Samsun’da ‘yeşil ulaşım’ için ilk adım atıldı: 175 dizel otobüs elektrikli olacak - Karabük Haber Postası
samsunda yesil ulasim icin ilk adim atildi 175 dizel otobus elektrikli olacak SURnlJxL
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Şubat, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da ‘yeşil ulaşım’ için ilk adım atıldı: 175 dizel otobüs elektrikli olacak

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) ortasında Samsun’un Yeşil Geleceği İçin İklim Hassas Ulaşım ve Ahenk Stratejisi Projesi’nin kontratı imzalandı.

OKA, 2024 Katma Kıymetli Üretim ve İhracat Odaklı Fizibilite Takviyesi Programı kapsamında desteklenen Samsun’un Yeşil Geleceği İçin İklim Hassas Ulaşım ve Ahenk Stratejisi Projesi için kontrat imza merasimi gerçekleştirildi. Proje mukavelesi, OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

175 dizel otobüs, elektrikli otobüse çevrilecek

Proje kapsamında, Samsun’da kent içi ulaşımın etraf dostu hale getirilmesi için fizibilite çalışmaları başlatılacak. Mevcut İklim Değişikliğine Ahenk Stratejisi ve Hareket Planı güncellenerek, kent içi ulaşımda kullanılan 175 dizel otobüsün elektrikli otobüslere dönüştürülmesi için fizibilite çalışması yapılacak. Elektrikli otobüslerin devreye alınmasıyla, karbon emisyonlarının azaltılması, hava kalitesinin güzelleştirilmesi ve toplu taşıma kullanıcılarının daha konforlu bir ulaşım tecrübesi yaşaması hedefleniyor.

Avrupa ‘Yeşil Mutabakatı’ ve Türkiye’nin ‘Net Sıfır’ gayeleriyle uyumlu

Samsun’un hem ulusal hem de memleketler arası sürdürülebilirlik maksatlarına ahenk sağlamasına katkı sunacak proje ile Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat gayeleri ve Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon taahhüdü doğrultusunda kentin iklim değişikliğiyle çaba kapasitesi arttırılması ve ayrıyeten elektrikli otobüslerin düşük işletme ve bakım maliyetleri sayesinde uzun vadede ekonomik tasarruf sağlanarak kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması da amaçlanıyor.

550 bin toplu taşıma kullanıcısı için etraf dostu ulaşım

Sözleşme imza merasimin sonrası yapılan bilgilendirmede projenin Samsun halkı, toplu taşıma kullanıcıları, mahallî işletmeler ve kamu kurumları üzere geniş bir amaç kitlenin ömür kalitesini artırmayı amaçladığı, elektrikli otobüslerin devreye alınmasıyla yaklaşık 550 bin toplu taşıma kullanıcısı etraf dostu bir ulaşım hizmetinden yararlanacağı, hava kalitesindeki güzelleşmenin ise bilhassa çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar için sıhhat açısından değerli bir kazanım sağlayacağı tabir edildi. Öte yandan Samsun’un çevresel, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik maksatlarına ulaşmasında kıymetli bir kilometre taşı olacağı düşünülen projenin tamamlandığında kenti sürdürülebilir ulaşım alanında örnek bir model haline getirmedi de gayeler ortasında yer alıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsun sehir hastanesinde cocuk hematoloji onkoloji klinigi acildi GjBUBdCR
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Mart, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun Şehir Hastanesi’nde Çocuk Hematoloji-Onkoloji Kliniği açıldı

Samsun Şehir Hastanesi bünyesinde Çocuk Hematoloji Ve Onkoloji Kliniği hizmete açıldı. Yeni klinikle birlikte, çocukluk çağı kanser hastalarının artık il dışına sevk edilmesine gerek kalmayacak.

Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, Samsun Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Ulubay ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zuhal Keskin’in katılımıyla merkezin açılışı yapıldı. Akabinde Müdür Mustafa Uras yaptığı açıklamada, “Samsun’da sağlık hizmetlerinin gerek niteliği gerek erişilebilirliği açısından bugün yine önemli bir adım atıldı. Şu ana kadar Samsun’da Sağlık Bakanlığı nezdinde çocuk hematoloji ve onkoloji kliniği bulunmamaktaydı. Şehir hastanesi süreciyle birlikte, Samsun Şehir Hastanesi’nde çocuk hematoloji kliniği; 10 yataklı servis, 5 yataklı ayaktan kemoterapi ünitesi ve 2 adet çocuk hematoloji-onkoloji polikliniği ile hizmet vermeye başladı. Çocukluk çağı kanserleri, anne ve babalar için çok büyük bir yıkım. İlimizde bu hizmet yalnızca üniversite hastanesinde verilmekteydi ve onun da belirli bir kapasitesi vardı. Samsun’un aynı zamanda bir bölge merkezi olması nedeniyle talep oldukça fazla ve bu talep karşılanamıyordu. Daha önce de birçok kez ifade ettiğim gibi Samsun, sağlıkta bir amiral gemisi konumunda. Bugün bu ifademizi bir kez daha pekiştiriyoruz. Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniğimizi de hizmete açtık. Artık vatandaşlarımızın Samsun dışındaki illere gitmesine gerek kalmayacak. Bu süreçler oldukça meşakkatli ve zor. Bir anne-baba için evladının böyle bir hastalıkla karşılaşması büyük bir yıkımdır. Tedavi sürecinde il dışına gitmek, aileleri hem maddi hem de manevi açıdan ciddi şekilde yıpratmaktadır. Üstelik bu süreç tek seferlik bir tedavi ya da ameliyatla sınırlı değildir; aylarca sürebilmektedir. Bu nedenle farklı bir şehirde bulunmak, aile birliği açısından da ciddi zorluklar doğurmaktadır. Bugün burada, Samsun Şehir Hastanesi’nde bu hizmeti hem şehrimize hem de bölge halkına sunmak bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Samsun Şehir Hastanesi, Samsun Üniversitesi ile afiliye bir hastanedir. Samsun Üniversitesi öğretim üyemiz, aynı zamanda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zuhal Keskin Sarılar gözetiminde görev yapan ekibe, sundukları değerli sağlık hizmetleri için teşekkür ediyorum” dedi.

“Burada olduğumuz için şanslıyız”

Iğdır’dan gelen anne Tuğçe Yılmaz ise “İlk olarak Amasya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tetkiklerimiz yapıldı. Akabinde ani olarak Samsun Şehir Hastanesi’ne sevk edildik. Burada olduğumuz için şanslıyız. Hekimler ve hemşireler çok iyiler” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin