blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Eylül, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Sıcak ülkelerin meyvelerini Tokat’ta yetiştiriyor

Emekli Ziraat Teknikeri Mahmut Çelik, iklim değişikliğine uyum sağlayarak Tokat’ta tropik meyve üretimine başladı.
30 yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Ziraat Teknikeri olarak görev yapan 54 yaşındaki Mahmut Çelik, 2019 yılında emekli olduktan sonra memleketi Tokat’a dönmeye karar verdi. Babadan kalma 2 dönümlük arazide tropik meyve ve sebze yetiştirmeye başlayan Çelik, görev süresince edindiği bilgi ve deneyimleri bu arazide uygulayarak Tokat’ta tarıma yeni bir soluk getirdi. İklim değişikliğinin etkilerini gözlemleyen Mahmut Çelik, artan hava sıcaklıkları nedeniyle normal şartlarda sıcak bölgelerde yetişen tropik meyvelere yöneldi. 15’ten fazla yurt dışı menşeili tropikal ürün yetiştirdiğini belirten Çelik, aralarında Peru kökenli Pepino, Amerikan Atlantis fasulyesi, Kudret narı ve Japon turpunun bulunduğu birçok ürünü Tokat’ta başarıyla yetiştirdiğini dile getirdi.

“İklim değişikliği ürün çeşidini değiştirdi”
Tropikal meyvelerin rahatlıkla Tokat’ta yetişebildiğini belirten Çelik, “Dünyadaki ısınma nedeniyle tropik meyveler artık Tokat’ta da rahatça yetişiyor. Eskiden mümkün olmayan bitkiler şimdi verimli bir şekilde ürün veriyor” diyerek iklim değişikliğinin bölgedeki tarım üzerindeki etkisini vurguladı.
Son yıllarda tropik ürünlerden yüksek verim aldığını ifade eden Çelik, Pepino ve Kudret narı gibi ürünlerden bu sezon beklentisinin oldukça yüksek olduğunu söyledi. Çelik, bu yıl Pepino’dan yaklaşık 750 kilo, Kudret narından ise 150 kilo hasat etmeyi planladığını belirtti. Ürünlerinin hem Tokat’a hem de ülke tarımına ekonomik katkı sağladığını vurgulayan Çelik, Kudret narının bu yılki hasadından toplamda 10 bin lira gelir elde etmeyi hedefliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
23 Ağustos, 2025 14:43 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yolcu ve Servis Araçlarında Kamera ve Takip Dönemi Başlıyor

İçişleri Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, taksi, dolmuş, otobüs gibi yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar ile okul servis araçlarında güvenliği artıracak önemli düzenlemeleri hayata geçirdi.

Yeni yönetmeliğe göre bu araçlarda; kamera, araç takip sistemi, görüntü kayıt cihazı ve acil durum butonu bulundurmak zorunlu hale geldi. Düzenleme, yeni araçlar için hemen geçerli olacak, eski model araçlarda ise kademeli geçiş uygulanacak.

Uygulama takvimi şöyle:

  • 2025-2023 model araçlar için: 1 Ocak 2026
  • 2022-2018 model araçlar için: 1 Ocak 2027
  • 2017 ve daha eski model araçlar: 1 Ocak 2028’den sonraki ilk muayenede

Böylece taksi, dolmuş ve otobüs gibi yolcu taşımacılığı yapan araçlar, yeni yönetmeliğe uyum sağlamaları için zaman kazanmış olacak.

Okul servis araçlarına özel düzenleme de getirildi. 18 Şubat 2025 ile 1 Ekim 2025 tarihleri arasında servis aracı olarak tescil edilenler veya eski yönetmeliğe göre kamera ve kayıt cihazı bulunduran servis araçları, 31 Aralık 2027’ye kadar yeni şartlardan muaf tutulacak. Bu tarihten sonraki ilk muayenede ise yeni yönetmelikteki şartlar geçerli olacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin