Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Sekiz asırlık cami aslına çevriliyor

Tokat’ta depremlerden zarar gören 8 asırlık Malum Seyit Camisi, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onay vermesi durumunda aslına uygun şekilde ahşap minaresiyle restore edilecek.
Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 18 Nisan 2024 tarihinde meydana gelen depremler sonucunda hasar gören tarihi Malum Seyit Camisi için restorasyon çalışmaları başlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen ödenekle türbede oluşan çatlaklar ve diğer hasarlar onarılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve Anadolu’nun nadir ahşap işçiliğine sahip camisi, yapılan ihale sonucunda restorasyon için bir firmaya teslim edildi. Araştırmalar sonucu minaresinin ahşap olduğu tespit edilen 8 asırlık cami, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayıyla aslına uygun şekilde restore edilecek.

“Cami Anadolu’da bulunan nadir ahşap işçiliğine sahip”
İhale sürecinin tamamlanarak restorasyon çalışmaları için firmaya teslim edildiğini söyleyen Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan; “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyeti ve koruması altında bulunan Malum Seyit Cami ve Türbesi Sulusaray ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde yer almaktadır. 18 Nisan 2024 tarihinde Sulusaray merkezli depremde hasar alan Malum Seyit Cami ve türbemizin restorasyonuyla ilgili gerekli çalışmalar başlatılmış olup restorasyon ihalesi yapılmış ve sözleşme imzalanmıştır. Yapılacak restorasyon çalışmaları kapsamında öncelikle camimizin zemin etüt çalışmaları yapıldıktan sonra projelendirme işlemleri tamamlanacak. Sonrasında uygulama sürecine geçilecektir. Anadolu’da bulunan nadir ahşap işçiliğine sahip camimize sonradan betonarme minare eklenmiştir. Eski resimlerde ahşap minareli olduğu tespit edilen camimizde proje aşamasında ahşap minarenin yeniden ihyası kültür varlıkları koruma kuruluna sunulacak olup onaylanması durumunda orijinaline uygun bir şekilde restorasyonu tamamlanacaktır” dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mart, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

İftar saatinde yaşadıkları heyelanı kıyamete benzettiler

Rize’nin Ardeşen ilçesinde meydana gelen heyelanın akabinde 18 meskenin tahliyesine neden olan heyelan anını anlatan köylüler, o anları kıyamete benzettiler.
Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı Aşağıdurak Köyü’nde Cuma akşam saatlerinde heyelan meydana geldi. Karın erimesiyle yumuşayan toprak zirveden koparak köyün içerisinden aktı. Balçığa bulanan köydeki 18 konut Afet ve Acil Durum Yönetimi Müdürlüğü (AFAD) tarafından önlem hedefli tahliye edildi. Heyelan nedeniyle suların kesik olduğu köyde vatandaşlar tarafından paklık çalışmaları devam ederken, Rize Vilayet Özel İdaresi’ne bağlı takımlar de bölgede çalışmalarını sürdürüyor.
Heyelanda meskeni ziyan gören ve heyelanın yaşandığı o anları anlatan İsmail Hakkı Bayrak, komşularının kendilerini uyardığını lisana getirerek "Tam iftar saatiydi, telefonumda öbür odada sessizdeydi. Hiç haberim olmadı. Üstten geliyor afet fakat hiç haberimiz yok. Komşular bağırdı bize ‘Evden çıkın’ diye lakin biz duymadık. Konutun art kısmına kadar geldiğinde eşim ne oluyor diye bir dışarıya baktı ki bize işaret ettiler ‘Evden çıkın’ diyerek. Biz de çabucak çıktık meskenden. Ardımızdan konutun kapısını doldurdu. Komşumuzun konutuna sığındık ve o gece konuk olduk" dedi.
Evlerinin tahliye edildiğini lakin köyde bulunan hayvanları için her gün ilçe merkezine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydeden Bayrak "AFAD’dan geldiler ve burayı boşaltın dediler. Çalışma yapmak üzere tekrar geleceklerini söylediler. Şuanda oturma müsaadesi yok. Ardeşen merkezde kalıyoruz. Her gün inip geliyoruz. Ahırda hayvanımız var, merkezde bağlayacak yer yok. Ne yapacağız bizde bilemiyoruz" sözlerini kullandı.
Eşinin uyarısı üzerine balkona çıktıktan sonra gördükleri karşısında şoke olduğunu vurgulayan köy sakini Emine Ofluoğlu ise heyelan anlarını "Bir baktım ki kıyamet koptu geliyor" sözleriyle anlattı. Ofluoğlu "İftardan biraz evvel eşim balkona çıktı. ‘Çok gürültü var, rüzgar mı ne var?’ dedi. Bende onun üzerine balkona çıkıp denetim edeyim dedim. Sonra bir baktım ki kıyamet koptu geliyor. Ondan sonra çabucak yengeme bağırmaya başladım. Eşim telefonla arayınca duymadılar lakin sonra sesimizi duyarak dışarıya çıktılar. Üstten büyük bir ses geldi. Allah’tan o sıra çıkmıştılar meskenden. Allah kurtardı. Korkan komşularımın hepsi o gece benim konutuma geldi. Sabaha kadar dehşetten hiç uyuyamadık" diye konuştu.
Heyelanın akabinde köyde su kesintisi olduğuna dikkat çeken Ofluoğlu "Şimdi de suyumuz akmıyor. Depoya çıktım, köyde 1 damla suyumuz yok. Yerinde depo yapılmasını rica ediyorum yetkililerden. Bir yangın çıksa köyde su yok" açıklamasında bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.