Samsun’da sel afeti: Cadde yarıldı, araçlar yolun içinde mahsur kaldı - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Eylül, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da sel afeti: Cadde yarıldı, araçlar yolun içinde mahsur kaldı

SAMSUN (İHA) – Samsun kent merkezinde tesirli olan sağanak sele dönüştü. Sel nedeniyle ana yollar ve caddelerde yarıklar oluştu. Yarıklara düşen araçlar, vatandaşlar tarafından kurtarılmaya çalışıldı.

Selin ekili olduğu Samsun’da gece saatlerinden itibaren İlkadım ilçesinde metrekareye 150 kiloya yakın yağış düştü. Yüksek kesitlerden gelen sel suları vilayet merkezinde cadde ve sokakların suyla kaplanmasına neden oldu. Giriş katları ve iş yerleri sular altında kalırken, birtakım cadde ve sokaklarda ise dev yarıklar meydana geldi.

İlkadım ilçesi Yenidoğan Mahallesi Dr. Kamil Caddesi’ndeki yol da sel sularına dayanamayarak yarıldı. Yarık içerisinde 10 otomobil mahsur kalırken, kentin birçok yerinde tıpkı durum kelam konusu olduğundan cazibeli ve takımlar yetersiz kaldı. Vatandaşlar yarılan yolun içerisinde kalan araçlarını kendi imkanları ile kurtarmaya çalıştılar.

Selin geceden itibaren tesirli olduğunu tabir eden mağdur vatandaşlar, “Sabah saatlerinde yol çöktü. Bizim de aracımız yolda kaldı. Sağ olsunlar vatandaşların yardımıyla otomobilimizi kurtardık. Kimi arkadaşlarımızın otomobilleri ise yarılan yolda kaldı. Herkese geçmiş olsun” tabirlerini kullandılar.

Sel ve su birikintileri Samsun merkezde birçok yerde hayatı olumsuz etkiledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ani sicaklik degisimleri cocuklari vuruyor uzmandan ailelere kat kat giydirin uyarisi RphEhIVz
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Nisan, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Ani sıcaklık değişimleri çocukları vuruyor: Uzmandan ailelere “kat kat giydirin” uyarısı

Ani hava değişimlerinin çocuk sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsenem Aracı, gün içindeki sıcaklık farklarının özellikle okul çağındaki çocuklarda hastalık riskini artırdığını belirterek ailelere “kat kat giydirin” uyarısında bulundu.

Son yıllarda sıkça yaşanan ani hava değişimleri, özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyor. Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Gülsenem Aracı, gün içinde yaşanan hızlı ısı farklarının çocukların bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkiler oluşturduğunu belirtti. Çocukların vücut ısılarını yetişkinlere göre daha zor dengelediğini vurgulayan Uzm. Dr. Aracı, “Gün içindeki ani sıcaklık değişimleri; soğuk algınlığı, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına neden oluyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar, kalabalık ortamlarda bulunmaları nedeniyle hastalıklara daha açık hale geliyor” şeklinde konuştu.

“Sadece fiziksel değil, zihinsel etkiler de görülüyor”

Değişken hava şartlarının yalnızca hastalıklarla sınırlı kalmadığını ifade eden Aracı, bu durumun çocukların günlük hayatını da etkilediğini belirtti. “Ani hava değişimleri çocuklarda halsizlik, iştahsızlık ve odaklanma sorunlarına yol açabiliyor. Aynı zamanda kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi, hem hareketsizliği artırıyor hem de bulaşıcı hastalık riskini yükseltiyor. Bu durum çocukların fiziksel olduğu kadar zihinsel gelişimini de olumsuz etkileyebiliyor” diye konuştu.

Ailelere önemli öneriler

Ebeveynlerin bu süreçte dikkatli olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Aracı, şu önerilerde bulundu:

“Çocuklar hava koşullarına uygun şekilde giydirilmeli ve kat kat giyim tercih edilmelidir. Dengeli beslenme, yeterli uyku ve bol su tüketimi bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca çocukların düzenli olarak açık havada zaman geçirmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi de hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. Ani hava değişimlerinde belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.”

“Kat kat giyinme yöntemi öne çıkıyor”

Değişken hava şartlarında en etkili yöntemlerden birinin kat kat giyinme olduğunu belirten Uzm. Dr. Aracı, “Tek kalın kıyafet yerine ince ama birden fazla katman tercih edilmelidir. Bu sayede gün içinde değişen hava koşullarına göre kıyafetler kolayca çıkarılıp giyilebilir ve vücut ısısı dengede tutulur. Pamuklu ve nefes alabilen kumaşlar tercih edilmeli, sentetik ürünlerden kaçınılmalıdır. İç katmanda pamuklu tişörtler, dış katmanda ise rüzgârı kesen ama hava alan giysiler daha sağlıklıdır” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin