Samsun’da mobilya imalathanesinde yangın - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da mobilya imalathanesinde yangın

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bir mobilya imalathanesinde çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesiyle söndürüldü. İş yerinde büyük çapta hasar oluştu.

Kirazlık Mahallesi Sahil Caddesi, Örnek Sanayi Sitesi’nde, çocuk ve genç odaları üzerine üretim yapan Yunus Özer’e ait Deraks adlı mobilya imalathanesinde saat 05.00 sıralarında yangın çıktı. İş yerinin 2’nci katında çıktığı tespit edilen yangında alevler binayı sardı. İhbar üzerine bölgeye itfaiye, ambulans ve polis ekipleri sevk edildi. Ekiplerin yaklaşık 2 saat süren çalışması sonucu yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında büyük çapta maddi zarar meydana geldi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ertan Özcan, “Yangın haberini alır almaz harekete geçtik. İlkadım, Bafra ve Çarşamba Bölge İtfaiye Amirliğine bağlı araç ve personel takviyesiyle yangına müdahale ettik. İki saat süren müdahale sonrası yangını kontrol altına alıp söndürdük. Yangının çıkış sebebini araştırıyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
3 2
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
12 Nisan, 2026 13:15 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ Savunma Sanayii için Otonom Robot Köpek geliştirecek

Karabük Üniversitesi Teknokent bünyesinde güvenlik, endüstriyel denetim, arama ve kurtarma gibi alanlarda kullanılan robot köpek teknolojisi üretilecek. TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı kapsamında kabul edilen “Çok Amaçlı Görev Planlama için Otonom Robot Köpek Tasarımı ve Geliştirilmesi” projesi ile robotik köpek teknolojisine yerli ve milli çözüm getirilecek.

Karabük Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Ali Art’a ait KBÜ Teknokent firması AI ARD Robotik A.Ş. tarafından yürütülecek proje, İstanbul Teknik Üniversitesi firmalarından Aware Robotik iş birliğiyle gerçekleştirilecek. İki yıl sürecek proje kapsamında, farklı görevleri yerine getirebilen otonom robot köpek üretilecek.

Projenin, özellikle endüstriyel denetim, arama-kurtarma ve güvenlik gibi riskli ve zorlu alanlarda kullanılmak üzere tasarlandığını belirten Art, “Robot köpek günümüzde endüstriyel denetim, arama ve kurtarma, güvenlik ve tehlikeli ortamlarda çalışmasına ihtiyaç duyulan bir teknolojik alandır. Özellikle tekerlekli robotlar, engebeli arazilerde verilen görevleri yapmak konusunda yetersiz kalıyor. Dört ayaklı robotlar ise bu açığı kapatıyor.” dedi.

Art, dünyada bu alanda faaliyet gösteren firma sayısının sınırlı olduğunu ve mevcut ürünlerin yüksek maliyetli olması ile ihracat kısıtlamalarına tabi tutulmasının yerli çözümleri daha da önemli hale getirdiğini vurguladı.

AI ARD Robotik A.Ş. sahibi Ali Art, projenin teknik kapsamına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yapay zekâ tabanlı bir sistem geliştirileceğini belirterek; “Bizim projemiz yapay zekâ tabanlı, algı, sensör füzyonu, pekiştirmeli öğrenme ve hibrit kontrol mimarisini bir arada barındıracak. AI ARD olarak bu projede üç kritik alt sistemi üstleniyoruz. Bunlardan ilki elektronik kart ünitesi tasarımıdır. Sonrasında akuatör ve güç aktarma sistemleri ve en sonunda görev kontrol istasyonu ve kullanıcı arayüzü sistemleridir. Kısaca bu projede robotik firması robotun beynini ve iskeletini tasarlarken biz sinir sistemini ve iletişim altyapısını inşa ediyoruz” diye konuştu.

Art, çalışmanın Türkiye’nin mobil robotik ve otonom sistemler alanındaki araştırma ve geliştirme kapasitesine katkı sağlayacak stratejik bir adım olduğunu belirtti.

Karabük Üniversitesi, Teknokent bünyesinde yürütülen bu tür yenilikçi projelerle sanayi iş birliklerini güçlendirirken, akademik bilgi birikimini teknolojiye dönüştürmeye ve Türkiye’nin yüksek katma değerli üretim hedeflerine katkı sunmaya devam ediyor.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin