06:04
Güneş 07:29
Öğle 13:08
İkindi 16:07
Akşam 18:37
Yatsı 19:57
İmsaka kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Kasım, 2024 04:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların isimleri aynada yaşatılacak

Türkiye’de bu yıl içinde öldürülen kadınların isimlerinin baş harflerinin yazılı olduğu ‘Aynalara Saklı Hikayeler’ isimli anıt bugün Trabzon’da törenle açıldı.
Ortahisar Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, 2024 yılı içinde öldürülen 412 kadın için aynalara isim ve soy isimlerinin baş harflerinin yazılması ile oluşturulan "Şiddeti değil, insanlığı yansıt. Kadınların sesi ol” sözünün de yer aldığı "Aynalara saklı hikayeler" isimli bir anıt yaptırdı.
Anıtın açılışı için düzenlenen etkinliğe Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, CHP Trabzon İl Başkanı Mustafa Bak, CHP Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı Zerrin Yavuz ile çok sayıda davetli katıldı.
Anıtın açılışı için düzenlenen programda konuşan Başkan Ahmet Kaya, Türk milletinin tarih boyunca kadına çok büyük değer verdiğini, bugün yaşanan kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin bu tarih anlayışıyla bağdaşmadığını söyledi. Belediye binalarının sağ ve sol tarafına, üzerlerinde öldürülen kadınların isimlerinin baş harflerinin yazılı olduğu aynalar yerleştirildiğini anlatan Başkan Kaya, “ ‘Aynada saklı hikâyeler’ adını verdiğimiz düzenlemede gördüğümüz her bir harfin altında, müthiş yaşam hikâyeleri, acılar, dramlar ve günün sonunda bir katil tarafından canına kastedilen kadınlar var. Bunu söylemekten utanç ve üzüntü duyuyorum. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına nasıl değer verdiğini bütün dünyanın bildiği Türkiye’de, kadına dair bütün iyi işlerin diğer ülkelerden daha önce yapıldığı Türkiye’de, yılda ortalama 400-450 kadın öldürülüyor. Ve en yakınları tarafından öldürülüyor. Böyle acı ve can yakıcı bir ülke gerçeğimiz var. İşte bu gerçeği bütün milletin hafızasına yerleştirmek ve bir farkındalık oluşturmak adına arkadaşlarımız böyle değerli bir çalışma yaptılar. Orada öldürülen her bir kadının adının baş harflerinin aynada yansımalarının olduğu bir eser oluşturdular. ‘Şiddeti değil insanlığı yaşat kadınların sesi ol’ başlığıyla yapılan bu anıtın açılışına katıldığınız hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Türk milletinin kadına verdiği değerle tanındığını ama bugün kadına yönelik şiddetin ortaya çıkardığı tablonun utanç verici olduğunun altını çizen Başkan Kaya, “Umut ediyorum ki bu adım bir farkındalık oluşturur. Kadınlara daha saygılı, daha değer veren bir anlayışla Türkiye’nin kuruluş felsefesine, hamuruna yakışır bir anlayışla Türk Milletinin geleneklerine yakışan bir anlayışla kadın toplumdaki yerini bulur. Tarih boyunca Türk Milleti kadına verdiği değerle anılan bir millet olmuştur. Biz kadınlara hanım deriz. Han’ım evim, otağım anlamındadır. Han, bana yuva olan, beni sarıp sarmalayan anlamındadır. Dünyada birçok ülkede kadınlar dışlanırken, bizim tarihimizden bir kesit olarak anlatıyorum, Türk kadını atın üstündedir. Diğer milletlerde kadın erkeğin çok arkasından yürürken bizim milletimizin geleneklerinde kadın atın üstündedir atın eyerini erkek çeker. Kadına değen veren, kadını baş tacı yapan bir anlayıştan bahsediyorum. Bizim geleneğimiz, geçmişimiz, mayamız, örfümüz adetimiz budur” diye konuştu.
“Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün dünyada, o medeni dediğimiz ülkelerden çok daha önce kadına seçme seçilme hakkını vermiştir” diyen Başkan Kaya, “Böyle bir gelenek, böyle bir ulus, böyle bir millet Ama bir tarafta da 412 kadın öldürüldüğü gerçeği var. Gerçekten utanç verici, ıstırap verici, çok acı bir tablodan bahsediyorum. Umut ediyorum bu gün yaptığımız bu etkinlik, açtığımız bu anıt, aynada saklı hikâyeler adıyla açtığımız bu anıt, bir farkındalık yaratır ve kadına uzanmaya tevessül eden o eller aklını başına toplar ve o eller kırılır” ifadelerini kullandı.
Başkan Kaya’nın konuşmasının ardından bu yıl içinde öldürülen 412 kadının anısının yaşatılmasını amaçlayan fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
21 Şubat, 2026 20:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

KBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2026 Akademik Kurulu toplandı

Karabük Üniversitesi(KBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin 2026 Akademik Genel Kurulu’nda eğitim, araştırma ve kurumsal gelişim başlıkları ele alındı.
Karabük Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2026 Akademik Genel Kurulu, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıya, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu ile fakülte akademik personeli katıldı. Kurulda, fakültenin 2025 yılı akademik faaliyetleri değerlendirilirken 2026 yılına ilişkin hedef ve planlamalar görüşüldü.
Akademik Genel Kurulda eğitim-öğretim süreçleri, bilimsel araştırma faaliyetleri, yayın performansı ve kurumsal yapılanma başlıkları ayrıntılı şekilde ele alındı. Akademik kapasitenin güçlendirilmesine yönelik stratejiler ile kalite odaklı gelişim sürecinde atılacak adımlar istişare edildi.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik teşvik performansının kurumsal gelişim açısından önemli bir gösterge olduğunu belirterek, akademisyenlerin planlı ve sürdürülebilir üretim anlayışıyla çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Dekan Prof. Dr. Ersin Müezzinoğlu ise fakültenin mevcut akademik durumu hakkında bilgi vererek eğitim-öğretim kalitesini ve araştırma faaliyetlerini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
Toplantı, akademisyenlerin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin