Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Kasım, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da karla mücadele

Samsun’un yüksek kesimlerinde etkili olan yoğun kar yağışı ile alarma geçen belediye ekipleri, karla mücadeleyi sürdürüyor.
Samsun’a mevsimin ilk karının yağması ile yüksek kesimler beyaza bürünürken Samsun Büyükşehir Belediyesi de vatandaşların olumsuzluk yaşamaması adına teyakkuza geçti. Kış mesaisini 17 ilçede büyük bir titizlikle sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, 473 araç ve 705 personeli ile sahada çalışmalarına devam ediyor.

Samsun’da kar nedeniyle kapalı yol bulunmuyor
Büyükşehir Belediyesi yol işleri ekipleri, 300 personel ve 203 iş makinesiyle kar yağışının ardından kapanan yollara anında müdahale ederek ulaşımı sağladı. Hummalı çalışmalar sonrası il genelinde ulaşıma kapalı yol bulunmazken ekipler yol genişletme çalışmalarına ise devam ediyor.

“Ekiplerimiz özveriyle çalışmalarını sürdürüyor”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuzun yüksek kesimlerinde kar, şehri merkezimizde ise yağmur yüzünü gösterdi. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Kar yağışıyla da hemen harekete geçtik. Hiçbir vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması adına yağışın ilk anından itibaren çalışmalarımıza başladık. Ekiplerimiz sahada özveriyle yağmur ve karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Şuan yüksek kesimlerde ulaşıma kapalı grup yolumuz bulunmuyor. Kent merkezinde ise metrekareye düşen yoğun yağışa rağmen ekiplerimizin zamanında müdahalesi ile herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Tüm çalışma arkadaşlarımıza özverili çalışmaları için bir kez daha teşekkür ediyorum. Samsun’umuzun için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Canik’te karla mücadele
Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, ilçede etkili olan kar yağışlarına karşı sahada yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini belirtti. İlçede kar yağışlarından dolayı herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması için sahada yoğun bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini belirten Başkan İbrahim Sandıkçı, "İlçemizde etkili olan kar yağışlarının hayatı olumsuz etkilememesi için tam kadro sahada çalışmaya devam ediyoruz. Kar yağışının etkili olduğu mahallelerimizde kar küreme ve yol açma çalışmalarımızı hummalı bir şekilde sürdürüyoruz. Hemşehrilerimiz tarafından Belediyemiz çağrı merkezine iletilen taleplerin hemen gereğini yapıyoruz. Tüm ekip ve ekipmanlarımızla sahadayız" diye konuştu.
Ekiplerin sürdürdüğü kar küreme ve yol açma çalışmalarını yerinde takip eden Başkan İbrahim Sandıkçı, ilçede karla mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürdüklerini belirtti.

Canik Belediyesi’nden çağrı
Canik Belediyesi resmi sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, ilçede kar yağışına karşı çalışmalara aralıksız bir şekilde devam edildiğini belirtti. Açıklamada araçlarda kış lastiği, zincir, çekme halatı ve takoz olmadan trafiğe çıkılmaması konularında vatandaşlara uyarılarda bulunuldu.

blank
İlyas Erbay tarafından
18 Nisan, 2025 09:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“BENDE BİR ZAMANLAR SEVİLDİM AMMA, SENİNKİ DÜPEDÜZ VURGUN SAYILIR !”

Ne güzel bir isim koymuşlar. Son derece de yaratıcı. "Dağıtım Bedeli!" Üstelik her ay! Elektrik konutunuza yada iş yerinize kablolarla, direkler üzerinden öyle elini kolunu sallayarak geliyor zannediyorsanız yanılıyorsunuz!

Üretim santrallarından kapınıza kadar ticari taksi ile geliyor! Eee, taksimetre o ayki yüke göre ne yazdıysa faturaya ilave ediliyor.
Elektriği dağıtmak öyle kolay mı ?
Bunun bir bedeli var tabiiki! İtiraz yok, o bedeli ödeyeceksiniz seve seve!

