blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2026 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Samsun’da 7 bin hasta evde sağlık hizmeti alıyor

Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz, evde sağlık hizmetleri konusunda Türkiye genelinde çok iyi çalışmalar yapıldığını, Samsun’da da 7 bine yakın hastanın evde bakım hizmeti aldığını söyledi.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, SAMÜ ve Türkiye Aile Hekimleri Samsun Uzmanlık Derneği tarafından düzenlenen "2. Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu"na ülkenin dört bir yanından 100’e yakın hekim katıldı. Evde sağlık hizmetlerinde görevli hekimlere yönelik düzenlenen sempozyumda, alanında uzman kişiler tarafından sunumlar yapıldı. Prof. Dr. Erdinç Yavuz da Türkiye ve Samsun’daki evde bakım hizmetleriyle ilgili bilgilerini paylaştı.
Düzenlenen sempozyum hakkında bilgi veren Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Bu sempozyumda evde sağlık hizmetlerinde çalışan hekimlere yönelik eğitim planladık. Evde sağlık hizmetleri artık 81 ilde yaygınlaştı. Evdeki hastalara yönelik ciddi bir hizmet veriliyor. Biz de bu hastalara hizmet veren hekim arkadaşlarımıza kapsamlı bir eğitim planladık. Evde sağlık hizmetlerinin önemli konuları olan basınç yaraları, beslenme gibi alanlarda eğitimler verdik. Beslenmeyle ilgili bu hastalarımızda büyük problemler yaşanıyor. Mide bulantıları, kilo kaybı gibi sık görülen klinik sorunlar olabiliyor. Bunlarla ilgili ayrıntılı ve kapsamlı bir sağlık eğitimi verdik. Sempozyumda Türkiye’nin dört bir yanından gelen, alanında uzman değerli hocalarımız yer aldı. Oldukça kalabalık bir eğitim kadrosuyla, Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen, evde sağlık hizmetlerinde fedakârca görev yapan yaklaşık 100 hekimle bir araya geldik" dedi.

"Türkiye’de çok güçlü bir evde sağlık hizmeti veriliyor"
Ülke genelinde çok güçlü bir evde bakım hizmeti verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Yavuz, "Evde sağlık hizmetleri çok önemli. Hastanelerimiz ve aile hekimliği uygulamamız tüm halkımıza sağlık hizmeti sunuyor. Ancak evden çıkamayan, yatağa bağımlı olan kişilere yönelik hizmetler evde sağlık hizmetleriyle tamamlanıyor. Bu konuda ülkemizde son 10 yıldır çok ciddi ilerlemeler kaydedildi. Hem bu hastalara hizmet veren sağlık personeli sayısı arttı hem de verilen hizmetlerin kalitesi ve kapsamı genişledi. Türkiye’de çok güçlü bir evde sağlık hizmeti verildiğini düşünüyorum. Bu sempozyumun amaçlarından biri de bu hizmetleri eğitimle daha üst seviyeye taşımak. Evde sağlık hizmetleri, sağlık sisteminin önemli bir parçası haline geldi" diye konuştu.

"Samsun’da 7 bine yakın hasta evde bakım hizmeti alıyor"
Yerel düzeyde evde bakım hizmetleriyle ilgili de bilgi veren Yavuz, "2005 yılında ilk yönetmelik yayımlandı. 2010 yılından sonra ciddi bir ivme kazandı. 2015’teki yönetmelikle tüm Türkiye’ye yayıldı. 2023’teki son yönetmelikle mevzuat en üst seviyesine ulaştı. Aslında eski bir hizmet ama farkındalığı özellikle halkımız arasında düşük. Eve bağımlı bir hastanız varsa 444 38 33 numaralı telefonu arayarak evde sağlık hizmetlerine başvurabiliyorsunuz. En kısa sürede hizmet veriliyor. Samsun’da 7 bine yakın evde sağlık hastası bulunuyor. Ayrıca sağlıklı yaşam merkezlerimiz var. Bu da bakanlığımızın yeni uygulamalarından biri. 80 yaş ve üzeri hastalara, herhangi bir kronik hastalık şartı aranmadan hizmet veriyoruz. Hem hastanedeki poliklinik hizmetlerini organize ediyoruz hem de evde ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Evde sağlık hizmetlerinin kapsamı oldukça genişledi ve ciddi bir hizmet sunuluyor" şeklinde konuştu.
Bir gün süren sempozyum 3 oturumdan oluştu. Her oturumda alanında uzman isimler tarafından hekimlere yönelik çeşitli eğitimler ve sunumlar gerçekleştirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Ocak, 2026 00:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Bolu’da yılkı atları D-100’e indi: Orta refüjde otladılar

Bolu’da doğal yaşam alanlarından inen yılkı atları, uluslararası geçiş güzergahı olan D-100 kara yolunda görüntülendi. Paşaköy Mahallesi mevkiinde yolun orta refüjüne çıkan atlar, akan trafiğe aldırış etmeden otladı.
Olay, öğle saatlerinde D-100 kara yolunun Paşaköy Mahallesi kesiminde meydana geldi. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki At Yaylası bölgesinde yaşayan yılkı atları, kente kadar indi. Araç trafiğinin yoğun olduğu D-100 kara yoluna çıkan atlar, sürücülerin ilginç bakışları arasında yolun ortasındaki refüje geçti.
Refüjdeki çimleri yiyerek karınlarını doyuran atlar, zaman zaman yola yaklaşarak trafikte tehlike oluşturdu. Güzergahı kullanan sürücüler, atlara çarpmamak için hızlarını düşürerek kontrollü şekilde ilerledi. Bir süre orta refüjde otlayan atlar, daha sonra bölgeden uzaklaşarak gözden kayboldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin