Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

SANAL YA DA GERÇEK; MESLEĞİN AYARI KAÇTI…

Manşet Yayın: 10.12.2023 15:59
SANAL YA DA GERÇEK; MESLEĞİN AYARI KAÇTI…

Karabük’te sosyal medya üzerinden işletilen hesapların sözde habercilik yapması ve sözde gazetecilerle ilgili olarak önümüzdeki günlerde neler yaşanacağı merak konusu oldu.

Gerçek Gazeteciler, Sanal Gazeteciler

Karabük halkı, bu kişilerin gerçek gazetecilik etiğine uygun olarak hareket etmediklerini ve ne gibi yaptırım alacaklarını merak ediyor. Söz konusu hesapların yaydığı haberlerin doğruluğu ve tarafsızlığı da şüpheli olduğundan, Karabük’teki vatandaşlar gelecek günlerde ne gibi gelişmelerle karşılaşacaklarını takip etmeye devam edecekler. İlerleyen süreçte bu sözde habercilik hesaplarının Karabük’te ne gibi sonuçlara yol açacağı ise zamanla netlik kazanacak. Ne yazık ki, günümüzde sosyal medyadaki sanal haberlere daha fazla itibar edilir hale gelinmiş oldu. Gerçek gazeteciler ile sanal gazeteciler ayıklanmadıkça gazetecilik mesleği ticari getiri haline dönüşeceği için endişe uyandırıyor.

Sanal ya da gerçek mesleğin ayarı kaçtı, şehrin içine ettiniz..!

Valiyi, milletvekillerini, belediye başkanını ve halkı “gizli sempatizanlıkla” itham eden haberlerin ve bu haberlerin neticesinde ne gibi sonuçlar doğuracağı merak edile dursun,

Konu ile alakalı bir diğer hususta kentte sözde gazetecilik mesleği altında “fitne” fesat işlerle uğraşanların da aynaya baktıklarında önce ne gördüklerini bilmeleri gerekiyor. Tabii ki görebiliyorsalar…

Bu şehirde gazetecilik mesleğinin bazı sözde mensuplarının ayarları kaçmış. Bunun adına ister siparişçilik, ister birilerinin kalemi, isterseniz de birilerine çökme deyin yani adına ne derseniz deyin rota şaşmış durumda…

Bu şehrin Valisi, bu şehrin milletvekilleri, bu şehrin siyasi iradesi, bu şehrin bol sıfırlı iş insanları ve bu şehrin olmayan eşrafı sizler prim verdikçe bunların orası burası ve inanın ki bunların her tarafı farklı oynayacak.

Ve şunu da bilin ki; gün gelecek bu oklar sizi de hedef alacak. Geçmiş günlerde olduğu gibi…

Diyorum ki, kaybedecek zaman yok. Kangren olmuş kolu, bacağı, kafayı kopartıp atın…

Eski Tas Eski Hamam mı olacak?

Karabük’te bu tarz habercilik yapanların her zaman baş tacı edildiği biliniyor. Hatta mükafat niteliğinde kurumlarda çalıştıkları göz önüne alınırsa bu tarz haberlerin daha çok yankı uyandırdığı gözleniyor. Safranbolu’da Zübeyde filminden tutun da ucube binaya kadar birçok eleştirel konuda haber yapan yapana ve okuyanda, yorumlayanda buna eşlik ediyor. Gücü yeten sesini haber yaparak duyurmaya alışmış. Bu eski geleneğin değişme zamanı gelmedi mi?

Karabük Valiliği, uzun zamandır gerçek gazetecileri bir araya getirme ihtiyacını görüyor. Ancak, artık bu konuda harekete geçme zamanı gelmiş. Yıllardır süren sorunların çözümü için, gazetecileri ayıklamak önemli bir adım olacak. Valilikten, objektif ve gerçekçi haberleri yayınlamak amacıyla bu kritik adımı atacağı ve gazetecilik mesleğinin itibarını yeniden tesis etmesi bekleniyor.

İğneyi değil, çuvaldızı eline alması gereken basın derneklerine de bir çağrımız olsun…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 04:48
İhlas Haber Ajansı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.
KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.
Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.
Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.
Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.
Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.
17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.
Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
(YE-