blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sezon bitti ama onlara durmak yok

Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının akabinde 64 balıkçı teknesi, iki yıl evvel yapılan kura çekiminin akabinde Akdeniz sularında orkinos avcılığına çıkacak.
Akdeniz’de, Malta adasına olan alanda orkinos avcılığı yapacak olan gemi sayısı, 2023 yılında kura çekimiyle belirlenmişti. Geçen yıl Türkiye’den 50, bu yıl ise 64 balıkçı teknesi 15 Mayıs-1 Temmuz tarihleri ortasında Akdeniz’de orkinos avcılığı yapacak. Orkinos avı için Türkiye’ye verilen kota ölçüsü ise 2 milyon 511 bin 800 kilogram.
Genellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin balıkçı tekneleri olmak üzere, Türkiye’den de 64 balıkçı teknesi belirlenen kota ölçüsüne nazaran 45 gün Akdeniz sularında avcılık faaliyetinde bulunacak.
Kura çekimi sonucu orkinos avına gitmeye hak kazanan 64 balıkçı teknesi ülkemizde 15 Nisan’da başlayan balık avı yasağının akabinde hazırlıklarını tamamlayıp Akdeniz sularına açılacak.

Avlanan orkinoslar yüklü olarak Japonya’ya ihraç ediliyor
Avlanan orkinosların yüklü olarak Japonya’ya ihraç edildiğini belirten Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Lideri Ahmet Memnun, "2024-2025 av dönemi bitiminin akabinde Tarım ve Orman Bakanlığınca geçen yıl 50, bu yıl ise 65 civarında kura ile belirlenen tekne İtalya, Malta dahil Akdeniz’de orkinos avcılığı yapacak. Bir kısmı taşıyıcı bir kısmı dayanak gemisi bir kısmı da avcı gemisi olarak faaliyetlerini sürdürecekler. 22-24 Nisana kadar avcılık müsaadeleri alınıyor. Yaklaşık Mayıs’ın birinci haftasında serüven başlar. Verilen avlanma müddeti kısa sürüyor daha erken dönüş oluyor. Orkinos avcılığı yaklaşık 30-40 yıldır yapılıyor. Avlanan orkinoslar büsbütün dış ülkelere ihraç ediliyor. Her ülkenin belirlenen kotası var Türkiye olarak da bize verilen kotaya nazaran avcılık yapılıyor. Orkinos yüklü olarak çoklukla Japonya’ya ihraç ediliyor ekonomik manada pahalı bir balık. Döviz üzerinden olduğu için avcılığa ek dayanak oluyor" dedi.
Öte yandan Moritanya, Umman Sierra Leone üzere Afrika ülkelerinde avcılık yapan Türk gemileri avcılık faaliyetlerine hala sürdürüyor. Buralarda avcılık yapan balıkçı tekneleri her hangi bir kuraya tabi olmadan antlaşmalara bağlı olarak avcılık faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye’den yapılan memleketler arası muahedeler kapsamında Türk balıkçı gemileri yüklü olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika kıyıları olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Kıyısı, Somali üzere ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu üzere farklı balık çeşitlerini avlıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Haziran, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

‘Melek Filo’dan Boraboy Gölü’nde nefes kesen tatbikat

Türk Hava Kuvvetleri’nin hayat kurtaran kanatları ‘Melek Filo’, Amasya’nın gizli cenneti Boraboy Gölü Tabiat Parkı’nda düzenlenen şovda nefesleri kesen bir kurtarma tatbikatına imza attı. Tatbikatı izleyenler havadaki helikopteri fotoğraflayıp selfie yapmaya da çalıştı.
Merzifon 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığı bünyesinde bulunan filo, 12-22 Haziran Amasya Memleketler arası Atatürk, Kültür ve Sanat Şenliği kutlamalarına katıldı. Pilot, arama - kurtarma ihtisaslı işçi, uçuş tabibi ve uçuş teknisyeninden oluşan timi taşıyan helikopter, üstten havalanarak Taşova ilçesindeki Boraboy Gölü Tabiat Parkı’na ulaştı. Burada derin suyun içinde mahsur kalan bir vatandaş, zodyak bottan atlayan işçi tarafından kurtarılarak sarkıtılan vinç yardımıyla helikoptere çıkartılıp birinci yardım müdahalesinin peşinden hastaneye ulaştırıldı.
Tatbikatı takip eden Amasya Valisi Lider Bakan, "Pilotlarımızın, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gücünü, kuvvetini, dosta itimat düşmana endişe salan faaliyetlerini izledik. Onlarla gurur duyduk" dedi.
Tatbikatı eğlenceli ve zevkli bulan vatandaşlardan Tuğba Özkan, "Farklı ülkelerden gelen beşerlerle coşku içerisinde heyecanla izledik. Birinci yapılan bir şovdu. Bizde aslında sabah erkenden yerimizi almıştık. Heyecanla bekledik ve de çok da hoş sonuçlanmış oldu" diye konuştu.
Erhan Gündüz de, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bu türlü bir şov yapması bütün izleyenleri ve bizleri pek gururlandırdı. Zevkli bir halde izledik. Helikopterin gücünü, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kabiliyetini daima birlikte izledik" formunda konuştu.
Tatbikatı, 15. Piyade Eğitim Tugay Kumandanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu, Merzifon 5. Ana Jet Üs Kumandanı Hava Pilot Tuğgeneral Halil Uğur Serin, AK Parti Vilayet Lideri Galip Uzun ve protokol üyeleri de izledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin