Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sanayi sicil uygulamalarındaki değişiklik 31 Aralık’ta son

Gündem Yayın: 20.12.2014 16:06
Yazar:
Sanayi sicil uygulamalarındaki değişiklik 31 Aralık’ta son

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Emirsüleymanoğlu; Sanayi Sicil uygulamaları ve yapılan değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu.
Emirsüleymanoğlu yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun uygulanması ile ilgili, SGM 2014/11 sayılı Sanayi Sicil Tebliği 25.10.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girmiş, aynı tarihte SGM 2008/2 sayılı Sanayi Sicili Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Yeni Sanayi Sicil Tebliğinde, 19.10.2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinde tanımını bulan mikro işletmelere,sanayi sicil belgesi almaları sırasında kolaylıklar getirilerek, daha önce istenilen kapasite raporu alma ve en az bir işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır. Böylece işçi çalıştırmayan imalatçı işletmelerin de sanayi siciline kaydı yapılabilecektir. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğe göre; Mikro ölçekli işletme vasıflarını taşıyan sanayi işletmeleri, kapasite raporu şartı aranmaksızın elektronik ortamda istenen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak beyan etmeleri halinde sanayi siciline kayıt olabileceklerdir. Üretime geçen ve üretimde bulunan işletmelerin sanayi siciline kayıtları e-devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılabilecektir. Sanayi siciline kayıtlı tüm işletmeler; yıllık işletme cetveli beyanı, değişiklik ve iptal işlemlerini de yine Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirdikten sonra ilgili belgeler ile Müdürlüğümüze müracaat etmeleri yeterli olacaktır. Bu tebliğ ile sanayi işletmeleri hakkında daha doğru ve güvenilir veri toplanarak kullanıcıların hizmetine sunulacaktır. Ayrıca 02/08/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6495 Sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ikinci maddesi ile 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununa eklenen geçici maddeye göre; faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31/12/2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında Kanunun 9 uncu maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanmayacaktır.
Bu nedenle, Sanayi Sicile kayıt zorunluluğunu bugüne kadar yerine getirmeyen sanayi işletmelerinin 31/12/2014 tarihine kadar 6945 Sayılı Kanunla tanınan kanuni muafiyetten
yararlanmaları, idari para cezasına uğramadan kayıtlarını yaptırmaları bakımından ivedi olarak Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.Sanayi sicil belgesi başvurusu için gerekli evraklar, İl Müdürlüğü Web (http://karabuk.sanayi.gov.tr/) sitesinde yayımlanmıştır. Firmalar başvurularını öncelikle Sanayi Sicil Bilgi Sistemi (sanayisicil.sanayi.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirecek, daha sonra istenilen belgelerle Müdürlüğümüze müracaat edilmesi gerekmektedir.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

230 bin ilmek atarak dokudu, halısına 100 bin lira değer biçti

Ekonomi Yayın: 01.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Amasya’da ebatları 40 ile 45 santim olmasına rağmen dokunması 9 ayı aşan yüzde yüz el yapımı 2 Hereke ipek halı toplam 230 bin ilmek atılarak oluşturuldu. Halk Eğitimi Merkezi, emekli kursiyer Müzeyyen Ulavur’un dokuduğu halıların tezgahtan kesimi için tören düzenledi. İpek halı sanatının değerine işaret eden 61 yaşındaki kursiyerin, el emeği ve göz nuru eserlerinin tanesini değer biçtiği 100 bin liradan satabileceğini açıkladı.

Yüzde yüz el yapımı halı

Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi’nin geleneksel el sanatlarının yaşatılması için düzenlediği kurslardan Hereke ipek halı kursu özellikle de emeklilerin ilgisini çekiyor. Hereke halısını diğer halılardan ayıran özellikler arasında çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniğiyle örülmesi ile kesiminin el makasıyla yapılıyor olması yer alıyor. Ayrıca Hereke halıların en önemli özelliği yüzde yüz el yapımı olması. Dokunması yıllar alabilen Hereke halı, dünyanın en ince ve en sağlam halısı olarak biliniyor. Yapımında, çözgüsünde birinci sınıf ipek ip kullanılıyor.

“İpek halının değeri maalesef bilinmiyor”

Çiçek ve canlı motiflerinden esinlenerek halılarını dokuyan memur emeklisi Müzeyyen Ulavur, “İpek halının değeri maalesef bilinmiyor. Tanesini 100 bin liradan aşağı satmam. Biri beş aylık emek. Asgari ücretten hesaplandığında 100 bin lira tutuyor” dedi.

“Terapi gibi geliyor”

Merkezdeki farklı kurslarda eğitim almasının ardından usta öğretici Fehmiye Bozkurt’un düzenlediği Hereke ipek halı kursuna katılıp bu sanatın inceliklerini öğrenen Ulavur, “4 ayda yaptığım pano halıya 100 bin ilmek, 5 aydan fazla sürene ise 130 bin ilmek atarak dokudum. Çok sabır ve emek istiyor ama çok keyifli. Motifin ilmeğini, rengini düşünüyorsun. Stres kalmıyor. Bedava terapi gibi geliyor” diye konuştu.

Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi yöneticileri, emektar kursiyerlerinin eserinin tezgahtan kesimi için özel tören düzenledi. Törene, Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hayriye Tüfekçi ve Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Özarslan da katıldı.