Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da büyükbaş hayvanlar için küpeleme yetki devri gerçekleştirildi

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortasında, büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması emeliyle ’küpeleme yetki zamanı protokolü’ imzalandı.
Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen imza merasimine, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Lideri Ömer Baykut, müdür yardımcısı, şube müdürü ve teknik personeller katıldı.
Protokol kapsamında, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği işçisine, "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması ve Türkvet Sistemine Kayıt Edilmesi, Büyükbaş Hayvan Irkları ve Küpe Uygulaması" bahislerinde, Türkvet Vilayet Sistem Sorumlusu Veteriner Tabip Dr. Ali Serdar tarafından eğitim verildi.
Yapılan protokol ile Samsun ili sonları içerisinde bulunan manda hariç tüm büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması yetkisi Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne devredildi. Yetki evresi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sıhhati, Gıda ve Yem Kanunu, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği, Veteriner Biyolojik Eser ve Hayvan Tanımlama Araçlarının Bedelleri ile Uygulama Fiyatlarının Tahsiline Ait Bildirim ve her yıl yayımlanan Hayvan Hastalıkları ile Uğraş ve Hayvan Hareketleri Denetimi Genelgesi doğrultusunda gerçekleştirildi.

Başvuru ve uygulama süreci
Yetki evresi kapsamında, 2025 yılı sonuna kadar Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yeni doğan sığır cinsi hayvanları kulak küpesi ile kimliklendirecek ve kayıt altına alacak. Ayrıyeten düşen kulak küpeleri de yine takılacak. Hayvan yetiştiricileri, yeni doğan buzağılarını küpeletmek için 28 Şubat 2025 tarihinden itibaren Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne ilişkin "Alo Küpe Hattı"nı arayarak taleplerini iletebilecek. Bu hatta ulaşılamaması durumunda muhtarlıklara yahut il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bilgi verilebilecek. Birlik takımları, protokol gereği işletmeleri ziyaret ederek yeni doğan buzağılara küpeleme sürecini gerçekleştirecek ve kayıtları 10 gün içinde TÜRKVET sistemine işleyecek. Fiyatlandırma konusunda, yetiştiricilerden rastgele bir formda elden para alınmayacak olup, küpe fiyatları yetiştiricilere sağlanan takviyelerden kesilecek.

"Daha sistemli hale gelecek"
Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu protokol ile Samsun’da büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması daha sistemli hale gelecek. Üreticilerimizin yeni doğan buzağılarını vaktinde kayıt altına alarak hayvan hastalıklarıyla uğraşa takviye vermelerini bekliyoruz. Vilayetimize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

blank
İlyas Erbay tarafından
10 Nisan, 2025 14:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

DESTEKLE BİLE ZOR AYAKTA DURUYOR, YAZIK !

SGK açıklarını aktüeryal denge sistemiyle kapatamıyor. Gelirler giderleri karşılamaktan çok uzak. Aktüeryal denge; sosyal güvenlik sisteminin finansmanı ve sistemden hak sahiplerine sağlanacak hakların karşılıklı mali durumunu tanımlar. Dengenin bozulması, sosyal güvenlik sisteminin yetersizleşmesi ve giderek çökmesi anlamını taşır.

Türkiye'de çalışan nüfusun yeteri kadar artmaması, buna karşılık emekli sayısındaki anormal artış SGK yı fena halde zorluyor. SGK Hazine desteği ile zar zor ayakta duruyor.
Açık katlanarak artmaya devam ediyor. SGK'nın hazineye yükü son 1 yılda 2 ye katlandı. 2024 yılı Ocak ayında 7 milyar 396 milyon olan açık 2025 Ocak ayında 16 milyar 44 milyona yükseldi.
Ocak ayındaki 417 milyar liralık giderin 290 milyar lirasını emeklilere ödenen maaşlar oluşturdu.
Açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren emeklilerin aylıkları 2002 yılındaki seviyelere çıkarılsa, daha açık ifade ile gerçek enflasyon düzeyinde zam almış olsalardı; SGK nın açıkları kat kat daha yüksek olacaktı. Bu haliyle bile Hazine için büyük yük olarak görülen emekli maaşlarında artış beklemek hayal olur. Sistem maalesef aktüeryal olarak sağlıklı işletilememiştir.
Gelir ve gider dengesizliğinden bunu açıkça görüyoruz.

Kısa vadede çalışan nüfusun en az 2 katına çıkarılması mevcut sistemde mümkün değil. İstihdamı büyük oranda artıracak yani 2 ye katlayacak ciddi bir faaliyet yok!

Gelişmiş ülkelerde 3-4 çalışana bir emekli düşerken, Türkiye'de bu oran neredeyse kafa kafaya; yanılmıyorsam son verilere göre 1.3 çalışana 1 emekli düşüyordu. Çalışanlar Türkiye'de emeklileri finanse edemiyor. Gelmiş geçmiş tüm iktidarların oy kaygısıyla uyguladıkları popülist politikaların acı sonucu budur.
Ne yazık ki, bu politikalar uygulanmaya devam ediyor Son örneğini EYT de gördük.

SGK gelirlerinin yeteri kadar yüksek olmamasının önemli nedenlerinden biri de vergi toplamada ki sıkıntı. SSK yeteri kadar vergi toplayamıyor. Ülkenin kaymağını yiyen yüksek gelir sahipleri ya vergi vermiyor yada çok az veriyor. Bu da yetmez gibi bunların milyarlarca lira vergi borcu affediliyor.

Özel hastanelerin SGK ya yükü nü de unutmayalım.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda yer alan veriler, AKP iktidarı döneminde kamunun sağlık hizmetlerindeki payının giderek azaldığını ortaya koyuyor. Verilere göre Türkiye genelinde hastanelerin yüzde 59’u Sağlık Bakanlığı’na bağlı, yüzde 37’si özel sektörde, yüzde 4’ü ise üniversitelerde bulunuyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den 2022’ye kadar kamu hastanesi sayısındaki artış yüzde 18.22 olarak gerçekleşirken özel hastane sayısındaki artış yüzde 111.7 olarak gerçekleşti. Özel hastane sayısı 2002’de 271 iken 2022 yılında 572 oldu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezinin (DİSK-AR) ''Özel hastanelerin SGK'ye yükü tırmanıyor'' başlıklı araştırma bültenine göre, 2024'ün ilk altı ayında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) özel hastanelere yaptığı ödemenin payı yüzde 153 yükseldi. Devlet ikinci basamak hastaneleri için yapılan ödemenin payı ise yüzde 53,9'a düştü.

Bu kadar çarpıklığa, programsızlığa, plansızlığa rağmen bu ülkenin kurumları nasıl ayakta duruyor? Anlamak mümkün değil.

İlyas Erbay

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.