Samsun’da eski motor yağları doğaya karışmayacak
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da eski motor yağları doğaya karışmayacak

Samsun Valiliği öncülüğünde hayata geçirilecek etraf projeleri ile birlikte yeni yılda eski motor yağları kaynağında ayrıştırılarak, tabiata ziyan vermeden bertaraf edilecek ya da geri dönüşüme kazandırılacak.
İl Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı etraf temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce hayata geçirilen ‘Atık Motor Yağlarının Toplanması Projesi’ ile 17 ilçede motor yağı değişim faaliyeti gösteren araç bakım servisleri, akaryakıt istasyonları, belediyeler, araç bakım-onarım tamirhaneleri ve gibisi işletmelerin Motor Yağı Değişim Noktası (MOYDEN) sistemine kaydettirilmesi, bu işletmelerden kaynaklanan atık motor yağlarının kaynağında farklı toplanarak, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş etraf lisanslı kuruluşlar vasıtasıyla etraf ve insan sıhhatine ziyan vermeden bertarafının sağlanması, atık motor yağlarının biriktirilmesi, toplanması ve geri kazanımı konusunda vilayet seviyesinde gerçekleştirilecek eğitimlerle farkındalık kazandırılması, pak etraf şartlarında yaşayan insanların sıhhatinin korunarak hayat kalitesinin artırılması, etraf kirliliğinin oluşmadan önlenmesi, kirli alanların paklık maliyetlerinden tasarruf edilmesinin sağlanması, atıklar ayrıştırılarak geri kazanılan atık kaynaklarla ülke iktisadına katkı sağlanması, etraf şuuru ve atık idaresi ile ilgili kurumların kurumsal kapasitelerinin genişletilmesi, atık ve etraf ile ilgili faaliyet yürüten kurumlar arasında iş birliği oluşturulması amaçlandı.
Proje kapsamında motor yağı değişimi yapan işyerlerinin bağlı bulunduğu ticaret ve sanayi odalarında, esnaf ve sanatkarlar odalarında ve madeni sanatkarlar odalarında Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerekli eğitimler veriliyor. Ayrıyeten proje ortaklarından olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vilayet Müftülüğünden de eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında takviye alınacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen çevrimiçi uygulamaların bulunduğu data kayıt sistemi olan Entegre Etraf Bilgi Sistemi’ne (EÇBS) kayıt olduktan sonra Vilayet Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne dilekçe ile yapılan müracaatlardan sonra teknik işçi tarafından yerinde inceleme yapılarak atık motor yağlarının mevzuata uygun formda depolanmasının sağlandığının tespitinin ardından Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce doküman düzenlenecek. MOYDEN evrakı düzenlendikten sonra atık motor yağlarının idaresinin gerçek yapıldığının ve istatistiki bilgilerin takip edilebildiği EÇBS üzerinden bilgi girişleri görülebilecek. EÇBS üzerinden yapılan atık beyanları ile her yıl bir sonraki yılın Ocak ayının sonuna kadar bir evvelki yılla mukayese edilecek olan istatistik raporu hazırlanacaktır. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiler ile her yıl hazırlanan Etraf Durum Raporu’nda toplam atık ölçüleri her yıl halka açık olarak bildirilecek.
Samsun Valiliği tarafından bahis hakkında yapılan bilgilendirmede şöyle denildi:
“Atık motor yağlarını toplama yetkisi Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce gerekli koşulları sağlayan firmalara düzenlenmektedir ve bu lisansa sahip olmayan kimse bu atıkları taşıyamaz. Vilayetimizde Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce lisanslandırılmış 1 adet, Türkiye çapında toplamda 20 adet atık motor yağlarını toplamaya yetkili firma bulunmaktadır. Motor yağı değişimi yapan işletmeler uygun bir depolama alanında biriktirdikleri atık motor yağlarını azamî 6 ay depoladıktan sonra belirlenmiş bir bedel üzerinden lisanslı firmalara satabilmektedirler. Atık motor yağı üreticileri her yılın mart ayı sonuna kadar değişimini yaptıkları atık motor yağlarını beyan sistemine girmek zorundadırlar. Proje kapsamında ilimiz genelinde atık motor yağlarının ilgili yönetmelik kararlarına uygun bir biçimde yönetilmesi ile sürdürülebilirlik maksatlarına ulaşılması halinde; gelecek jenerasyonlara pak toprak, pak hava ve pak su bırakılmasının teminat altına alınması maksadına bir adım daha yaklaşılmış olacaktır.”

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda
blank
Ramazan Öztürk tarafından
17 Aralık, 2024 15:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Kariyer Fuarı’nda

Karabük Üniversitesinin de paydaşı olduğu Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF'24), Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen açılış töreni ile başladı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından desteklenen ve Türkiye'nin en büyük kariyer etkinliklerinden biri olan fuar, Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki 16 paydaş üniversite, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle düzenleniyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı açılış törenine; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, paydaş üniversitelerin rektörleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.

"BEŞERİ SERMAYE ÖNEM TAŞIYOR"

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, törende yaptığı konuşmada beşeri sermayenin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Dönemi’nde en büyük yatırım insan kaynağına yapılmıştır. Bu yatırımın taçlandığı dönem ise son 20 yıldır. Bu süreçte, eğitime ayrılan bütçe payı en büyük seviyeye ulaşmıştır. Bugün Türkiye'nin 81 ilinde üniversite bulunmaktadır. Arz ve talebi buluşturmadan kalkınma mümkün değildir. Bu organizasyonlar, arz ve talebin doğrudan buluştuğu alanlardır. BATIKAF'ın iki günlük programında 369 etkinlik gerçekleşecek."

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, fuarın katılımcılara sunduğu fırsatlara dikkat çekti. Prof. Dr. Alişarlı, "Bu fuar, katılımcılara meslekler hakkında bilgi edinme, kariyer planlarına yön verme, firmalarla tanışma ve iş dünyasını yakından tanıma fırsatı sunuyor," ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından paydaş üniversitelerin Kariyer Merkezi Müdürleri ile platin ve altın sponsorların temsilcilerine teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek fuarın resmi açılışı gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, fuar kapsamında Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi standını ve Karabük Üniversitesi TEKNOFEST takımlarından Hicaz Hyperloop Takımı'nın standını ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Kırışık'a, Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Tekin, Müdür Yardımcıları Dr. Öğretim Üyesi Feyzullah Esad Şekkeli ve Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Salih Gül, idari personel Mevlüt Çankaya ve Nihat Ceylan eşlik etti.

BATIKAF'24, iki gün boyunca katılımcılara iş dünyası temsilcileriyle tanışma, staj ve istihdam olanakları hakkında bilgi edinme fırsatı sunacak. Fuarda ayrıca paneller, seminerler ve kariyer danışmanlığı gibi çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli kariyer platformu olan BATIKAF, öğrenciler ve iş dünyası arasında önemli bir köprü kurmayı hedefliyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bu web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylar için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.