Reklam
Reklam
sgk ve avrupa birliginden kadinlara istihdam projesi jfxGvOpv jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ağustos, 2024 00:15 tarihinde yayınlandı
0

SGK ve Avrupa Birliği’nden kadınlara istihdam projesi

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ‘Kayıtlı Kadın İstihdamı Projesi-2’nden (Women-Up-2) Samsun’da 400 kadın işveren yararlanacak.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi-2 yeniden 4 ilde başlatıldı. Proje ile girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve Türkiye’yi kayıtlı kadın istihdamı açısından daha iyi seviyelere çıkarmak hedefleniyor. Bu kapsamda projeden İstanbul, Ankara, Samsun ve Aydın illerinde toplam 2 bin 100 kadın işveren ve bu işverenlerin işletmelerinde istihdam edecekleri 2 bin 100 kadın işçi faydalanacak.

“İstihdam edecekleri kadın sigortalı için asgari ücretin net tutarına kadar hibe desteği sağlanacak”

Projeden faydalanmak isteyen kadın işverenler e-devlet üzerinden ön başvurularını gerçekleştirebilecek. Proje kapsamında; Ankara’da 500, İstanbul’da 800, Aydın’da 400 ve Samsun’da 400 kadın işverene işletmelerinde ilave olarak istihdam edecekleri kadın sigortalı için asgari ücretin net tutarına kadar hibe desteği sağlanacak. Mali destek ödemesinin ilk ayı Eylül 2024 olarak belirlenirken, ilk mali destek ödemesinin proje şartları gereği Kasım 2024’de yapılması planlanıyor. Projenin ilk bileşeninde de uygulandığı üzere; proje başvurusu 2 aşamalı olacak. Ön kayıt aşaması ile projeden faydalanmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden çevrimiçi olarak başvurularını yapabilecek. Kesin kayıt aşaması ile ön kayıtlarını yapanlar arasından proje kriterlerine uygun kişiler verilecek randevu ile proje ofisine gelerek kesin kayıtlarını gerçekleştirecek.

Proje şartları

Proje sayesinde Türkiye işgücü piyasasında 4 bin 200 kadının olumlu yönde etkilenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda İstanbul’da 800 (400 Anadolu-400 Avrupa), Ankara’da 500, Aydın ve Samsun’da da 400 kota bulunuyor. Projeden yararlanmak için işverenin ve ilave olarak istihdam edilen kadın işçinin taşıması gereken aşağıda belirtilen uygunluk kriterler ise işverenin kadın olması, ortaklı işletmelerde ise en az 2 ortağın kadın olması. İşyerinin Ankara, İstanbul, Samsun veya Aydın illerinde tescilli olması. İşletmenin 5 Mart 2012 tarihinden sonra kurulmuş olması. Başvuru sırasında işyerinde çalışan toplam işçi sayısının (hiç işçi çalıştırmayanlar dahil) en fazla 9 olması. İşyerindeki bir önceki takvim yılındaki 12 aylık ortalama işçi sayısına ilave olarak bir kadın işçinin istihdam edilmesi. İstihdam edilen kadın işçinin 19 Ağustos tarihinden sonra işe alınmış olması. İşverenin Esnaf ve Sanatkârlar Odasına, Ticaret Odasına veya Sanayi Odasına kayıtlı olması. İşverenin SGK’ya toplam prim borcu brüt asgari ücretten az olması. İşverenin birden fazla işyeri varsa sadece bir işyeri için başvurabileceği. Proje kapsamında ilave olarak işe alınan işçinin kadın olması. Kadın işçinin 65 yaşından büyük olmaması. Kadın işçinin kendi sigortalılığından dolayı aylık (yaşlılık ve malullük aylığı) almaması. Kadın işçinin işe giriş tarihi itibariyle en az bir ay süreyle işsiz olması. Kadın işçinin işverenin birinci derece akrabası olmaması.

Projenin tamamlanmış olan birinci aşamasında projeden faydalanan ve projenin bittiği dönemde mevcut eski işçisini istihdam etmeye devam eden ve bu işçi ile yeniden başvuru yapacak olan işverenler için ise proje şartlarından olan ortalama işçi şartı işverenin projeye ilk dahil olduğu döneme göre alınacak. İstihdam edilen işçinin bir ay işsiz olması ve ayrıca başvuru sırasında işyerinde çalışan toplam işçi sayısının en fazla 9 olması gerektiği kuralları kontrol edilmeyecek. Projenin tamamlanmış olan birinci aşamasında projeden faydalanan ve projenin bittiği dönemde mevcut eski işçisini istihdamına devam etmeyen ve yeni bir işçi ile yeniden başvuru yapacak olan işverenler için ise; proje şartlarından olan ortalama işçi şartının işverenin projeye ilk dahil olduğu döneme göre alınacak. Proje şartlarında eski faydalanıcılara tanınan haklar tek seferlik olup, kesin kayıt yaptırdıktan sonra işçi değişikliği işlemi yaptığı takdirde bahsedilen tüm şartlar aranacak.

19 Ağustos itibarıyla ön başvuruları almaya başladıklarını belirten SGK Samsun İl Müdürü Ünal Kaya, kadınları projeye başvurmaya davet etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
55 kadin bir araya geldi hayatin stresini darbuka ogrenerek atti IOLrCX58
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Mayıs, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0
0

55 kadın bir araya geldi, hayatın stresini darbuka öğrenerek attı

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde kadınlar, darbuka eğitimi alarak günlük hayatın stresinden uzaklaşıyor. Sayıları kısa sürede 60’a yaklaşan ritim grubu, verdikleri açık hava konseriyle izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Kozlu’da faaliyet gösteren 42 yıllık geçmişe sahip KOFDER ve Atölye Mavi iş birliğiyle kadınlara yönelik vurmalı çalgılar kursu düzenlendi. Kısa bir süre önce sadece 5 kişiyle başlayan çalışmalara ilgi artınca katılımcı sayısı 55-60 bandına ulaştı. Birlik, beraberlik ve dostluk ortamında eğitim alan kadınlar, hem sosyalleşme imkanı buluyor hem de ritim tutarak ev hayatının stresini atıyor. Ritim grubu, bayram etkinlikleri kapsamında Kozlu meydanında sahne alarak yeteneklerini sergiledi.

“5 kişiyle başladık, sayımız 60’a dayandı”

Kadınların sosyal hayata katılımını ve rahatlamalarını amaçladıklarını belirten KOFDER Başkanı Hikmet Sinan, şunları kaydetti:

“Karadeniz’in incisi Zonguldak’ımızın Kozlu ilçesinde 42 sene önce kurulmuş olan derneğimizde, bayanlarımızla birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostluk içerisinde günün stresini atmak için bir araya geldik. İlk başta iki ay kadar önce 5 kişiyle başladık. Şu anki sayımız 55-60 arası değişiyor. Günün stresini atıyorlar. Evdeki sıkıntıları, stresleri atıp derneğimize gelip orada rahatlamayı yaşayan bayanlarımız var. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Halkımızla birlikte, beraberlik içinde güzel bir eğlence ortamı yaşattık. Bizim de bir katkımız olması bu bayramda ne mutlu bizlere.”

“Gösterilerimiz devam edecek”

Kursiyerlere liderlik eden usta öğretici Ceyhun Yamakoğlu ise meydan konserinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, “Kozlu KOFDER’de ve Atölye Mavi’de yaklaşık 8-9 aydır ekip arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz. Kozlu’da güzel gösteriler yaptık. Meydanda güzel bir eğlence oldu. Biz de elimizden geldiği kadar katkıda bulunduk. Çok güzel geçti. Gelen, dinleyen herkese teşekkür ediyoruz. Etkinliklerimiz devam edecektir mutlaka” ifadelerini kullandı.

Ekibin en küçüğü Duru oldu

Grubun en genç üyesi olan ve performansıyla dikkat çeken 12 yaşındaki Duru Özdemir ise sadece 3 aylık bir eğitim sürecinden geçtiğini söyleyerek, “Mükemmel geçti. Kendimi çok mutlu hissediyorum. Rahat yani. En fazla 3 ay olmuştur öğreneli. Bugünkü konser mükemmel geçti. Çalmaya devam edeceğim” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin