Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Aralık, 2024 00:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da eski motor yağları doğaya karışmayacak

Samsun Valiliği öncülüğünde hayata geçirilecek etraf projeleri ile birlikte yeni yılda eski motor yağları kaynağında ayrıştırılarak, tabiata ziyan vermeden bertaraf edilecek ya da geri dönüşüme kazandırılacak.
İl Mahalli Etraf Kurulu’nda alınan 2025 yılı etraf temalı kararlar doğrultusunda ilgili kurumların ana yürütücülüğünde ve paydaşlığında çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce hayata geçirilen ‘Atık Motor Yağlarının Toplanması Projesi’ ile 17 ilçede motor yağı değişim faaliyeti gösteren araç bakım servisleri, akaryakıt istasyonları, belediyeler, araç bakım-onarım tamirhaneleri ve gibisi işletmelerin Motor Yağı Değişim Noktası (MOYDEN) sistemine kaydettirilmesi, bu işletmelerden kaynaklanan atık motor yağlarının kaynağında farklı toplanarak, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş etraf lisanslı kuruluşlar vasıtasıyla etraf ve insan sıhhatine ziyan vermeden bertarafının sağlanması, atık motor yağlarının biriktirilmesi, toplanması ve geri kazanımı konusunda vilayet seviyesinde gerçekleştirilecek eğitimlerle farkındalık kazandırılması, pak etraf şartlarında yaşayan insanların sıhhatinin korunarak hayat kalitesinin artırılması, etraf kirliliğinin oluşmadan önlenmesi, kirli alanların paklık maliyetlerinden tasarruf edilmesinin sağlanması, atıklar ayrıştırılarak geri kazanılan atık kaynaklarla ülke iktisadına katkı sağlanması, etraf şuuru ve atık idaresi ile ilgili kurumların kurumsal kapasitelerinin genişletilmesi, atık ve etraf ile ilgili faaliyet yürüten kurumlar arasında iş birliği oluşturulması amaçlandı.
Proje kapsamında motor yağı değişimi yapan işyerlerinin bağlı bulunduğu ticaret ve sanayi odalarında, esnaf ve sanatkarlar odalarında ve madeni sanatkarlar odalarında Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerekli eğitimler veriliyor. Ayrıyeten proje ortaklarından olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vilayet Müftülüğünden de eğitim ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında takviye alınacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen çevrimiçi uygulamaların bulunduğu data kayıt sistemi olan Entegre Etraf Bilgi Sistemi’ne (EÇBS) kayıt olduktan sonra Vilayet Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne dilekçe ile yapılan müracaatlardan sonra teknik işçi tarafından yerinde inceleme yapılarak atık motor yağlarının mevzuata uygun formda depolanmasının sağlandığının tespitinin ardından Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce doküman düzenlenecek. MOYDEN evrakı düzenlendikten sonra atık motor yağlarının idaresinin gerçek yapıldığının ve istatistiki bilgilerin takip edilebildiği EÇBS üzerinden bilgi girişleri görülebilecek. EÇBS üzerinden yapılan atık beyanları ile her yıl bir sonraki yılın Ocak ayının sonuna kadar bir evvelki yılla mukayese edilecek olan istatistik raporu hazırlanacaktır. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiler ile her yıl hazırlanan Etraf Durum Raporu’nda toplam atık ölçüleri her yıl halka açık olarak bildirilecek.
Samsun Valiliği tarafından bahis hakkında yapılan bilgilendirmede şöyle denildi:
“Atık motor yağlarını toplama yetkisi Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce gerekli koşulları sağlayan firmalara düzenlenmektedir ve bu lisansa sahip olmayan kimse bu atıkları taşıyamaz. Vilayetimizde Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce lisanslandırılmış 1 adet, Türkiye çapında toplamda 20 adet atık motor yağlarını toplamaya yetkili firma bulunmaktadır. Motor yağı değişimi yapan işletmeler uygun bir depolama alanında biriktirdikleri atık motor yağlarını azamî 6 ay depoladıktan sonra belirlenmiş bir bedel üzerinden lisanslı firmalara satabilmektedirler. Atık motor yağı üreticileri her yılın mart ayı sonuna kadar değişimini yaptıkları atık motor yağlarını beyan sistemine girmek zorundadırlar. Proje kapsamında ilimiz genelinde atık motor yağlarının ilgili yönetmelik kararlarına uygun bir biçimde yönetilmesi ile sürdürülebilirlik maksatlarına ulaşılması halinde; gelecek jenerasyonlara pak toprak, pak hava ve pak su bırakılmasının teminat altına alınması maksadına bir adım daha yaklaşılmış olacaktır.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Fransa’daki yangında hayatını kaybeden 3 kardeş Rize’ye getirildi

Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta çıkan yangında hayatını kaybeden 3 kız kardeşin cenazeleri memleketi Rize’ye getirildi.
Fransa’nın Strasbourg kenti yakınlarındaki Brumath’ta yaşayan Rize’nin Ardeşen ilçesi nüfusuna kayıtlı İbrahim Kuru ve Ayşe Tutan Kuru çiftinin meskeninde 27 Nisan 2025 Pazar günü, sebebi şimdi bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın esnasında konutta bulunan Ecrin Kuru (13) ve kız kardeşi Hatice Kuru (11) hayatını kaybederken, ağır yaralanan kardeşleri Melek Kuru (5) ise kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Strasbourg’tan aktarmalı uçak ile Trabzon Havalimanı’na, akabinde da karayolu ile Rize’ye getirilen 3 kardeşin cenazesi Kaçkar Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı. Kardeşlerin cenazesi bugün öğlen namazının akabinde memleketleri Ardeşen ilçesi Merkez Camii’inde kılınarak defnedilecek.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.