Karabük Postası tarafından
09 Ağustos, 2023 12:11 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 10.08.2023 05:09
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Savunma Elektronik Sistemleri Anadolu Teknik Programı açılacak

İş insanı Salih Aydın, Salih Aydın Meslek Koleji’nde 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle Savunma Elektronik Sistemleri Anadolu Teknik Programının açıldığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aydın, “Biz ülkemizin milli teknoloji hamlesine katkı sağlamak, taşın altına elimizi sokmak ve çözümün bir parçası olmak adına üç yıl önce Meslek Kolejimizi açtık. Bu girişimi yaparken öncelikli hedefimiz ülkemizin kalkınmasına öncülük edecek, milli ve manevi duygularla beslenmiş, günümüz teknolojik gelişmelerini yakından takip eden nesiller yetiştirmekti. Zaten misyonumuzu da tek cümleyle özetledik, Üreten bir nesil için. Her ne kadar özel okul olsak bile para bizim için ikinci planda yer aldı, biz açıldığımız günden bu yana öğrencilerimizden eğitim ücreti almıyoruz, bundan sonra da almayacağız” dedi.

“Bu yıl okulumuzu bir adım daha ileriye taşıyacak bir hamle yaptık ve yüz yılın mesleği olarak gördüğümüz savunma sanayine öğrenci yetiştirmek için ‘Savunma Elektronik Sistemleri Anadolu Teknik Programını’ açıyoruz” diyen Aydın, “Biliyorsunuz ülkemizde son yıllarda milli ve yerli teknoloji üretiminde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Artık kendimize yeten bir ülke olma adına birçok teknolojiyi kendimiz geliştiriyoruz. Başta İHA’lar SİHA’lar yerli tank ve uçak olmak üzere savunma sanayinde çok önemli üretimler yapıyoruz. Biz de başta belirttiğim milli teknoloji hamlemize katkı sağlamak, gençlerimizi geleceğe hazırlamak, üreten Türkiye’ye üreten nesiller kazandırmak için Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı altında yer alan Savunma Elektronik Sistemleri dalını açarak bu alanda yerimizi almak istedik. Biliyorsunuz meslek okullarında dal seçimleri 10. sınıftan itibaren yapılıyor. Bu yıl 9. sınıfa kayıt yaptıran öğrencilerimizden istekli olan ve başarı kriterlerini sağlayan öğrencilerimiz önümüzdeki yıl Savunma Elektronik Sistemleri dalına geçiş yapabilecek ve eğitimine bu dalda devam edecektir. Savunma Elektronik Sistemlerinde okuyacak öğrencilerimiz için çok güzel yerlerde staj imkanları ayarlıyoruz, bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor, neticelendiğinde yine duyurusu yapacağız” ifadelerini kullandı.(İHA)

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ocak, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bu sanatın tarihi M.Ö. 4 binli yıllara dayanıyor

Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar dayanan Kaytan dokumacılık unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ortasında yerini alsa da, günümüzde düzenlenen kurslar sayesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Kaytan (Çarpana) dokuma, M.Ö 4 bin yıllarında günümüze kadar gelen dokuma tekniği olurken, Anadolu’da çok eski bir gelenek olarak sürdürülüyor. Çarpana dokumalar, başka dokumalar üzere bilhassa turistlerin ağır olduğu yerlerde ilgi görürken, üretimin eski dokumalarla çok benzerlik göstermemesi ilginin az olmasına neden oluyor. Çarpana genelde, sepet, çuval, heybelerde sap olarak hayvanların koşum gruplarında (süslemede), bayan giysilerinde (baş süslemesinde, çocuk kundağı, beşik v.s) erkek giysilerinde (barutluk, fişek çantası, kılıç askısı v.s) günümüzde ise mesken aksesuarlarında, giysi aksesuarlarında kullanılıyor.

Trabzon’da Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Alacahan’da faaliyet gösteren ‘Kaytan’ dokuma kurslarına gençler de ilgi göstermesi dikkat çekti.

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Kaytan dokuma usta öğreticisi Aslı Kurnaz, Kaytan dokumanın tarihinin milattan önceye dayandığını belirterek “Kaytan dokuma çok eski yıllara dayanıyor. Tarihi M.Ö 4 binli yıllarına kadar gidiyor. Günümüzde Trabzon’un Şalpazarı, Tonya ve Düzköy’de kaytan dokuma hala devam etmekte. Kaytan, Türkiye’nin birçok yerinde dokunuyor lakin metotlarımız farklı olup çıkan sonuç birebirdir ikisi de iptir. Kartlarla dokunan, tezgâhlarda dokunanlar var. Daha evvelce toprağa çakılı dokunurmuş biz de sınıf ortamında tezgâhlarda dokuyoruz. Evvelden yük ipi, sepet bağı, nesil bağı olarak kullanılıyordu. Artık biz bunlarla çanta sapları, bileklikler, kolyeler, küpeler, masa örtüleri kemer üzere bir çok eserlere uyguladık. Kaytan dokuma unutulmaya yüz tutmuş dokumaların ortasında içinde yer alıyor. Kurslarımıza bu yıl bayağı talep var. Ortalarında 18 yaşında olan kursiyerler bile var” dedi.

Kursiyerlerden 18 yaşındaki Ceren Buyruk, kaytan öğrenmenin kendisi için eğlenceli olduğunu söz ederek “Yaz mevsiminden beri kursa geliyorum. Benim için eğlenceli güzel” tabirlerini kullanırken, Yıldız Erten ise ” Emekli memurum. Kursa yeni başladım. Kaytan öğrenerek kendimi rahatlatıyorum” diye konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.