blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Nisan, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Şavşat Kalesi havadan görüntülendi

Artvin’in Şavşat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ’da inşa edildiği bilinen kalenin mükemmel yapısı havadan görüntülendi.
Artvin’in sakin kent unvanlı Şavşat ilçesi Söğütlü mahallesinde bulunan kale yıllara meydan okuyor. Plan tipi açısından Bagratlı Devri kalelerine benzetilen kalenin içinde sarnıç ve şapel kalıntıları bulunuyor. Osmanlı Dönemi’nde de kullanılan kalenin surların bir kısmı hala ayakta bulunuyor.
İlçe merkezine 3 kilometre arada Artvin-Ardahan Karayolu üzerinde yer alan kale, bölgede hâkim olan Hristiyan Gürcü Bagratlı Beylikleri’ne ilişkin kale 1554 yıllarında Osmanlı Devleti yönetimine geçerken, 1850’de ocaklık ve yurtluk sisteminin kaldırılmasının akabinde terk edildi. 1878’deki Osmanlı-Rus Harbi’nden sonra 43 yıl devam eden Rus idaresi vaktinde da rastgele bir hedefle kullanılmadığı biliniyor.
Şavşat Kalesi’nde 2007 yılında başlayan hafriyat çalışmaları 10 yıl sürerken, bilimsel arkeolojik hafriyatı 2017 yılında tamamlandı. Kalenin son hali ise havadan görüntülendi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Temmuz, 2025 00:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Ekmek aracı traktöre çarptı: 2 yaralı

Bartın-Amasra karayolunda meydana gelen kazada ekmek aracı önünde seyir eden traktörün römorkuna çarptı. Kazada bariyer ve araç ortasına sıkışan şoför ile römorktan düşen bir kişi yaralandı.
Bartın-Amasra karayolu Uğurlar Kavşağı yakınlarında meydana gelen kazada, Amasra’dan Bartın’a seyir eden R.K yönetimindeki ekmek aracı, tıpkı istikamette giden H.K. yönetimindeki traktörün römorkuna arttan çarptı. Çarpışmanın tesiriyle traktör römorkunda bulunan E.D, yola düşerek yaralandı. Devrilen ekmek aracı ise bariyerlere çarparak durabildi. Aracın şoförü R.K. ise bariyerle araç ortasına sıkıştı. Olay yerine sevk edilen kurtarma gruplarının yürüttüğü ağır çalışma sonucunu yaralı sıkıştığı yerden kurtarıldı.
Yaralılar R.K ve E.D, ambulansla Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Her iki yaralınında sıhhat durumunun güzele gittiği öğrenilirken, traktör şoförünün ise kazayı hafif sıyrıklarla anlattığı belirtildi.
Kaza nedeniyle ulaşımın denetimli sağlandığı yol, araçların kaldırılmasının akabinde yine ulaşıma açıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin