Samsun’da sanayi esnafı, orta eleman bulma konusunda yaşanan zahmetin giderek arttığını belirterek, gençlere sanayi bölümünden ’korkmamaları’ davetinde bulundu. Ustalar, meslek öğrenmenin ‘altın bilezik’ olduğunu vurgulayarak, endüstrinin giderek çağdaşlaştığını tabir etti.
Sanayi ve üretim dalında usta-çırak ilgisiyle gelişen mesleklerin giderek kaybolduğuna dikkat çeken sanayi esnafı, gençlerin sabırsız davrandığını ve kısa müddette iş bıraktığını lisana getirdi. Ustalar, gençleri daha hamasetli ve istekli olmaya davet ederek, endüstrinin korkulacak bir yer olmadığını vurguladı.
"Sektörlerini yeterli seçmeli ve sabırlı olmalılar"
Orta Karadeniz Otomobil Servisleri Derneği Başkanı Fatih Özkan, gençlere endüstriden korkmamaları gerektiğini söyledi. Özkan, "Sanayide seçici olmaları lazım. Zira her işletme, her usta birebir değil. Yapacakları bölümü düzgün seçmeli ve sabırlı olmalılar. Çocuklar çoklukla işe başladıktan kısa mühlet sonra pes ediyor. Bir hafta, 10 gün içinde bırakıyorlar. Halbuki sabırlı olurlarsa, birkaç yıl içinde mesleğe adapte olup başarılı olabilirler. Gençlerimizin daha yürekli ve istekli olması gerekiyor" dedi.
"Meslek öğrenmek altın bilezik gibidir"
Sanayide boya dükkanı işleten Ayhan Çelik, sanayi kesiminde eleman badiresinin her geçen yıl arttığını belirterek, "Gençler, işleri güç yahut pis olarak görüyor lakin sanayi artık çağdaşlaştı. İş güvenliği ve maaş kaideleri güzel. Meslek sahibi olmak altın bilezik üzeredir. Sanayi kesimi artık daha çağdaş ve inançlı bir hale geldi" diye konuştu.
"Otomotiv dalı yok olmayacak bir alan"
Sanayide çalışan 18 yaşındaki Efe Haydar Özkan ise endüstrinin gelişmekte olan bir bölüm olduğunu vurgulayarak, "Sanayi işleri çoklukla ‘pis iş’ olarak görülüyor lakin aslında o denli değil. Çalışma kaideleri artık nizamlı ve inançlı. Otomotiv kesimi her vakit var olacak bir alan. Gençler mesleksel eğitimle bu dalda başarılı olabilir" tabirlerini kullandı.