Dağıtım bedeli değil, düpedüz vurgun!
90 larda Muazzez Abacı'nın söylediği şarkının sözleri geldi aklıma;

  • Ben de bir zamanlar sevildim amma
  • Seninki düpedüz vurgun sayılır
  • Ne kadar zulmetsen ah etmem sana
  • Her iki cihanda gül kana kana

Şarkıda "Her iki cihanda gül kana kana" diye sevgiliye sitem ediyor. Fakat bu vurgun başka! Millet, bu zulmü af mı eder, yoksa ah mı eder? Orasını bilemem!
Uzmanlarımız hesaplamışlar. "Elektrik dağıtım işi özelleştitilmeyip devlette kalsaydı, buğün 500 liralık elektrik faturası 244 liraya düşecek, 256 lira vatandaşın cebinden çıkıp şirketlerin kasasına gitmeyecekti" diyorlar.
Ben buna katılmıyorum. O zamanda başka türlü öpülürdük! Büyüklerimiz mutlaka öpmenin bir yolunu bulurdu.!

Bu aziz millet hiç bir dönemde bu kadar öpülmemişti!
"Bu ne sevgi ah bu ne ızdırap Zavallı kalbim ne kadar harap:
Bu sözlerde yanılmıyorsam merhum Abdullah Yüce ye ait.
Ne garip yazdıkça şarkı sözleri geliyor aklıma!

Neyse, yazıyı dağıtmayalım, konumuza dönelim.
500 liralık faturada dağıtım bedeli 2013 yılında 99 lira idi şimdi 354 lira. 1 Kwh elektriğin dağıtım yükü kat kat artmış. Bu rakam 2013 yılında 7 TL iken, bugün 183.6 TL
Elektrik Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi gibi kalemleri de unutmayalım.

Aşağıda vereceğim bilgiler ve rakamlar; Resmi gazete, internet ve devlet kurumlarının web sitelerinden derlenmiştir. Doğruluğu araştırılabilir.

Ülkemizde elektrik dağıtımının özelleştirilmesi 2012 ve 2013 yıllarında yapıldı.
Dağıtım işi 21 şirkete pay edildi. Bu 21 şirket;
EİAŞ ( Elektrik iletim AŞ ) den aldığı yıllık 60 milyar KW/saat elektriği halka dağıtıyor. Şirketler EİAŞ den elektriği doğrudan almıyor. Devletimiz EİAŞ den 1 kilowatt' ını 5.5 cent'e aldığı elektriği dağıtım şirketlerine 2.35 cent'ten yani 3.15 cent zararına satıyormuş ( bu kısım iddia!) Dağıtım şirketleri ise 1kw elektriği tuhaf giydirmelerle (dağıtım bedeli, sayaç okuma bedeli, kaçak köçek vs) vatandaşa 11.5 cent'ten satıyormuş. Yani yaklaşık % 400 kârla.

Elektrik dağıtım işinin tamamı 12.5 milyar dolara özelleştirilmişti. Özelleştirme işini alan tüm şirketler bu parayı dış kaynaklı kredilerle ödediler. Özelleştirme sonrası bu 21 şirketin kasasina giren para her yıl yaklaşık 5.5 milyar dolar. Adamlar 2 yılda ödedikleri parayı çıkartmışlar. Yani çektikleri krediyi kapatmışlar ve kâra geçmeye başlamışlar.

İlk 6 şirket bu isin arslan payını yani 4.5 milyar dolarını alıyor. Diğerleri daha küçük şirketler. Bazı ailelerin 3, 4 şirketi var.

Bu şirketler ve sahipleri size tanıdık gelecek.
Peki. bu şirketler hangileridir, sahipleri kimlerdir. Bu işten yıllık ciroları ne kadardır?

Arslan payını alan ilk 6 şirket;

1.) Dicle Elektrik Tivnikli ailesi 1 milyar 239 milyon dolar. Yanılmıyorsam bu aile T.Telekom özelleştirmesinde %10 pay almıştı.
2.) Enerjisa ( başkent, Anadolu, Toroslar..) Sabancı. 1 milyar 142 milyon dolar.
3.) Cengiz holding Kolin ortaklığı 1 milyar 75 milyon dolar.
4.) Aydem holding 600 milyon dolar.
5.) Limak Nihat Özdemir 270 milyon dolar.
6.) Çalık holding 230 milyar dolar.

İlginç! değil mii?
Özelleştirmelerin ağır faturası nedense(!) hep halka çıkıyor.
Haa. şu üçüncü sıradaki var ya " hakikaten sözünün eriymiş"😀

Hangi özelleştirme halkın yararına oldu? Var mı bu soruya yanıt verebilecek biri?

Not; rakamların ve bilgilerin doğruluğunu iddia etmiyorum. Kendi çapımda ulaşabildiğim bilgiler ve rakamlardır. Teyid gerektirebilir .

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.