Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Mart, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Sanayide nitelikli kadın istihdamını artırmaya yönelik iş birliği

Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek emeliyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamında eğitim ve faaliyetler hayata geçirilmeye devam ediyor.
Kadınların mesleksel yetkinliklerini artırarak endüstride nitelikli istihdamını sağlamak emeliyle çeşitli alt protokoller imzalanıyor. Bayan istihdamını destekleyen kıymetli faaliyetlerden biri olan CNC torna operatörlüğü ve plastik enjeksiyon operatörlüğü eğitimi için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve bir firma ortasında alt protokol imzalandı. Törende Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehlika Dicle, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürü Hakan Tütüncüoğlu, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu İcra Heyeti Lideri Mihriban Akyüz ve firmanın Yönetim Kurulu Lideri Yeliz Dağdelen Gür, protokolü imzaladı.

"Atık mavi yakalı olarak da bayanların istihdamına katkı sağlayacağız"
İmzalanan protokol hakkında bilgi veren OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, "OKA olarak 2024 yılının son çeyreğinde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bayan istihdamını ve bayan girişimciliğini Samsun’da geliştirmek üzere bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu noktada yaptığımız çeşitli saha ziyaretleri sonrasında birinci olarak firma içi eğitimimizi bir firmada başlatıyoruz. Nisan ve mayısta burada bayanlara CNC torna operatörlüğü ve plastik enjeksiyon operatörlüğü ile ilgili bir eğitim vereceğiz. Atık mavi yakalı olarak da bayanların istihdamına katkı sağlayacağız. Lokal kalkınmada bayan elinin çok daha fazla olduğu, bayan istihdamının Samsun OSB içerisinde arttığı bir yapı olacak. Bu projede istihdam ve iş birliği kararlılığından ötürü emeği geçen tüm kurum ve temsilcilerine şükranlarımı iletiyorum" dedi.

Yerel kalkınmada bayan eli: Bayanlara endüstride çalışma fırsatı
Protokol kapsamında düzenlenecek eğitimlerle, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu mezunu bayanlara CNC torna ve plastik enjeksiyon alanlarında uzmanlaşma imkânı sunulacak. İştirakçiler; CNC ekip tezgahlarını kullanma, programlama ve komut verme, çevrim işleri üzere hususlarda kapsamlı bir eğitim alarak, endüstrinin muhtaçlık duyduğu niteliklerde operatör olarak yetiştirilecek. Eğitimlerin Nisan-Mayıs periyodunda işbaşı eğitim modeliyle gerçekleştirilmesi ve iştirakçi bayanlara istihdam imkânı sunulması hedefleniyor.

2024-2025 Kalkınma Ajansları Teması: Bayan girişimciliği ve bayan istihdamı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2024-2025 yılları için "Kadın İstihdamı ve Bayan Girişimciliği" kalkınma ajanslarının odak alanı olarak belirlendi. Bu çerçevede, bayanların üretim süreçlerine etkin iştirakini sağlamak gayesiyle eğitim programları ve istihdam odaklı projeler önceliklendiriliyor.

Sanayide Bayan Eli Projesi ile bayanlara yeni iş alanları
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu tarafından yürütülen Endüstride Bayan Eli Projesi, belirlenen vilayetlerde heyet üyelerinin çalışmaları ile mahallî oda ve borsalar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR paydaşlığında gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, 5 Kasım 2024’te Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, TOBB Samsun Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı arasında iş birliği protokolü imzalanarak bayanların mesleksel eğitimlerle desteklenmesi ve patronlarla buluşturulması hedeflendi. Bayanların endüstride daha fazla yer almasını sağlayacak bu iş birlikleri sayesinde, nitelikli bayan iş gücü artırılacak ve bayanların ekonomik hayata daha güçlü iştiraki desteklenecek.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Taburcu olduğu hastanenin önünde kalbi durdu, kalp masajı ile hayata döndü

Amasya’da kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastaneden taburcu olan adamın çıkışta hastane bahçesinde kalbi durdu. Hastane çalışanlarının dakikalarca kalp masajı yaparak hayata tutunmasını sağladığı 59 yaşındaki hasta tedavi altına alındı. Hayat kurtaran müdahale ise saniye saniye görüntülendi.
Edinilen bilgiye nazaran, Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nde kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu nedeniyle 3 gündür tedavi gören Ali K. (59) taburcu edildi. Çıkışta yaklaşık 50 metre yürüdükten sonra kötüleşen adamın yere düşmesini yardımına koşan etraftaki vatandaşlar önledi. Kalbi duran adama birinci müdahaleyi vatandaşlar ile hastane çalışanları yaptı. Dakikalar süren kalp masajı sonrasında gelen ambulansta acil sıhhat gruplarının müdahale etmeyi sürdürdüğü hasta, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Hastanın yanında kötüleştiğini anlatan emekli öğretmen Rafet Öztürk, "Hasta taburcu olmuş. Yürürken kötüleşti. Yere düşmek üzereyken tutup önledik. Sağ olsunlar hastane işçisi hayatını kurtardılar. Doktor tam 15 dakika boyunca daima kalp iletisi yaptı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.