Samsun’da Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce 2024 yılında ve 2025’in birinci 8 ayında yapılan bin 701 kontrol sonucunda çevreyi kirleten 72 işletmeye ve gerçek şahsa toplamda 39 milyon 122 bin 291 TL idari para cezası uygulandı. 3 işletmenin ise faaliyeti durduruldu.
Çevreyi kirleten işletmelere ve bireylere, korunan alanlarda yapılan müsaadesiz uygulamalara yönelik Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün çalışmaları sürüyor. Bu çerçevede 2025 yılında korunan alanlarda yapılan müsaadesiz uygulamalara yönelik olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına 7 adet hata duyurusunda bulunuldu. Yapılan kontroller sonucunda etraf ve insan sıhhati açısından tehlike oluşturan işletmeler için idari para cezaları ve faaliyet durdurmaya varan yaptırımlar devreye alınıyor.
Samsun Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 2025 yılının birinci 8 ayında 724 etraf kontrolünde çevreyi kirleten 32 işletmeye ve gerçek şahsa 12 milyon 770 bin 960 TL ceza uyguladı. 2024 ve 2025 yılı dataları incelendiğinde birinci 8 ayda toplam bin 701 kontrol sonucunda çevreyi kirleten 72 işletmeye ve gerçek şahsa toplamda 39 milyon 122 bin 291 TL idari para cezası uygulandı. 3 işletmenin faaliyeti durduruldu. Korunan alanlarda yapılan müsaadesiz uygulamalara yönelik olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına 24 adet suç duyurusunda bulunuldu.
İl Müdürlüğü tarafından 11 işletme ve 15 bacada daima emisyon ölçüm sistemi (SEÖS) ile baca gazları 7 gün 24 saat anlık takip ediliyor, planlı ve ani etraf kontrolleri sürüyor.