blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Şubat, 2025 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da büyükbaş hayvanlar için küpeleme yetki devri gerçekleştirildi

Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortasında, büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması emeliyle ’küpeleme yetki zamanı protokolü’ imzalandı.
Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen imza merasimine, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Lideri Ömer Baykut, müdür yardımcısı, şube müdürü ve teknik personeller katıldı.
Protokol kapsamında, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği işçisine, "Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması ve Türkvet Sistemine Kayıt Edilmesi, Büyükbaş Hayvan Irkları ve Küpe Uygulaması" bahislerinde, Türkvet Vilayet Sistem Sorumlusu Veteriner Tabip Dr. Ali Serdar tarafından eğitim verildi.
Yapılan protokol ile Samsun ili sonları içerisinde bulunan manda hariç tüm büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması yetkisi Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne devredildi. Yetki evresi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sıhhati, Gıda ve Yem Kanunu, Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği, Veteriner Biyolojik Eser ve Hayvan Tanımlama Araçlarının Bedelleri ile Uygulama Fiyatlarının Tahsiline Ait Bildirim ve her yıl yayımlanan Hayvan Hastalıkları ile Uğraş ve Hayvan Hareketleri Denetimi Genelgesi doğrultusunda gerçekleştirildi.

Başvuru ve uygulama süreci
Yetki evresi kapsamında, 2025 yılı sonuna kadar Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yeni doğan sığır cinsi hayvanları kulak küpesi ile kimliklendirecek ve kayıt altına alacak. Ayrıyeten düşen kulak küpeleri de yine takılacak. Hayvan yetiştiricileri, yeni doğan buzağılarını küpeletmek için 28 Şubat 2025 tarihinden itibaren Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne ilişkin "Alo Küpe Hattı"nı arayarak taleplerini iletebilecek. Bu hatta ulaşılamaması durumunda muhtarlıklara yahut il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bilgi verilebilecek. Birlik takımları, protokol gereği işletmeleri ziyaret ederek yeni doğan buzağılara küpeleme sürecini gerçekleştirecek ve kayıtları 10 gün içinde TÜRKVET sistemine işleyecek. Fiyatlandırma konusunda, yetiştiricilerden rastgele bir formda elden para alınmayacak olup, küpe fiyatları yetiştiricilere sağlanan takviyelerden kesilecek.

"Daha sistemli hale gelecek"
Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu protokol ile Samsun’da büyükbaş hayvanların kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması daha sistemli hale gelecek. Üreticilerimizin yeni doğan buzağılarını vaktinde kayıt altına alarak hayvan hastalıklarıyla uğraşa takviye vermelerini bekliyoruz. Vilayetimize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çocuklarda güneş çarpmasına dikkat

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte çocuklarda güneş çarpması olaylarında artış başladı. Çocuk Hastalıkları Uzmanı, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Yaz aylarının gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte çocuklarda güneş çarpması hadiselerinin arttığını belirten Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Yurtseven, ailelerin kimi tedbirler alması gerektiğini söz etti. Yurtseven, "Bu yıl yaz mevsimi biraz geç geldi lakin çocuklar artık dışarı çıkmaya başladı. Güneş çarpması dediğimiz durum, çocuklar uzun mühlet dışarıda, bilhassa güneşin dik geldiği saatlerde oynadığında meydana geliyor. Bir çocuk annesine ya da ailesine ‘Başım ağrıyor’, ‘Başım dönüyor’, ‘Midem bulanıyor’, ‘Karnım ağrıyor’, ‘Kendimi halsiz hissediyorum’ üzere şikayetlerle geliyorsa ve uzun mühlet dışarıda vakit geçirdiyse, biz çabucak güneş çarpmasından şüpheleniyoruz. Bu türlü bir durumda çocuk çabucak soğuk bir duşa sokulmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve sıvı takviyesi sağlanmalıdır. Zira güneş altında kalan çocukların bedenlerindeki sıvı azalır. Bu nedenle çocuklara bol su, soda ya da hafif tuz içeren içecekler verilmelidir" diye konuştu.

"Kesinlikle önermiyoruz"
Çocukların sabah 10.00 ile öğlenden sonra 16.00 saatleri ortasında dışarı çıkarılmaması gerektiğini söyleyen Yurtseven, "Daha çok gölgede oynamalarını sağlayabiliriz. Aileler çoklukla küçük çocuklarının üşümesinden telaş ediyor. Fakat dışarıda dolaştırılırken çocuklara çok kalın kıyafetler giydirilmemeli. İnce bir battaniye ya da örtü kâfi olacaktır. Şayet çocuk soğuk duşa sokulduktan ve sıvı takviyesi verildikten sonra şikayetlerinde azalma olmuyorsa, en yakın sıhhat kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıyeten kimi aileler çocuğun beden sıcaklığı arttığında ateş düşürücü vermeye çalışıyor fakat biz bunu muhakkak önermiyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin