Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

SGK, İşletmelere Rehber Olmaya Devam Ediyor

Gündem Yayın: 05.10.2022 13:53
SGK, İşletmelere Rehber Olmaya Devam Ediyor

 

Karabük Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü işletmeler için Rehberlik ve Bilgilendirme faaliyetlerine başladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu,  kayıt dışı istihdamla mücadele yöntemlerinden biri olan denetimin yanı sıra aynı zamanda işveren ve sigortalıları bilinçlendirme amaçlı, her yıl düzenlenen Rehberlik ve Bilgilendirme Faaliyetleri kapsamında bir dizi işyeri ziyareti gerçekleştirerek, işletmelere güncel mevzuatı içeren el broşürleri vererek bilgilendiriyor.

Rehberlik ve Bilgilendirme faaliyetlerinin başlaması ile ilgili gazetemize bilgi veren SGK Karabük İl Müdürü İsmail Yıldırım, yaptıkları bu faaliyetlerle hem işverenlerin bilgilendirildiğini hem de kayıt dışının önüne geçildiğini söyledi.

Sigortasız işçi çalıştırmanın sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve riskli olduğunu ifade eden Yıldırım; “Yapılan tespitlerde bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırıldığının tespit edilmesi halinde  2022 yılı için en az 12 bin 942 TL idari para cezası uygulanabilmektedir. Ayrıca bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalıştıklarının altını çizen Müdür Yıldırım; “Çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini yeterince bilmemeleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda yeterli bilinç seviyesine sahip olmamalarından dolayı, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik etmeye çalışmaktayız. Kurumun denetim ile temel amacı işverenlere idari para cezası vererek gelirlerini artırmak değildir. Kurum, esas olarak işverenleri sosyal güvenlik mevzuatı ile ilgili yükümlülükleri konusunda bilgilendirerek, mevzuatın uygulanması aşamasındaki sorunları en aza indirmeye çalışmaktadır.
Yapılacak denetimler ve tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanır. Bunun sonucunda işyerinin kapanması riski de vardır. Ayrıca bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edilir.  Bu işyerlerinin yararlanmakta olduğu sigorta prim teşvikleri durdurulur. Devlet ve özel sektör tarafından sağlanan teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanılamaz. Vergi avantajı sağlayan indirim ve gider yazma gibi avantajlardan yararlanma hakkı yoktur. Yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı ağır idari ve adli yükümlülükler doğar.  Haksız rekabete neden olur ve piyasa dengesinin bozulmasına zemin hazırlar. İşyerinde çalışanların verimliliği ve motivasyonu azalır. Kayıt dışı çalışan işçinin ise emekli olma hakkı yoktur. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanılamaz. İşsiz kalması durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilirler. İş kazası ve meslek hastalığı halinde haklardan yararlanamama riskleri çok yüksektir. Ücret ve diğer sosyal haklar konusunda Kanunların sağladığı korumadan yoksun kalırlar. İhbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi haklardan faydalanamazlar. Çalışanlar Kayıt dışı istihdam edildiklerini düşündüklerinde veya kayıt dışı çalıştırıldığında Sosyal Güvenlik Kurumuna; Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi üzerinden ‘ALO 170’i 7 gün 24 saat arayarak, en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezine şikâyet yolu ile başvurabildiği gibi her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerileri CİMER yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden Kurumumuza bildirimde bulunabilirler” diye konuştu. (Nurettin Acar)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Randevularda “SENEYE GÖRÜŞÜRÜZ” Sistemi

Gündem Yayın: 21.05.2024 15:24
Randevularda “SENEYE GÖRÜŞÜRÜZ” Sistemi

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde sağlık hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar bir türlü çözüme kavuşturulmazken, yaşanan sıkıntılara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.  Hastalara Ultrason randevuları bir yıl sonraya verilirken, hastalar ise “o zaman kadar sağ kalırsak geliriz” diyerek adeta sitem ediyor.

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde sağlık alanında yaşanan skandallara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.  Hastalara ultrason randevuları 1 yıl sonraya verilirken, hastalar ise çaresiz bir şekilde “seneye yaşarsak görüşürüz” diyerek tepki gösteriyor.  Sağlıkta bir günlük gecikmenin bile risk oluşturabileceği bilinirken, ultrason randevularının bir sene sonraya verilmesi sağlık alanında gelinen noktayı da gözler önüne seriyor.

Ultrason randevusunun 1 yıl sonraya verilmesi birçok hastanın mağduriyet yaşamasına neden olurken, geç randevu nedeniyle tedavi bekleyen hastanın özel hastanelerin kucağına itildiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak Gazetemize konuşan hasta ve hasta yakınları yaşadıkları mağduriyeti dile getirirken, sorunun çözümü noktasında yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istediler.

“1 SENE SONRAYA KİM ÖLE KİM KALA”

Karabük Eğitim Araştırma Hastanesinde kendisine 1 yıl sonrasına ultrason randevusu verildiğini ifade eden bir vatandaş “1 sene sonraya kim öle kim kala” diyerek adeta sitem ederek, “Ben şimdi ne yapacağım doktora muayene oldum ultrason verdi, çekildikten sonra doktor ona göre teşhis koyacak ama gelin görün ki ultrason için bir yıl sonraya gün veriliyor. Ben ne yapayım, öleyim mi o zaman kadar. Bun soruna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor. Sağlıkta çağ atladık diyenlerin bu duruma acilen bir çözüm bulması gerekiyor, aksi takdirde ilerde telafisi güç sonuçlar ortaya çıkabilir, insan sağlığının en öncelikli konulardan biri olması gerekiyor” diye konuştu.