Reklam Alanı — Yan Sol Reklam Bu alana reklam ver
Reklam Alanı — Yan Sağ Reklam Bu alana reklam ver
samsunun havasina kuvvetli enverziyon etkisi 4mP2wsAL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Mart, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
0

Samsun’un havasına ’kuvvetli enverziyon’ etkisi

Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, kentte hava kalitesinin orta düzeyde olduğunu, bunun ‘kuvvetli enverziyon(sıcaklık terselmesi kırmızı seviyede) ve düşük rüzgar hızı’ndan kaynaklandığını açıkladı.

Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Samsun’un hava kalitesinin kıymetlendirilmesine yönelik bir açıklama yaptı. Müdürlükten yapılan açıklamada, “İlimizde bulunan hava kalitesi istasyonlarında yapılan ölçüm dataları genel manada değerlendirildiğinde hava kalitesinin arttığını söyleyebiliriz. Lakin rüzgar, yağış, toz taşınımı, enverziyon üzere birtakım meteorolojik faktörlerin tesiri ile vakit zaman hava kalitesinde anlık değişimler yaşanabilmektedir. Ama istasyonlarımızda yapılan ölçüm sonuçlarının ortalama pahaları, mevzuatımızın öngördüğü hudut pahaların altında kalmaktadır. Hava kalitesinin değerlendirilmesinde anlık kıymetlerden fazla hava kalitesi indeksi bedeli temel alınmalıdır” bilgisi verildi.

Kuvvetli enverziyon (kırmızı 90 seviyesinde)

Türkiye’nin 09 Mart Pazar günü prestijiyle Orta Doğu’dan gelen toz taşınımının tesiri altına girdiği belirtilen açıklamada, “İlimizde dahil olmak üzere tüm ülkemizde bir çok noktada hava kalitesi orta düzeydedir. Vilayetimizdeki hava kalitesinin şuan prestijiyle orta düzeyde olmasının en kıymetli başka nedenleri ise kuvvetli enverziyon (kırmızı 90 seviyesinde) ve düşük rüzgar suratı tesiridir. Sıcaklık, olağan atmosfer şartları içerisinde yerden itibaren yükseldikçe her 100 m’de 0.5 ile 1.0 derece ortasında azalma eğilimi göstermektedir. Sıcaklığın yükseklikle azalacağı yerde artış göstermesi durumuna sıcaklık terselmesi (temperature of inversion) ya da sıcaklık enverziyonu denilmektedir” denildi.

Hava kalitesi 6 istasyon ile daima ölçülüyor

Müdürlük ayrıyeten şu bilgileri de paylaştı:

“İlimizin hava kalitesi, Atakum, Bafra, Canik ve Tekkeköy ilçelerimizde birer adet, İlkadım ilçemizde 2 adet olmak üzere toplamda 6 adet hava kalitesi izleme istasyonu aracılığı ile 7 gün 24 saat daima olarak ölçülmekte ve raporlanmaktadır. Vilayetimizde bulunan 6 adet hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonlarında, istasyonun bulunduğu pozisyonun tesir alanı içerisinde; ısınma, trafik yahut sanayi kaynaklı hava emisyonlarının yoğunluk durumuna nazaran partikül hususların (PM10, PM2,5), kükürt dioksit (SO2), azot oksit (NO, NO2, NOx), ozon (O3) ve karbonmonoksit (CO) üzere kirletici gazların ölçüm ve izlemesi yapılmaktadır. Hava kalitesi izleme istasyonlarında daima olarak ölçümleri yapılan kirletici parametrelerin anlık ölçüm sonuçları, vatandaşlarımızın kolaylıkla takip edebilmesi ve günlük aktivitelerini planlayabilmeleri emeliyle Bakanlığımızın ‘sim.csb.gov.tr’ internet adresi ve ‘Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ taşınabilir uygulaması üzerinden vatandaşlarımızca anlık olarak takip edilebilmektedir. Vatandaşlarımız web sitesi ve telefon uygulaması üzerinden bulundukları bölgeye en yakın hava kalitesi izleme istasyonumuzun verisini hava kalitesi indeksi rengine bakarak çarçabuk öğrenebilmektedir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokat sivas kara yolu yasanan taskin nedeniyle kisa sureli trafige kapandi AjvWaarx
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Mayıs, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Tokat-Sivas kara yolu yaşanan taşkın nedeniyle kısa süreli trafiğe kapandı

Tokat’ta etkili olan sağanak sonrası birçok akarsuyun taşması sonucu trafikte aksamalar yaşandı. Tokat-Sivas kara yolu da yaşanan taşkın nedeniyle kısa süreli trafiğe kapandı.

Tokat’ta sabah saatlerinden bu yana aralıklarla süren yağmur, akşam saatlerinde şiddetini artırdı. Kent genelinde etkili olan yağışla birlikte birçok akarsuda taşkın yaşandı. Akarsuyun taşması ile sürüklenen taşlar Tokat-Sivas kara yolu Geyras mevkiini trafiğe kapattı. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye polis ve Karayolları ekipleri sevk edildi. Polis ekiplerinin güvenliği sağladığı yolda kaya ve taş parçaları, Karayolları Bölge Müdürlüğü personellerince temizlendi. Temizleme çalışmalarının tamamlandığı yol, tekrar trafiğe açıldı.

Yetkililer, yağışın etkisini sürdürdüğü kentte sürücülere dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin