Samsun’un yüksek kesitlerinde kar yağışı tesirli olmaya başladı.
Samsun’da mevsim normalleri üzerinde seyreden ve dün 14 derece olan hava sıcaklığı, gece saatlerinden itibaren kuzeyden esen rüzgar ve yağmurla birlikte bugün 6 dereceye düştü. Olumsuz hava kaideleri kıyı bölümünde yağmur, iç kesitlerde ise kar halinde kendini gösterdi.
Kentin iç bölgelerinde yer alan Asarcık, Ladik, Kavak, Havza, Vezirköprü ve Ayvacık ilçelerinin yüksek bölümlerinde ağır kar yağışı tesirli. Kar düşen bölgeler beyaz örtüyle kaplandı. Beyaz örtüyle kaplanan tabiat, kar tutkunları için görsel bir şölen sundu.
Kar yağışının, bilhassa yüksek bölgelerde ulaşımı olumsuz etkileyebileceği, bu yüzden şoförlerin dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.


Samsun’un yüksek kesimlerinde kar yağışı
Çeltik üretiminde ekim alanları genişliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çeltik Ekimi Kanunu’nun 19. maddesinde yapılan değişiklikle çeltik üreticilerinin uzun süredir gündeminde olan mesafe kısıtlamalarında düzenlemeye gidildi. Yeni uygulamayla çeltik ekim alanlarının genişlemesinin önü açıldı.
Düzenleme kapsamında illerde uygulanan 1.000 metrelik ekim mesafesi sınırı 500 metreye indirildi. İlçelerde ise 500 metrelik güvenli mesafe uygulaması devam edecek.
Büyükşehir Yasası sonrasında köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerlerinde yaşanan üretim sorununa da çözüm getirildi. Daha önce mahalle statüsü nedeniyle 500 metreye çıkarılan ekim mesafesi, mevzuata eklenen “mahalle” ibaresiyle yeniden 50 metreye düşürüldü.
Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre düzenleme, büyükşehirlerde mahalle statüsü nedeniyle üretim alanları daralan yaklaşık 7 bin 500 çeltik üreticisinin yaşadığı sorunu ortadan kaldırdı.
Öte yandan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı yaklaşık 20 bin çeltik üreticisinin de işlemlerinde kolaylık sağlandı. Yapılan değişiklikle birlikte çeltik ekim alanlarında artış beklenirken, üreticilerin daha geniş alanlarda üretim yapabilmesinin önü açıldı.

